Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další Vorlíčkovina a další porce super zábavy a humoru. V hlavní roli mlaďounká Petra Černocká s Hrušínským, za zlouny a grázly je to tradičně mladý Kraus a spol... Snad za to mohl skvělý scénář, snad nasazení jen skvělých herců té doby.. Tohle prostě vyšlo a na Saxánu se kdykoliv rád podívám s gustem znova a znova... Závěrečná honička byla luxusní! 4 králičí uši. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. V hlavní roli fest krásná Petra Černocká a proti ní skvělý spratek Jan Kraus a co vedlejší role, to hvězda českého nebe. Šílenou Kolumbovu ctitelku Helenu Růžičkovou asi netřeba připomínat. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Třista let po škole není vhodným trestem pro každého. Leč čarodějnice Saxana ví jak zahnat nudu a v klidu si prchne do světa lidí, kde může spolehlivě zamachrovat s vysouvací rukou, knihou kouzel nebo pilotním průkazem na koště. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Růžičkové Columbus přijíždí vodovodem, tři biskupové jedou stěhovat kostel a Darth Voldemortus Krausis má uši jako král Midas. Chybí tu sice profesor Snape, ale mnohostřihoruký Bláha to "prokletě" vynahrazuje. Nu a závěrem poučení, že skákat z okna můžete jen ve stavu podroušilém, či kouzelnickém. Dívka na koštěti sice taky neumí hrát fofrpál, ale přistát na dodávce, to by neuměl ani Hurry Fotter. Kouzelný film. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další z absolutních trikových a scenáristických diktátů trojice Novotný, Vorlíček, Macourek. Jeden z filmů, který lze promítat jako učební pomůcku na všech filmových školách po celém světě. Takhle se to dělá. Bez zbytečného digitálního divadélka. Výborné obsazení, ve kterém lze najít i dva vynikající šedesátkové neherce, Josefu Pechlátovou a Pepu Kolbla. Vše završuje skvělý humor. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Hodně vydařená česká komedie se skvělým příběhem a skvělými herci. Vtipných scén je zde opravdu dost. Nejvíc mě bavil herec Vladimír Menšík. A i Helena Růžičková v menší roli potěší. Trošku je to bláznivina, uznávám, ale to nevadí. K dokonalosti něco chybí, ale ve výsledku na tom nic nemění, že je to česká klasika. Hodnotím na 87% = **** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve velké formě byli tehdy pánové Vorlíček s Macourkem a stvořili nesmrtelnou pohádku pro děti a dospělé. Pohádková říše, ve které Saxana zůstane 300 let po škole, je vyvedena nádherně a kouzelně. Následně se prostřednictvím zaklínadla ocitáme spolu s ní v říši lidí a v ní nás čeká skvělý záporák Jan Kraus a jeho kumpáni, kterým není nic svaté, a hlavní je pro ně Kniha kouzel, skýtající netušené možnosti. Okouzlující Vladimír Menšík, potrhlý ředitel školy Zdeněk Dítě nebo černokněžník se čtyřma rukama Josefa Bláhy jsou výjimeční, a to nesmím zapomenout na Jana Hrušínského a Petru Černockou v titulních rolích sympatického zamilovaného páru. Množství nápadů je stříleno kulometnou kadencí a gejzír hlášek a triků fakt stojí za to. Vynikající je i scéna v blázinci s Helenou Růžičkovou, čekající na Kryštofa Kolumba, s hlavou oddělenou od těla, co mluví. To byl super trik a tohle je super film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechce sa mi písať znova to, čo pri väčšine ďalších klasických Vorlíčkových bláznivých komédiách zo sedemdesiatych rokov, iba by som opakoval tie isté frázy alebo písal ich variácie. Legendárna scéna strieda legendárnu scénu, legendárna hláška strieda legendárnu hlášku a nesmie chýbať Vorlíčkov maskot, geniálny Vladimír Menšík. Takže iba zostáva otázka, či sa niekedy môže ešte zopakovať takáto zlatá éra našich komédií. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Pohádka natočená s obrovským nadhledem, kterej vynikne hlavně při srovnání v většinou novějších pohádek. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ve své době z toho museli všichni diváci stříkat a všechny divačky téct nadšením. Z pohledu dnešního dospělého diváku už to ovšem takové terno není. Nápad nejenom na svoji dobu velmi dobrý, který otevřel spousty možností a skýtal velký potenciál. Do 76 minut se toho ale opravdu moc nevejde, takže potenciál byl lehce nenaplněn. Občas se člověk naštěstí zasměje a v rámci mnou nenáviděného žánru - pohádek, byla tato jedna z těch koukatelných. [70 %] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kouzelná česká pohádka o čarodějnici Saxáně. Ta shání babské ucho, aby mohla zůstat ve světě lidí. Je tu spousta vtipů a hlášek. Pokračování je prý hodně zoufalé. "Dexempo Hemenex!" :D ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale čím více se k těmto nesmrtelným československým "flákům" vracím, tím víc jsem snad zklamáván. Zachraňuje to ve většině případů stopáž, která je i zde více než milosrdná. Nevím, ani vtipné to není, ani záživné, ani napínavé. Takové nijaké... 50% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultový snímok a niektoré efekty vzhľadom na rok výroby sú vynikajúce. Scény s Janom Krausom a jeho parťákmi v náklaďáku sú nezabudnuteľné. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kouzelná Petra Černocká, které se v našem světě natolik zalíbí, že se rozhodne v něm zůstat. Tak trochu blázen, nemyslíte? :-) Jenže, když poznáte, co je to mít rád, jdou všechna kouzla stranou. Zajímavosti: Po oddělení hlavy Janu Hrušínskému se vyskytly menší komplikace, proto jeho tělo dostalo na čas hlavu Napoleona a jeho pravá hlava tak mohla stát na nemocničním stolku. :-) 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V svojej dobe mimoriadne populárny, divácky vďačný film s výbornou ústrednou pesničkou, množstvom nápadov a známych hercov. Tiež som mu podľa spomienok pridelil štyri hviezdičky. Lenže po štyridsiatich rokoch dokážu vyprchať nielen filmové kúzla, ale aj kúzlo tohto filmu. Naďalej síce vyčnieva medzi svojimi žánrovými i dobovými rovesníkmi, ale tri silné hviezdičky budú preň spravodlivejším ohodnotením. ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama