Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Diskuze

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Máš pravdu, tuto jedinou ženskou postavu jsem neidentifikoval...byť myslím, že tam řekne tu větu "Já umím jen hrnečku vař". Dokonce i ty chlapíky v maskách (a helmě) jsem nakonec jmenovitě dohledal.

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

Tak A. Kreuzmannová by mohla být jedna z učitelek v čarodějnické škole. Scéna, kdy si jde Saxana s Honzou pro lexikon, a v kabinetu je načapá ředitel, a přivolá na pomoc kolegy z učitelského sboru. Jedna je tam žena, ale namaskovaná, takže těžko říct přesně, avšak úplně nereálné to taky není. ;-)

na příspěvěk reagoval Šimpy

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

No tedy, ty vážně víš, co s časem, ale jako klobouček... :-D Taky se mi stává, že když je mi nějaký obličej povědomý, ale nemohu si vzpomenout odkud ho znám, tak mi to vrtá v hlavě, dokud mi to buď nedocvakne samo, nebo to někde nedohledám. Mnohem horší to mám s hudbou, když někde (kdekoliv, nemyslím jen ve filmech) zaslechnu nějakou skladbu (nebo její část), a vím na 10000%, že ji znám (někdy snad nazpaměť i pozpátku :-)))), ale v tu chvíli si vůbec nevybavím její název, ani skladatele, no tak to jsem pak úplně nepoužitelná, dokud si nevzpomenu, nebo na to nějakým způsobem nepřijdu. :-D Naštěstí se mi to pokaždé (ať tak či tak) nakonec dříve či později podaří, jinak by to se mnou asi seklo. :-DDDDD

Takže ti úplně rozumím. ;-)

Náhodou, mně to tvé pídění přijde jako skvělá a užitečná věc. :-) Dozvíš se ledacos nového a zajímavého, doplníš si znalosti, nezakrní ti mozkovna, a ve finále se můžeš o své poznatky dokonce podělit i s ostatími. ;-)

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Jak praví skromně klasik: "Mě to baví" :-D Pravda je taková, že někde vidím herec v malé roli a řeknu si...toho člověka znám...a nedám si pokoj, dokud k obličeji nepřiřadím jméno. Což u ne tak slavných lidí bývá problém. Pak k němu přiřadím jeho ostatní role. Např. zde u Dívky na koštěti jsem dneska zkompletoval celý lidský profesorský sbor...a to tam někteří ani nemluví. A spousta vedlejší herců ani nemá na webu fotky...a to už vůbec nemluvím o dohledávání hlasů v postsynchronech. :-D

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

:-DDD Jo, všimla jsem si, že fakt nemarníš čas... :-D Tomu se říká skutečné nadšení a vášeň pro film. ;-)

na příspěvěk reagoval Šimpy

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Rousek se sice vymlouvá, že u zničení sochy nebyli, protože hlídali mladší sourozence, ale nejsou tam. :-D Tipuju to i na záměnu. V poslední dobu na českých i zahr. webech vidím časté záměny (fdb, čsfd, filmovyprehled, imdb), ale já nejsme línej strávit odpůldne prohldáváním jednoho filmu a identifikací jednotlivých sebemenších rolí. :-D

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

*) oprava - to slovíčko "při" tam nemá co dělat, chybička se vloudila ;-)

 

Nemá někdo z těch sígrů mladší sourozence?? ;-)

Co mě ještě napadlo - třeba scény, kde se vyskytli, byly pak vystřiženy, ale v obsazení napsáni již zůstali. :-)

na příspěvěk reagoval Šimpy

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Asi se tam skutečně jen někde půlvteřinově mihnou. :-) Pedagogy jsem dohledal...kromě Bláhy a Píchové jsou tam Miloslav Balcar, Jiří Krytinář, Marie Bílá a Karel Vítek starší. :-)

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

Tak tak, sázela jsem na nějakou tu drobotinu např. při přesně v té scéně, co popisuješ, jak jdou pro to ucho. Jsem si vědoma, že v obou školách byla převážně omladina. :-D

Aha, no tak ještě mě napadá některý z těch pedagogů v čarodějné škole, i když tam to byli převážně chlapi, že.... :-/

na příspěvěk reagoval Šimpy

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Na té  chodbě to bohužel není ona. Problém je, že ve školách (ať už v čarodějnické či lidské) jsou záběry z tříd se staršími žáky....je sice scéna odchodu ze školy (Rousek, Bujnoch, Adámek se Saxanou jdou pro ucho), ale mezi těma děckama za nima jsem žádné podobné děti neviděl...pak ještě nějaká děcka projdou v závěru filmu kole Honza a Saxany se zlomenou nohou, ale opět jsem nebyl úspěšný...v zoo prakticky žádná větší scéna není....pouze, když přiletí Saxana jako sova poprvé, tak za Kostelkou projde nějaká rodina, ale děti jsou spíš tušit než vidět. :-D

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Šimpy

Neseděla Alena Kreuzmannová na chodbě psychiatrické léčebny, jak tam Rousek přivedl Saxanu?? ;-) Jen tip.

Geňa s Magdou mohli být např. někde "v chumlu" ve škole, ZOO či ve špitále.

na příspěvěk reagoval Šimpy

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Čert vem šestiletého Richarda Genzera, kterého jsem ve filmu nenašel, ale koho tam proboha hraje osmiletá Magda Reifová? Domnívám se, že jsou tu opět nějaké záměny. Na imdb je uvedena role "student" :-D. Na stejném webu je anvíc uveden i Luděk Kopřiva jako učitel a Alena Kreuzmannová...nikoho z těchto herců jsem zde nenašel. A to jsem horko těžko identifikoval pana Tokoše jako inda vzadu v autě, i kdyyž v postsynchronech namluvil policistu v podání Pavla Spáleného. Druhého policistu dle mého sluchu mluví Jiří Lír, který sám hraje učitele.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

tymto sa inspirovali anglosasi, a rowlingova napisala potera, avsak toto je radovo lepsie.

Fenk

Fenk (hodnocení, recenze)

Nevíte kdo hrál začerněnou dívku ve třídě čarodějek?

na příspěvěk reagoval Šimpy

dakan7191

dakan7191 (hodnocení, recenze)

Saxana bola sexy :) a aj inak je to prekrásny film. Patrí medzi moje najobľúbenejšie.

Milanest

Milanest (hodnocení, recenze)

skrblik007: :-) No áno, tak máš pravdu, vlastne nevadilo mi to, páčilo sa mi to, áno, len akurát prišlo mi to smiešne a dosť neúprimné ako si pri tom vchádzaní do studne akože z praktických dôvodov odtrhne z tej dlhej sukne kus handry a tým akoby náhodou je odrazu vznikne perfektná miniskuňa. Trošku ironicky sa na tom vždy pobavím. :-) Myslím, že to radšej mali spraviť kľudne tak, že Saxana už chce vyzerať ako ostatné dievčatá, vidí že všetky chodia v minisukniach, a tak aj ona chce tak chodiť, a preto si šaty upraví, to by vyznievalo úprimnejšie. A samozrejme po tom čo už je v mini, príjemne sa nám na ňu pozerá, tie jej krásne nožičky, stehná..., bola perfektná kočka.

Uživatel Milanest smazal svůj příspěvek.

Uživatel P994 smazal svůj příspěvek.

Uživatel Milanest smazal svůj příspěvek.

skrblik007

skrblik007 (hodnocení, recenze)

Milanest: počkej... a proč ti to vadilo? :-D snad naopak, ne? jinak dneska jsem viděl tenhle film zase po letech a hned mě to, na co narážíš, upoutalo :-D v dětství mě zase zaujaly ty super efekty :-D ale objektivně (bez dětského "wow" a bez obdivování nožiček) - parádní pohádka.

Uživatel Milanest smazal svůj příspěvek.

Pierre700

Pierre700 (hodnocení, recenze)

falm: Píšeš: "Chápu, že Slovákům se Saxana moc nelíbí"  Na koho tu týmto reaguješ? Nikde v diskusii nevidím, žeby tu nejaký slovák uviedol, že jemu sa tento perfektný film - Dívka na koštěti, nepáči. Ja som teda slovák, a tento film priam milujem, a čo poznám ostatných slovákov z môjho okolia, tak tak isto. Špičkový film, špičkový scénár, špičkovo natočený, špičkovo zahratý. A má perfektnu atmosféru. 

ConDar

ConDar (hodnocení, recenze)

Perfektne prepracovaný svet, veľmi originálne a neopakovateľne nápady . Rozprávka nie len pre deti, lebo večšinu forov pochopí až staršia generácia. Každopádne filmik, ktorý si kedykoľvek rada pozriem...

Mandalorian

Mandalorian (hodnocení, recenze)

Podle mě jeden z nejpovedenějších českých snímků. Hvězdně obsazen: Petra Černocká v krásných černých šatech, helena Růžičková jako ukázkovej blázen, a tak dále a tak dále.

CRYPT

CRYPT (hodnocení, recenze)

černockou jsem nemel nikdy rad, ale nejlepsi byla pani Růžičková v blázinci s napoleonem co pripluje vodovodem :D:D To jsem se pokazde max. nabombil :)))

bery237

bery237 (hodnocení, recenze)

úžasná komedie... a skvělý Jan Kraus, z něho vždycky nemůžu :D A její zaříkadla... škoda že už na to nějaký ten pátek nevěřím.

falm

falm (hodnocení, recenze)

Ještě aby tohle nebyla klasika! Dneska by to z těch "lvovejch" amatérů nenatočil ani jeden. Úžasný Mulínkovy triky, skvělý scénář Macourka a tehdy ještě i Vorlíčkova režie plus celá pjlejáda herců... Chápu, že Slovákům se Saxana moc nelíbí, tohle je typický český inteligentní humor, ne utírání si nosu židlema, jak to vyvhovuje čobolákům.

johnys

johnys (hodnocení, recenze)

Nevis/te za co? To snad nemyslite slecno/pani Petraso vazne? :-) Nejlepsi film o carodejnicke skole vsech dob, naky Potteri to uz bylo jen ciste vykradani napadu z tohoto legendarniho kultovniho snimku, ktery ma uzasnou atmosferu, naboj, humor, spád a bravurni charismaticky herecky vykony. Pane Vorlicku, dekuji nejen za tenhle film, diky Vam to tu slo v tech 80 letech prezit...

petraso

petraso (hodnocení, recenze)

Ani nevím,za co jsem dala tu 4.*...asi proto,že v dětství se nám to líbilo....

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama