Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda toľkej naivnosti a infantilnosti v rozprávkovej forme, pretože väčšina vtipov mala dokonalé pointy, scény s králikmi a blázincom sú právom kultové. 70%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kadencia repríz v televízii, tomu pomaly ale iste ubera hviezdičky. Na prvý krát ca čistých 5, po desiaty slušné 4 s tým, že teraz treba aspoň 5 rokov pauzu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Původní Dívka na koštěti je satirickou moderní pohádkou, pracující s motivy mladé lásky, situačního humoru a tehdy velice oblíbeného střetu nadpřirozena a současnosti. Herecky dominuje generace Menšíků a Bláhů, z mladých se později vyčlenil jen ten Jan Hrušínský. Petra Černocká nepřekročila Saxanin stín, Kraus svoji tehdejší škatulku vyměnil za tu současnou, Zavřel zapadl mezi epizodkáře a po Hejném další stopy ve filmu (vzhledem k jeho emigraci) nenalézáme. Dnes navazuje dvojka pod názvem Saxána a Lexikon kouzel s novými postavami a zásadní změnou, která činí Saxánu filmem nikoli pro náctileté, ale pro děti. Škoda, že v té dvojce už nenalézáme podobný poklad, jako je zdejší epilogující Meda Valentová. Půvabné úvodní titulky Adolfa Borna nahradily moderní triky, což je ale zase na druhou stranu po 40 letech přirozeným jevem. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Musím vypít odvar z Babského ucha, jinak se proměním v sovu a odletím. - Sestro, odveďte ji na pokoj! - Jé, vy jste moje sestra? To váš otec musí být taky netopýr. 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Hlavne vdaka tomuto filmu zboznujem rezisera Vaclaca Vorlicka. Je to fantasy komedia mojho detstva a vzdy som sa na nu tesil, ked ju davali v telke a ani po dnesnej, uz neviem kolkej reprize nemozem zmenit nazor. U mna jednoznacnych 5*. ________ Petra Černocká - (Saxana) +++ Jan Hrušínský - (Honza) +++ Jan Kraus - (Miky Rousek) +++ František Filipovský - (Otec Rousek ) +++ Vladimír Menšík - (Upír v.v.) +++ Stella Zázvorková - (Vondráčková) +++ Helena Růžičková - (Pacientka) +++ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde byl Harry Potter, když Saxana Kudláčková byla u nás již dávno součástí zlatého fondu? I když v dívce na koštěti je školník hodný, ředitel naopak laskavostí neoplývá, zato profesor zmenšování ... Zmatená adeptka čarodějnictví, která je vyloženě nestudijní typ a rodinné zázemí taky nic moc, když má tatínka netopýra. Dneska by měli tvůrci asi tendenci z toho množství nápadů udělat těch fimů aspoň osm. Kolikrát to člověk musí vidět, aby mu hlášky typu: "Pan profesor Bajaja se dává poroučet a prosí, jestli byste mu na chvíli mohla půjčit Lexikon kouzel!" přestaly připadat vtipné? A paní Zázvorková má moc hezké králíky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dívka na koštěti" (Dievka na metle) je známa filmová rozprávková komédia. Režisér Václav Vorlíček natočil tento snímok v roku 1971. Do hlavnej úlohy mladej čarodejnice Saxany obsadil speváčku Petru Černockú. Vo veku dvadsaťdva rokov tak zahrala svoju životnú úlohu s ktoru ju dodnes každý spája. Zároveň aj naspievala titulnú pieseň, ktorá sa stala národným rádiovým hitom. Popri nej sa v tomto filme objavila i kopa kvalitných českých hercov. V šedom socialistickom Československu bol ten snímok pre mňa príjemný úletom do sveta fantázie. Keď som bol decko, tak sa mi to hodne páčilo. Dnes už to na mňa tak silne nepôsobí. *** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček měl fantazii a skvělé nápady, proto Dívka na koštěti vyčnívá z davu moderních pohádek právě neotřelým scénářem a osobitým humorem. Dnešní tuzemské filmy bohužel zmíněné prvky mnohdy postrádají. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Lexikon kouzel by se někdy hodil. Kvalita československých pohádek se nezapře, škoda jen že jich není moc. Dívka na koštěti neboli Saxana a její ocitnutí v lidské říši. Jedna z nejlepších pohádek Václava Vorlíčka. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček byl v 70. letech prostě komediální pojem. I zde dokázal propašovat svůj dokonale rozpoznatelný rukopis. Bojím se že chystané pokračování dopadne spíše průměrně. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

V dětství mi Saxana k srdci příliš nepřirostla, ale momentálně jsem se přistihla, že bych si tuto podívanou docela ráda zopakovala očima dospělého člověka, mohla by to být sranda. Nejspíš to někdy risknu a pak se vyjádřím konkrétněji;-). Zatím slušný nadprůměr. 66,6%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Správná pohádková komedie, vtipné scény s Bujnochem, Adámkem a posledním z té jejich party..... jen mi nesedí, když se nakonec Saxana stane opravdovým člověkem, tak si ti tři kluci řeknou, že už nemůže kouzlit, takže jim neodčaruje ty uši. Jenže oni nikdy nebyli kouzelníci a přitom dokázali měnit ty auta a převleky, nebo třeba na začátku řekl Honza to zaklínadlo a Saxana se tak proměnila ze sovy v holku. Takže kouzlit mohou i normální lidé. ??? ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Výtečná komedie z čarodějnického soudku. Černocká i ostatní válí. Spousta nezapomenutelných scén. 85% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka plná kouzel, která má opravdu dobré triky. Slušné herecké obsazení a člověku se až nechce věřit, že z malých uličníků jsou už pomalu dědečkové. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Vtipná pohádková taškařice zasazená do tehdejší současnosti o staré (minimálně tak soudím podle trestu 300 let po škole) ale mladě vypadající sličné Saxaně, která se ani po letech neomrzí. Saxana "Kudláčková" z Plzně pobíhající a poletující po skvostných Pardubicích i s hereckým kolektivem okouzlí. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film z dob, kdy PČ nebyla píča, kdy filmy byly milé a ne trapné nebo zlé a kdy Kraus nebyl kokot, co se směje lidem, ale kokot, kterému se smějí lidé. ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama