Reklama

Reklama

Dragon Ball

(seriál)
Japonsko, (1986–1989), 61 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Akira Torijama (komiks)

Hrají:

Masako Nozawa, Džódži Janami (vypravěč), Hirotaka Suzuoki, Mami Kojama, Majumi Tanaka, Naoko Watanabe, Šigeru Čiba, Takeši Aono, Teššó Genda, Hiroši Ótake (více)
(další profese)

Epizody(153)

Veľmi dávno bolo sedem dračích gúľ rozhodených po celom svete. Ten, kto ich znovu pozbiera a vyvolá čarovného draka, bude mu splnené jedno prianie... Príbeh malého chlapca s opičím chvostom menom Goku, ktorého navštívi Bulma a výmenou za jeho dračiu guľu ho zoberie spolu so sebou aby našli ďalšie. Cestou stretajú veľa priateľov ale aj nepriateľov, ktorý sa ich tiež snažia nájsť a tak im znepríjemňujú cestu ako len môžu... Sme tu svedkami aj troch turnajov kde si naši hrdinovia zmerajú sily. Rozhodujúci je ten posledný kde sa už mládenec Guku stretne s obávaným Picolom Jr. (riske)

(více)

Recenze (27)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Seriál môjho detstva kto by mi dneska uveril že nám tento seriál púštali vychovávateľky v škôlke... asi nikto ,ale je to tak. Všetky časti som mal možnosť vidieť v maďarskom dabingu na stanici RTL Klub keď ho zakázali videl som ho ešte v nemeckom prevedení na ORF 1 nerozumel som im ani slovo. Tento seriál ma sprevádzal dlhú dobu avšak nasledovný Dragon Ball Z to bol pre mňa ešte väčší KULT. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Dračí koule jsou k mému překvapení vcelku vtipný seriál – zvláště chlípný Želví poustevník věčně vyhlížející příležitost k pohledu na odhalené ženské tělo dovede pobavit. Naneštěstí kromě ucházejícího humoru téměř nic jiného pochválit nelze. Natahovanost je vlastní celému seriálu (příkladem budiž 97. díl s názvem „Závěrečný zápas“, v němž střet započne až čtyři minuty před koncem), nejvýrazněji se však projevuje v mnohých soubojích. Jejich prodlužování je přitom často dosahováno ubohými a protivnými metodami: Neustálé avizování vrcholné techniky, jež je záhy vystřídáno avizováním vrcholné techniky, po němž následuje avizování vrcholné techniky, nesmyslné vyčkávání nad otřeseným protivníkem a především v hlavních soubojích opakování následujícího receptu: Potřebujeme dva soupeře a pytel drsných hlášek. Nejprve prvním soupeřem utlučeme druhého do bezvědomí (můžeme dochutit komentářem, že z TOHOTO se nikdo nevzpamatuje). Druhý se po nějaké době vzchopí, a tak jím pro změnu utlučeme do bezvědomí prvního (můžeme opět dochutit výše zmíněným komentářem). První se za čas vrávoravě postaví, a tak postup dle libosti opakujeme a za stálého mícháni lijeme do záchodu. Máš pravdu, diváku, dvacetkrát se dotyčný ze mdlob probral, ale teď, TEĎ už je to s ním opravdu vážné! Věříš nám, viď? Vždyť se podívej, jak jsou jeho blízcí (i po jedenadvacáté) šokováni a zarmouceni! Můj ty Tondo kolenatej, kde je v tomto napětí?! Po 101 epizodě a bez vidiny naděje na zlepšení Dračí koule otráveně zahazuji. Mně tedy přání nesplnily. 3/10 ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce vypečené anime. Škoda že sa ho u nás snáď ani nedočkáme...... Legenda hovorí, že kto nájde všetkých sedem DragonBallov tomu drak Shen Long splní jedno želanie. Kdesi ďaleko v horách žije chlapček s opičím chvostom Son Goku, ktorý vlastní jeden DragonBall ako dedičstvo po svojom starom otcovi . Jeho pokojný život skončí, keď k nemu jedného dňa privrčí Bulma, ktorá hľadá DragonBally z veľmi prozaického dôvodu - ako každá teenagerka chce úžasného, milého a krásneho priateľa. Dlhá cesta za dobrodružstvom začína. Postupne sa do partie pridávajú veľký Oolong (ktorý nie je až taký veľký), zbojník Yam chu a jeho priateľ/ka (skutočne tohto tvora neviem identifikovať) Pool. Samozrejme všetko vypáli inak než by to hrdinovia chceli a je pritom hodne srandy . Okrem toho tu je pravidelná odbočka k turnaju bojových umení, ktorý sa koná každé 4 roky a na ktorom sa mužská časť osadenstva zúčastňuje so železnou pravidelnosťou. Nesmierne zábavná je aj príprava na tieto turnaje, najmä tréningové metódy Muten Roshiho, ktorý trénuje Son Goka a jeho kamaráta Krillina aje zaťažený na mladé pekné dievčatá.....rozhodne 100% zábava. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Dragonball, jedna z posledních velkých ság z 80. let, která mi zbývala pokořit, padla po osmiměsíčním souboji. Nálož 153 dílů tentokrát byla skutečně náročná. DB má totiž víceméně souvislý příběh a vyplnit takové množství dílů souvislým příběhem vyžaduje buď skvělý scénář, nebo natahování děje. Bohužel se tvůrci uchýlili k natahování děje… Prvních zhruba 30 dílů se seznamujeme s postavami a světem, v němž se DB odehrává. Tento úvod patří k tomu nejlepšímu ze seriálu. Spousta zajímavých postav, které se jmenují podle gastronomických pochoutek bez problému oživují děj a jsou zdrojem skvělé zábavy. Hlavním hrdinou je Son Goku, který je se svým opičím ocasem a mocnou tyčí jednoznačně parafrází Opičího krále – jméno Son Goku je japonské čtení znaků Sun Wu-kchung, buddhistického jména Opičího krále, tj. „Ten, který pochopil prázdnotu“. Pokud znáte předlohu Putování na Západ, najdete i spoustu dalších narážek na tuto slavnou čínskou klasiku. S dalších postav bych jmenoval čuníka Oolonga, malého mnicha Kuririna, a samozřejmě velkého boha bojových umění želvího poustevníka Muten Roshi Kame Sennin-sama. Při hledaní dragonballů nechybí ani zákeřný lotr jménem Pilaf, který má tu nejstarší touhu všech lotrů na světě. Shromážděním všech sedmi dragonballů (dračích koulí) se totiž objeví drak Shen Long, jenž splní jakékoliv jedno přání. Celou první část korunuje pak turnaj v bojových uměních o nejsilnějšího bojovníka na světě Tenkaichi budokai. 90 % Díly 30 až 102 představují natahované dějové peklo s názvem Red Ribbon Army. Je to sice překvapivě zábavné ale to záměrné natahování dokáže značně unavit a naštvat. Hodnotím to 50 % Závěrečných asi 50 dílů už zase děje vcelku běží svižně dopředu, (i když to stále je místy značně natahované). Země je ohrožena strašlivým démonem Piccolem Daimaem. Tuto část hodnotím 70 %. Jako jednoznačný klad seriálu je zábavnost a skvělý původní japonský dabing. Zápory: místy šílená natahovanost a design postav. Skoro všechny postavy – a to i hlavní! – jsou vytvořené podle několika málo vzorů, což začne po nějaké době doslova bít do očí. Jinak ale fandům klasiky a starších anime vřele doporučuji. 70 % ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Zabaleno po devíti dílech. Ne že by to bylo tak špatné, ale když už jsem toho viděl tolik http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/divnypatron.jpg tak vás další shonen (i když je to klasika) už prostě nebaví. Obzvlášť když víte, kolik by vás ještě čekalo epizod. Humor povedený, překvapivě i trochu úchylný, což bych u anime, určeného spíše pro ty mladší, zrovna nečekal. Prostě mě to nechytlo, což se třeba u mě posledního viděného "anime": Avatar TLA povedlo hned prvním dílem. ()

Galerie (2 957)

Zajímavosti (20)

  • DragonBall je zobrazením japonského komiksu z roku 1984. (hito)
  • Studio Toei Animation rozdělilo seriál do 5 sérií – 1. Son Gokū sága (epizody 1–28), 2. Red Ribbon Army sága (epizody 29–68), 3. 22nd Tenka'ichi Budōkai sága (epizody 69–101), 4. Piccolo Daimaō sága (epizody 102–132) a 5. 23rd Tenka'ichi Budōkai sága (epizody 133–153). (Ranger12)
  • V 21 epizóde (Tenkaichi Budokai) sa Majster Roshi zamaskuje a pomenuje Jackie Chun. Meno je poriadne zrejmá paródia na herca Jacieho Chana. (Flipper)

Reklama

Reklama