Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z uznávaného liečiteľa sa vykľuje vodca sekty, ktorého je veľmi ťažké usvedčiť. Jeho priaznivci napriek utrpeniu zanovito mlčia... Kto by nepoznal známeho liečiteľa Moiseho (Luc Picard)? Zoznamuje sa s ním i žena zákona Paula Jacksonová (Polly Walkerová) a so svojím kolegom ho navštevuje. Moise býva v odľahlej oblasti a riadi sa vlastnými princípmi, ktoré v tejto osade ortodoxne dodržiava. Pre život s ním sa rozhodla i skupina osôb, prevažne žien a detí. Obdivujú ho a sú ochotní prispôsobiť sa jeho svojským pravidlám. Existencia v tábore pôsobí navonok bezproblémovo, až do okamihu, keď polícia nájde zbičovanú ženu na ceste. Ide o jednu z Moiseových žien a Paula sa ju snaží v nemocnici vypočuť. Priznáva, že ju zbil on, ale vraj si to zaslúžila. Nezabúda si ho neustále zastávať a viac o ňom odmieta prezradiť. Polícia začína oficiálne vyšetrovanie. Chce sa dozvedieť, čo sa vlastne v skutočnosti v osade odohráva. Ale nikto z obyvateľov nie je ochotný vypovedať, každý má pred ním rešpekt a strach. Paula tuší, že Moise nie je žiaden liečiteľ, ale obyčajný manipulátor a vodca sekty. Tento nebezpečný muž použije akékoľvek prostriedky, aby prinútil svoje ovečky k poslušnosti. Ale ako získať potrebné dôkazy, aby mohla tohto nebezpečného muža usvedčiť? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Spočiatku nenápadný filmový príbeh, ktorý vychádza zo skutočných udalostí prekvapivo ponúkne viac, než by sme od neho čakali. Rozvíja sa pomaly, postupne graduje a napokon pochmúrnou atmosférou môže konkurovať hororom. Režisér Mario Azzopardi realisticky zobrazil život v izolovanej náboženskej sekte, ktorej členov kruto psychicky aj fyzicky týra fanatický vodca Roch Theriault, ktorého presvedčivo stvárnil frankokanadský herec Luc Picard. O brutalitu samozvaného mesiáša vo filme naozaj nie je núdza (amatérska operíácia žalúdka, amputácia ruky, sexuálne násilnosti v prítomnosti detí) a vstúpenci sekty nemajú pokoj ani po smrti – napr. z kostí jednej mŕtvej konkubíny si urobí Theriault náhrdelník. Samozrejme, film Divoký mesiáš má aj psychologickú rovinu, režisér preniká do myslenia Rocha a jeho deviatich žien. Pozornosť venuje aj kurátorke (hrá ju Paula Jackson), ktorá sa po policajnom zásahu podieľa na objasnení prípadu a zároveň sa pokúša vyrovnať s vlastnou minulosťou. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Bonus: komentář doplněný o obrázky a informace         Psychopat. Obratný manipulátor, úspěšně přesvědčující lidi na něm závislé o své nadřazenosti. Pragmaticky používá metodu cukru a biče, takže psychický i fyzický teror prokládá plamennými řečmi o lásce a potřebě soudržnosti komunity. (No, a teď si místo slova komunita dosaďme slovo firma. A rázem tu máme trefný popis nějakého úspěšného managera, například zde řekněme jediného jednatele jím založené firmy. Ach ano, bohužel mám už i osobní zkušenost...)  I přes poněkud fádní televizní formu zpracování je Savage Messiah velmi působivé drama a to včetně různorodých reakcí lidí z města na informace o Rochově řádění. Také Luc Picard v roli vůdce sekty byl velice přesvědčivý. Dokonce myslím že natolik, aby mohl klidně sám nějakou tu sektu založit a úspěšně ovládat všechny svoje ovečky. Nejděsivější scéna filmu? Kdepak, pro mě to není ta ruka (přišpendlená nožem k desce stolu jen sekundu po jeho „láskyplném“ pohledu - v jedné z mála chvilek, kdy se jeho ženy šťastně smály). Je to ta scéna, kdy donutil malého kluka, aby přede všemi potrestal svoji mámu za její „prohřešek“. Přinutit dítě, aby bilo do obličeje svou mámu... A jiné děti sexuálně zneužívat před jejich matkami. Jaký je vlastně odpovídající trest pro takovou lidskou bestii? ()

Reklama

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečné události jsou vždy lákavé. Tento neamerický snímek vsází špíše na obsah než-li na formu. Formát je totiž téměř televizní, je znát nízký rozpočet, ovšem celkově neurazí. Obsah je mnohem zajímavější a postupně s ubývajícími minutami se vynořuje na světlo Boží to, co bylo ze začátku pouze naznačeno a ještě k tomu mezi řádky. Když totiž ženy (konkubíny a otrokyně v jednom) začínají promlouvat, začíná běhat až mráz po zádech z toho, co vše je člověk schopen dobrovolně pod diktátem manipulátora podstoupit. Film je varováním pro ty, kteří dosud neobjevili vlastní identitu a nechají si ji velmi jednoduše podsunout za účelem zneužití a podmanění vůdčí osobností. ()

Mrs.Doyle 

všechny recenze uživatele

Film, který vám (možná) vyrazí dech ukazuje, jak nebezpečný může být charismatický demagog. Dlouho to vypadá, že se nic moc neděje, o to víc překvapí a zapůsobí pozdější scény. Žádná hollywoodská rádoby drsná podívaná, ale poctivý kanadský film podle skutečné události, který si na nic nehraje a nesmazatelně se vryje do paměti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, nakonec docela síla, což je celkem překvapení, jak se to ze začátku pomalu vyvíjelo... Ono i když to tempo na začátku je celkem pomalé, i tak mě to překvapivě nenudilo a ke konci už vůbec. Takhle, ono tady nevyteče bůhvíkolik krve, nic moc brutálního neuvidíme, ale uslyšíme o tom a mě to bohatě stačilo. Jo, máme tu scénu, kde kluk profackuje svoji matku, to už samo o sobě je dost silný, ale to nejbrutálnější (podle mě) bylo to, když se ukázalo, že ten Roch chodil s tou malou holkou, dělal to s ní jako se všemi co tam byli (ženy i děti) a pak se jí něco stalo, vyndal z ní vnitřnosti, nechal jí tam v tomhle stavu umřít a pak si z jejich žeber udělal náhrdelník (!!!) aby ji měl vždycky blízko u srdce... No prostě psychopat a manipulátor jak sviňa a ten film to ukázal celkem dobře.Zpracování sice trochu televizní, ale překvapivě to vůbec nevadí. Akorát mi teda vadí, že - když už je to přece sekta - že jsem tu neviděl nějaké modlení, děkování Bohu či v koho to tam věřili, takhle to mohlo být jenom nějaká zvláštní skupina lidí, sekta je nábožensky zaměřená. Celkově jsou moje dojmy tak na 4*, ale film je to teda dobrý. Luc Picard fakt působil jako magor. 4* ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Vůdce sekty Roch Thériault měl v době popisovaných událostí se svými 9 ženami celkem 22 dětí. V roce 1989 byl uvězněn za napadení. Teprve poté se několik žen komunity odhodlalo svědčit a on byl v roce 1993 odsouzen za vraždu na doživotí. I poté byl ve vězení často navštěvován těmi z „manželek“, které se nevymanily z jeho vlivu ani po jeho odsouzení. Thériault s nimi stihl zplodit ještě další čtyři děti, než byl v roce 2011 zavražděn jedním spoluvězněm. (Omnibus)

Reklama

Reklama