Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Sympatický vorlíčkovsko-macourkovsko-zamotaný film, který sice nevyhledávám, ale rozhodně mě neurazí. (777.) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Klasický český komediální film. Dneska, když se díváte zpětně, je to hodně podobné Harrymu Potterovi, myslím jako s nápadem čarodějek a čarodějnické školy. Saxana, to už je legendární postava. V komedii jsou vtipné momenty, ale je fakt, že čím jsem starší a čím tento film vidím vícekrát, je pro mě méně a méně zajímavý a už mě tolik nebaví... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Vy jste moje sestra? To je váš tatínek taky netopýr, že jo?" Pohádková klasika, která se gagy a hláškami vyrovná našim nejlepším komediím. Hlavními hvězdami jsou samozřejmě sympaťanda Černocká a roztomilý truhlík Hrušínský, ale i v menších rolích září kvalitní herci. Vorlíček si filmem o Saxaně zkrátka krásně připravil půdu pro kultovní a ještě propracovanější seriál "Arabela". ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických 5* když už mám okomentováno pokračování Dívky na koštěti, tak by se hodilo něco napsat i k této klasice. Pět hvězdiček si zaslouží i bez nostalgie a je to správný moderní rodinný pohádkový film se vším všudy co má mít. Prostě kdo má rád kouzla a fantazii, tak ho to musí bavit ... i když jako všechno po skoro půlstoletí trošku vyčpí. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

balba 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka a skvělé herecké obsazení.Jsem jen zvědavá na její volné pokračování , které pořád odkládají. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Další česká blbost....parodie na fantasy a čarodějnická filmy s horznými vtipy a zoufale neschopnými herci..dvě hvězdičky protože Češi natočili i větší hrůzy... ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o čarodějnici Saxaně, jež se dostala do lidského světa a svádí zde napínavý (a také milostný) příběh. Skvělí herci v menších rolích, ať už V. Menšík, H. Růžičková či S. Zázvorková, stejně tak hlavní představitelka Petra Černocká a její láska Jan Hrušínský. Nezapomenutelné scény (hlavně díky J. Krausovi), příjemná hudba, zábava, jednoduchost - to jsou hlavní klady tohoto povedeného československého filmu, který vám nevadí vidět ani napopáté... 90 % ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Cesky filmovy skvost natoceny este v case, ked zili skutocne ceskoslovenske Celebrity : Hrusinsky, Mensik, Zazvorkova, Ruzickova ...... a k tomu treba pripocitat spustu zabavy. 89 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poctivé řemeslo, kterým pan Vorlíček vládl desítky let, přetavené v kouzelnou pohádku nepohádku ze současného světa. Podobně jako v Arabele se prolínají dva světy, kdy současný příběh lásky končí vpravdě kouzelně. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Na tú dobu dosť dobré efekty a zvládnute triky. Videl som to ako malý, ale priznám sa, že som si sotva pamätal jeden kratučky útržok. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádková komedie Václava Volíčka. Aneb o tom že ve světě lidí je líp než v říši kouzel. Jo jáká blbost. Jenže hold čarodějnice to viděla jinak a tak šla mezi nás lidi. Co k tomu dodat. To je Kolombus přijíždí po kouskách. Ten blázinec neměl chybu . A nebo čtyř ruký ředitel v podábí J.Bláhy. ()

Attta

všechny recenze uživatele

Taková typická česká odreagovačka, která nikdy nezklame. PS: Ten Kraus a ta banda je tam stejně nejlepší! :) ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček se komediální pohádkou Dívka na koštěti vytáhl před širokým publikem. Kdo by neznal čarodějnickou dívku Saxánu, která utekla ze země kouzel, skřítků a jiných bytostí. Ale i ve skutečném světě se najde zlo, se kterým se bude muset utkat. 100% ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama