Reklama

Reklama

Nejkrásnější chlapec na světě

  • Švédsko Världens vackraste pojke (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1970 procestoval filmař Luchino Visconti Evropu hledaje dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmové adaptaci románu Thomase Manna Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil Björna Andrésena, stydlivého 15letého teenagera, kterému přes noc získal mezinárodní slávu, díky čemuž strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi Lidem v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem. Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí, která by pro něj mohla být posledním pokusem vrátit svůj život do starých kolejí. (Film Europe)

(více)

Recenze (11)

Topco 

všechny recenze uživatele

To, čo spočiatku vyzerá ako "behind the scenes" slávneho filmu, sa postupne mení v intímny osobný portrét, ktorý ide pod kožu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Já teda nepochopil jaká je pozice dokumentu. Jestli vnímá svého protagonistu jako poškozenou oběť nebo naopak obdivuje jeho neokázalou svébytnost. Působí to nakonec trochu komicky, protože to vypadá, jako kdyby tvůrci dokumentu byli šokovaní jaký je Björn uzavřený bordelář a začali tak zjišťovat, zdali za to může jeho zneužívání tehdejší uměleckou smetánkou nebo smrt matky. Přičemž samotný Andrésen celou dobu působí akorát, že nemá v sobě dost neomalenosti, aby je vyrazil z baráku a šel si třeba číst, což by dělal tisíckrát radši. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,BOL SOM SEXUÁLNY OBJEKT." __ O dokumente som sa dozvedel absolútne náhodne z reportáže v správach. Najväčšmi navnadený som bol pritom, že toho mĺkveho, záhadného chlapca zo Smrti v Benátkach budem konečne počuť rozprávať. Osobne ma viacej zaujímala jeho popularita v čase uvedenia filmu, pretože pri ukazovaní neskorších (pomerne bežných) životných peripetií, sa mi dokument javil miestami zdĺhavý. Veľmi rád som ho videl v artovej atmosfére. (Pistoriho palác, SCANDI 26. 1. ´22; 31. hodnotenie, 2. komentár k filmu) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Myslím ,že Bjorn je jasná oběť komerce.Vyždímat a vyhodit.Myslím ,že klíčovou roli hrála jeho matka a potom babička.Viděla jsem nedávno film Slunovrat.Dokonalé psycho bez filtrů a triků . ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zdráhavé výpovědi pohublého, předčasně vrásčitého muže s bílými vlasy a vousy v kontrastu s jeho krásou v mládí. (max.70%) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo výživný a emocionálne vypätý dokument o hľadaní minulosti a samého seba. Björn Andrésen vtrhol do filmového sveta nečakane a náhle, čo mu síce prinieslo slávu, ale zároveň aj zatratenie. Zaujímavý dokument, ktorý citlivým spôsobom vníma zmenu myslenia mladého pohľadného chlapca a životom ošľahaného starca v jednej a tej istej osobe. Podobných dokumentov by sa mohlo točiť aj viac a tú štvrtú hviezdu si bezpochyby zaslúži. 75 % ()

HlySh1t 

všechny recenze uživatele

Až jsem byl překvapený jak mě dokument ve zasáhl a dostal se mi pod kůži. Paradoxně samotnému natáčení a následné mediální masáži se film ve výsledku věnuje jen okrajově a opravdovou náplní se stane sonda do duše stárnoucího muže, který se dívá zpět na svůj život a čelí své minulosti. Děj je tak členěn na úseky odhalující různé aspekty jeho života a film k tomu prostřihává mezi 'nejkrásnějším chlapcem na světě' a samotářským starcem. Jednotlivé části však nejsou nijak spojeny a často na sebe nenavazují (ani chronologií si nemůžu být úplně jistý). Co tak zbývá jsou různé fragmenty, některé zajímavější, jiné méně, které úplně nedostávají názvu filmu (samotnému 'chlapci' jsou vyčleněny zhruba dvě nebo tři kapitoly). Pokud podle toho upravíte svá očekáváním, čeká na vás pak nesmírně silný zážitek, který je vtahující a velice dobře nasnímaný. ()

premeny 

všechny recenze uživatele

V   celovečernom    dokumente  - Najkrajší  chlapec  na  svete -    prechádza    režisér   v roku  1970     školami ,   stretáva  a rozpráva  sa  so  stovkami  chlapcov   po celej Európe   a  hľadá   -  svoju   predstavu  románovej  chlapčenskej   krásy -    pre  kľúčovú   postavu     pripravovaného   filmu.    Prirodzenosť  a  dokonalú  krásu  nakoniec najde  vo  Švédsku.   Pri uvedení  filmu    na  festivale   v  Benátkach  zažiari  neznámy  pätnásťročný  Bjorn Andrésen  ako jasná  hviezda  na  nebi  a   svojou  plachou  krásou  oslní  svet. ()

MathLover 

všechny recenze uživatele

Snímek to byl poutavý, ale celou dobu mě napadalo, jestli ten dokument sám není součástí toho hyenismu, na který poukazuje.......... V souvislosti s tím by mě zajímalo, do jaké míry byly ty "Björnovy promluvy" na pozadí snímku autentické. ()

Reklama

Reklama