Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (68)

  • Na začátku, ve scéně zkoušení, se dozvíme, že „rebeke plex“ je kouzlo pro vrácení do původního stavu. Pro tento účel ho pak Saxana (Petra Černocká) použije třeba i při vrácení podoby zřízencům nemocnice proměněným v krávy. Proto nedává smysl, když tou samou formulkou přičaruje hlodáky učitelce Peškové (Jana Drbohlavová). Zároveň ke konci používá pro vrácení podoby další dvě kouzla („vexopuro noblety hemenex“ a „zarache beteme valoketax“). (jlumos)
  • Nákladní auto (trambus) Škoda 706 RT, na jehož korbu přistane Saxana (Petra Černocká), má kulatá zpětná zrcátka. Při příjezdu k motorestu má auto hranatá zrcátka. (Miluna11)
  • Když se Saxana (Petra Černocká) vrátí pro Lexikon kouzel a musí pak znovu vyslovit zaklínadlo, aby se mohla vrátit do světa lidí, měla by se správně resetovat lhůta na získání babského ucha, což se však nestane. (jlumos)
  • V momentě, kdy se chystá zdravotní sestra (Jaroslava Obermaierová) vyběhnout z pokoje, jí u stolečku zmizí kousek nohy. To je způsobeno tím, jak se dělal trik s Honzou (Jan Hrušinský) ve stolku pomocí zrcadel. (SONY_)
  • Poté, co přinesou mladou čarodějnici v pytli do bytu, jsou vidět stíny. Nemůžou jít od okna, protože by měly stejný směr. Nejpravděpodobnější verzí je, že byla scéna natáčena v ateliéru a osvětlovač byl nepozorný. (Duoscop)
  • V záběru, kdy Saxana (Petra Černocká) skáče z okna, padá na zadek. V dalším momentu ale dopadá na obě nohy. (Duoscop)
  • Když se Saxana (Petra Černocká) poprvé dostává do světa lidí a při proměně v sovu postupuje podle návodu z knihy, začíná tím, že zkříží ruce ve výši očí. Když se pak vrátí pro Lexikon kouzel a utíká s ním zpět do světa lidí, už při proměně toto nedělá. (Honzyg)
  • Když se strhne bitka v Honzově (Jan Hrušínský) bytě, má Honza v jeden moment navrch a kroutí za zády ruku Rouskovi (Jan Kraus), který leží na spolužákovi Adámkovi (Vlastimil Zavřel). Po prostřihu, kde rvačku sleduje Saxana (Petra Černocká) z balkonu, se pozice kluků najednou prohodí a Honza kroutí ruku Adámkovi, který leží na Rouskovi. (Honzyg)
  • Když se učitelka (Jana Drbohlavová) poprvé ve třídě setká se Saxanou (Petra Černocká), má svůj stůl zarovnaný s řadou u okna. Avšak když zkouší žáka, má stůl alespoň o metr posunutý doprava. A když pak na tabuli vypisuje hlodavce, má jej zase na svém původním místě. (orisek)
  • Když školník (Vladimír Menšík) říká uklízečce (Stella Zázvorková), že hledá dívku jménem Saxana (Petra Černocká), řekne jí, že je teď buďto jako sova nebo jako kuře. Že je Saxana kuře, však školník nemůže vědět, poněvadž se v něj Saxana promění až později, ve světě lidí. Uklízečka ale rázem do třídy volá: "Nějaká Saxana tady má návštěvu, je to prý děvče nebo kuře." (orisek)
  • V restauraci, kdy "kluci" pokládají Lexikon na lavici vedle sebe, je kniha na levé straně. Poté, když Saxana (Petra Černocká) knihu bere, je na pravé straně lavice. (M.B)
  • Poté, co kluci přejíždějí ve Fiatu přes přejezd, se v levé dolní části obrazovky objeví stín mikrofonu, který po dialogu policistů zase zmizí. (Mr.Hudson)
  • Když na konci jedou biskupové ve Fiatu a zastaví je policajti, postaví motorky přes celou silnici (tj. vedle sebe), ale v dalším zaběru stojí za sebou. (Karlos80)
  • Když kluci Saxaně (Petra Černocká) slibují, že ji najdou babské ucho, obraz za nimi je nakřivo. O pár okamžiků později je už rovně. (Karlos80)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama