Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Dimo 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradná "pocta" totalitním režimům. Hezký obrázek, máte, führeři a nikdy se jej nezbavíte. Překvapující na animovaném filmu je notná dávka drsnosti, která ještě navíc dodává na syrovosti. Trefné a doslovné. Viděno v kině v rámci Projektu 100 (2009). ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka toho, že když člověk honí maturitu na poslední chvíli, může to mít i svoje výhody - shlédne skvělé filmy :-). Starší animace jsou pro mě naprosto okouzlující a dokáží mě neuveřitelně oslovit svojí jednoduchostí. No a ve spojení s Orwellovým příběhem o rovnosti... naprosto odzbrojující. ()

wata 

všechny recenze uživatele

Naozaj výborné spracovanie Orwellovho románu. Animátori sa naozaj pohrali s vykreslením postavičiek. Nesedelo mi iba zbytočne veľa komentáru rozprávačom, bol príliš polopatistický, stratilo sa tak niečo z alegórie, ktorú by mal divák odhaliť sám. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Toto by měla být povinnost už na základních školách, to ovšem neznamená že to může něco dát jen dětem, ba naopak, mnohým současným voličům by toto měli pouštět na stejné kůře jako v Mechanickém pomeranči 😊 ()

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Je to sice staré až hrůza, ale nečekaně stále koukatelné. Tedy pro ty, kteří nemají osypky z animovaných filmů. ()

spofford 

všechny recenze uživatele

Zajímavá, zdařilá adaptace Orwellova stejnojmenného románu, i tak se dá popsat Farma zvířat. Snad každý divák musí po zhlédnutí tohoto filmu odcházet s nějakým dojmem či pocitem. Počínaje hudbou, která je dramatická, instrumentální a zajímavě podtrhne děj filmu, až po vykreslení lidské povahy prostřednictvím zvířat ( to je možná mnohem zajímavější, než lecjaký, leč mnohem lépe, propracovaný charakter člověka) je film velice zajímavým. Pokud bych měla film srovnat s knihou, mohu vytknout jen jediné - ve filmu, tak jako v knize je konec nedokončený, ale jiný. Kniha končí situací, kdy se prasata spřatelí s lidmi a jsou od nich k nerozeznání a musím říci, že filmový konec mne trochu zklamal. Pozn. Údajně byl konec pozmněněn kvůli Stalinově smrti při natáčení ()

closed.eye 

všechny recenze uživatele

Nic, co by soudruha Stalina potěšilo :-). Atmosféra díky výborné animaci, hudbě i dabingu mrazivá, symbolika v každým záběru. Doporučuju si po projekci namazat chleba se sádlem - dostala jsem na něj vyloženě chut' a dlouho mi tak nechutnalo :-D. ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

Zombie xicht Jonese a žalostné oslí hýkání bylo opravdu děsivé. Do toho ta pochmurná animace... Určitě bych si rád přečetl i knížku... ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Svižná a vtipná adaptace Orwellovy legendární alegorie společensko-politických změn v Rusku 20. století. Ač údajně zakázka CIA, nenese žádné stopy primitivního antikomunismu. Naopak, vepř Kuliš, jehož předobrazem je sám Trockij, je zde vykreslen jako velmi vznešená a charismatická osobnost, která svým revolučním elánem dokázala zvířata z farmy dotlačit k razantním činům ve jménu demokracie a socialismu, co farmu ovládané alkoholickým kapitalistou (!) změnily k nepoznání (samozřejmě k lepšímu). Diktátor Napoleon (neboli Stalin) byl naopak tím, kdo pod slupkou rádobyrevolucionáře zatrhl jakékoliv další socialistické reformy a vývoj farmy nasměroval do předrevolučního totalitního marasmu. (Stejně jako Stalin se neformálně pasoval na novodobého cara). Celý film stejně jako předloha tak plně koresponduje s Orwellovým levicovým antiautoritářským smýšlením ( „Každou řádku, kterou jsem od roku 1936 napsal a která stojí za zmínku, jsem přímo či nepřímo psal proti totalitarismu a pro demokratický socialismus, jak jej chápu".). Lidé, co si myslí, že by poselstvím Farmy zvířat bylo zpochybnění všeho socialistického a skrytou apologetikou dnešního neoliberálního marasmu, jsou jen stejní omezenci jako Napoleonovi pucfleci. ()

R.A.D.E.K 

všechny recenze uživatele

Výborná alegorie podle románu George Orwella ve vynikajícím filmovém zpracování.Poselství tohoto filmu je jasné: Komunismus je svinstvo a bolševici jsou svině. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Film se slušně drží předlohy, bohužel až do snaživě vycucaného happy endu, který tuto bajku okrádá o naléhavost a bezvýchodnost, mistrně vykreslenou Orwellem. ()

Scharra 

všechny recenze uživatele

Orwellova alegorie na komunismus. Jako malé mi to přišlo jako drsná pohádka (umřel tam kůň!!), teď o mnoho let později tam vidím poselství a hlavně varování. Bože, jak já tehdy ty prasata nenáviděla a vlastně je ještě pořád nenávidím ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba povedať, že film je príliš krátky a celú tému prebehne príliš rýchlo. Z knihy (ktorá je tiež pomerne krátka, ale vyjadruje všetko, čo treba a tvorí premyslený kompaktný celok) si tvorcovia vzali niekoľko hlavných udalostí a postáv, niektoré vyškrtli a najmä ich spracovali čierno-bielo. Animácia postáv je celkom dobrá a na pohľad zaujímavá (napríklad zvieratá pri žatve), animácia okolia už je jednoduchšia. Dialógy tu takmer nie sú, ale o 90% diania informuje rozprávač. Výhodou je aj niekoľko temnejších scén, ktoré film vyťahujú z "rozprávkovosti". Najväčším zádrhelom je ale bezpochyby koniec, ktorý sa jednak definitívne odklonil od predlohy, ale najmä poprel všetko, o čom dovtedy film (spolu s knihou) bol a človek nevie, čo si má o ňom teda myslieť... Keby som nečítal knihu, tak by som to možno "zožral", ale takto z pohľadu fanúšika knihy film zostáva iba márnym pokusom. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Velice známý film jen díky své skvělé myšlence. Ale abych ve škole usínal u filmu, to znamená, že je něco špatně. Přečtěte si knihu, vždyť má jen pár stránek, sakra! ()

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama