Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (68)

  • Michal Hejný (Bujnoch) po roce 1978 emigroval do USA. Filmaři dostali za úkol vytvořit novou verzi závěrečných titulků, ve kterých se jméno Michala Hejného již neobjevilo. (Meev)
  • Film byl v roce 2021 nově digitalizován. (sator)
  • Dívka na koštěti obdržela Zvláštní cenu poroty na festivalu sci-fi filmů v Terstu v roce 1972 a téhož roku také cenu filmového diváka na festivalu mladých v Trutnově. (Locksley)
  • Zajímavé je, jak vzniklo jméno hlavní hrdinky: „Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do toho jména nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: 'To je ono',“ vzpomínal Václav Vorlíček v roce 2007 v rozhovoru uvedeném na webových stránkách představitelky Saxany Petry Černocké. (rakovnik)
  • Obrazy, které visí na zdi v psychiatrické léčebně v ordinaci u psychiatra (Jan Libíček), jsou od malíře Františka Tichého. (Idée_fixe)
  • V první verzi scénáře pohádkový svět vůbec nebyl. (SONY_)
  • V pokoji Rouska (Jan Kraus) je na dveřích plakát na hudební skupinu Beatings. (SONY_)
  • „Kdybych to jen tehdy tušila, že se z toho stane takový hit. Myslím si, že by se můj život ubíral jinou cestou. Netvrdím, že v pouze dobrém slova smyslu, ale určitě by byl jiný. Tak mi akorát zbyly slzy pro pláč a tichá závist, když v televizi vidím Saxanu. Mohla jsem to být já. Mohla jsem být dívkou na koštěti,” prohlásila Věra Špinarová, která byla svého času adeptkou na titulní roli. (Duoscop)
  • Když školník (Vladimír Menšík) přičaruje Vondráčkové (Stella Zázvorková) u králíkárny na nové králíky pruhy, tak ona prohlásí, že „takovou odrůdu ještě neviděla“. Slovo odrůda je nesprávně použito, protože u králíků měla použít výraz plemeno. (montywalsh)
  • Petra Černocká (Saxana) se neodvážila skočit z okna (pro odvar z babího ucha) ani na matrace, režisér proto našel na ulici dívku, která vypadala podobně, napsal ji omluvenku do školy a ta následně scénu natočila. (ratajs)
  • V době natáčení filmu byla Jana Drbohlavová (Marie Pešková) v jiném stavu: čekala syna Honzu, dnes profesora historie Jana Županiče. (ČSFD)
  • Scéna, v níž Saxana (Petra Černocká) kouzlem prodlužuje svou ruku, se natáčela jednoduchým trikem. Na zemi ležel, dle slov režiséra, vždy jakýsi baleťák, který byl pečlivě schovaný tak, aby nebyl v záběru vidět. Ten svou ruku jen ladným pohybem natahoval před sebe po zemi. Petra Černocká měla za úkol v záběru dělat svou rukou jen takový pohyb, aby to vypadalo, že ruka na zemi opravdu patří k jejímu tělu. (Lynette)
  • Kašna, ze které Saxana (Petra Černocká) vylézá, byla vyrobena na Barrandově, umístěna na pardubickém náměstí a po natáčení zbourána. (jenik71)
  • Masku Napoleona měl Jan Hrušínský (Honza Bláha) přilepenou na hlavě, dávaly mu zabrat především potíže s dýcháním a "závan" barev. (Robbi)
  • Odlet dvojice Černocká/Hrušínský (Saxana/Honza) z bytu na koštěti byl realizován tak, že na řádně vyztuženou násadu koštěte byla připevněna sedátka a na konce ocelová lanka, za která čarodejnický stroj s oběma herci zvedl jeřáb. (Robbi)
  • Natáčeno především v Pardubicích a Nižboru. (M.B)
  • Jan Kraus (Miky Rousek): „Do pokoje Petry Černocké jsme se dobývali jen proto, abychom si vyzkoušeli dialogy na následující den.“ (Trainspotter)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama