Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Diskuze

Uživatel Circumscriptor smazal svůj příspěvek.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Circumscriptor

Myslet si to můžeš, ale to je tak všechno. ;)

Přečti si pár knih, z obou táborů. A doporučuji začít Marxem.

 

A neargumentuj Orwellem. Jednou napíšeš, že to myslel tak, podruhé tak a pak že je to subjektivní. Není. Napsal to jasně a máš spoustu jeho výroků, jak to myslel. A rozhodně ne tak, jak si myslíš.

Kapitalismus fungoval třeba v době monarchie. Jakékoliv rozdělení na třídy, šlechtu, má stejný základ jako kapitalismus.

 

A mimochodem, skoro každý socialismus přešel ve "státní" či "elitářský" kapitalismus. Nic víc. Takže to, co lidi nenávidí na "socialismu" je právě ten kapitalismus a totalita, do kterého to přešlo. A o tom je právě i Farma zvířat nebo 1984. A to jsou jen ty známější romány.

 

Navíc, čistý kapitalismus nemůže nikde existovat. Bez socialismu ve tátním zřízení se ti společnost rozpadne, protože upadne morálka a etika. Existují totiž nevýdělečné skupiny, které by bez soociálních jistot nepřežily a ne každý má ve svém okolí někoho, kdo ho v čistém kapitalismu uživí dobrovolně. Zkrátka, s počátkem urbanizace a zmenšování společenských celků se bez socialismu neobejdem.

(A nepleť si socialismus s absencí soukromého vlastnictví)

na příspěvěk reagoval Circumscriptor

Circumscriptor

Circumscriptor (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Orwell to myslel určite tak, ako to hovoríš ty (keďže bol egalitársky socan), ale metafory z Farmy zvierat si môžeme domyslieť aj subjektívne - to je na jeho knihe také dobré. A kde na Zemi bol zatiaľ kapitalizmus? Doteraz tu bol len socializmus a jeho formy. Kapitalizmus je definovaný ako ideologický smer ekonomického systému, ktorý si zakladá na nedotknuteľnosti súkromného vlastníctva a jeho jediným cieľom je úplná sloboda jednotlivca. Kapitalizmus a štát nejde dohromady. Akékoľvek zriadenie, kde funguje štát, je socializmus a problém je ten, že Orwell si súčasnú dobu socializmu myľne pomýlil s  kapitalizmom.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Circumscriptor

Tak ty to máš dobře zpřeházené v té hlavě. :) Nebýt socialismu, tak jako lidstvo nepřežijeme a veškerá morálka se sesype. Nebýt kapitalismu, tak se dá normálně žít.

A že kapitalisti nemohou být vládnoucí třída? A co to tedy je ve většině totalit? Akorát ti kapitalisté jsou jen ta vládnoucí třída, což je chyba.

A zařazení fašizmu máš mimo. Sám Orwell říkal, že z kapitalismu plyne fašizmus.

 

Ale ať je to jak chce, bavili jsme se tu o tomhle konkrétním románu, který jsi se snažil překroutit. :) No v minulé zprávě si už protiřečíš. :)

na příspěvěk reagoval Circumscriptor

Circumscriptor

Circumscriptor (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Kapitalisti (ľudia) nemôžu byť vládnuci. To je oxymoron jak jedno hovädo. Ľudia mali predstavovať príslušníkov vládnúcej triedy dnešnej podoby socializmu, ktorý využívali svoj monopol pre použitie násilia na farme. Orwell bol socialista, čo nie je nič prekvapujúce, nakoľko socialisti tvoria 99% svetovej populácie (praví socialisti, nacisti, fašisti, ospravedlňovači súčasného politického smeru).

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Circumscriptor

Naivko. :) Je to román právě PROrevoluční, ale protitotalitní. Proto se Orwell sám nejvíc ztotožňoval právě s Trotskim. (to byl Snowball).

Orwell sám byl socialista. Kdo v tom vidí protisocialistický nebo protikomunistický podtext, je omezený. Román je pouze protitotalitní a protikapitalistický. Ať už je to proti stalinismu (prasata) nebo vládnoucí třídě kapitalistů (lidí).

na příspěvěk reagoval Circumscriptor

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Skvělé zpracování Orwellova pohledu na potřebnost socialismu a reálný pohled na nelogičnost kapitalismu (ať už v podobě západního nebo toho stalinovského). Obličeje prasat měnící se na konci na obličeje lidí (Mr.Jonese a dalších, jako znak původního imperialismu) je více než zřejmý v tom, co chtěl autor zmínit.

Doteď tedy nechápu, že si 99% lidí myslí (a ve školách se to dokonce učí!!), že Farma zvířat je román protikomunistický! Je to román hlavně protikapitalistický a protistalinistický.

A ten konec, co tomu většina vytýká, sice není v knize, ale shoduje se s myšlenkami autora. Tedy potřeba neustálé revoluce proletariátu podle Trockého (prasátko Snowball).

na příspěvěk reagoval Circumscriptor

Simheona

Simheona (hodnocení, recenze)

Divian(R): Řekla bych, že film je věrné zpracování, ale konec je v knize jiný. Takže aspoň konec knihy si přečti...

Divian(R)

Divian(R) (hodnocení, recenze)

Chtěl bych se zeptat, jestli se najde někdo, kdo četl i viděl film a mohl by mi říct, jestli je velký rozdíl v těchto zpracováních? Potřebuji to k maturitě a nějak jsem nestihl knížku přečíst a film se mi zdá rychlejší. Předem díky.

Saf123

Saf123 (hodnocení, recenze)

Všechna zvířata jsou si rovna,ale některá jsou si rovnější.Tak to mě dostalo,nejdřív,že všechna a potom aby se to hodilo prasatům tak byla změna :D.Ale jinak dobrej animák.

kaCZenka

kaCZenka (hodnocení, recenze)

Vynikající filmová adaptace Orwellova románu. A to, že je to starší zpracování - to jen přidává na kvalitě. V 8 letech jsem to vnímala jako smutnou pohádku, dnes to vnímám jako smutnou historickou skutečnost. Velice dobře zpracované.

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama