Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Rozbik 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, skvělá Orwellova předloha. Třídní boj převedený do zvířecí bajky, rozkrytý tak trefně, že člověk neví, jestli se má smát nebo mu má být spíš smutno. Každopádně si film zaslouží hodnocení přes 90%. ()

glaedrr 

všechny recenze uživatele

Režisér si přečetl knížku, zhustil děj do hodiny a nezapoměl vyškrtat zásadní věci, který dělají Orwellův román dokonalým dílem...Nechápu, proč tam třeba věnuje tolik času tomu,aby ukázal jakým způsobem zvířata nahrazují práci pana Jonesa...ten film nic nepřidal, ba naopak kouzlo díla ztratil a výsledek vypadá tak trapně a nevěrohodně, že by se v tom ani Stalin nepoznal...dávám 2* za předlohu ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Animal Farm zjavne žije z literárnej predlohy a pridaná hodnota tu príliš veľká nie je. Na druhej strane, treba si uvedomiť, že film má viac ako 50 rokov a na tú dobu je to ok. Taktiež mi to prišlo trochu skratkovité, možno to mohlo byť o čosi dlhšie... Takže 3.5 hviezdičky... ()

DjangoMacej 

všechny recenze uživatele

Určite by som dal prednosť knihe.. aj keď ja som to zatiaľ ešte nespravil.. určite chytí viac, bude mať väčšie čaro, lepšiu hudbu a dá väčšie zamyslenie.. aj 1984 dala.. určite to bude tak aj teraz.. u mňa ()

JackieBliz 

všechny recenze uživatele

Rodiče mě na to nechali koukat, když jsem byla malé děcko. Nemohla jsem to pochopit, ještě teď si pamatuji, jak jsem brečela nad tou příšernou nespravedlností. Netrvalo dlouho a už jsem pochopila. Celý příběh, jeho poselství. Ale do smrti to rodičům nezapomenu - tohle není pro děti, i když je to animák! ()

TheMatez 

všechny recenze uživatele

Animovaná verze totalitních režimů. Hrůznost a praktiky extremistických hnutí a tyranie totalitních režimů nádherně převedená na farmu kde si zvířata vládnou sama. Autor to nikdy nepřiznal, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. Kreslená téměř pohádka, která nám otvírá oči. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Tak sice jsou v ději celkem úpravy oproti originálu od Orwella, viz třeba ten konec. Ale jak říkali v bonusech o filmu, tak tolik lidí by nenalákali na film, který končí špatně. Tohle je povedené zpracování, ale kdo chce skutečnou Farmu, tak přečíst knížku. Animace svému roku vzniku odpovídají, dneska už je to přece jen o něčem jiném. Všechny zvuky zvířat, hlasy a hlas vypravěče je práce jednoho člověka, to opravdu klobouk dolů, že dokázal takhle "ozvučit" celý film. Animovaná Farma zvířat je mrazivá, poučná, dojemná i motivující zároveň. ()

johnajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherný film - co se týče výtvarného zpracování. Jedná se o nezapomenutelné umělecké dílo klasické animace S dějovou linkou ovšem je na to mnohem hůř... spousta důležitých alegorických prvků byla vynechána (např. havran Mojžíš), nebo změněna (např. osel Benjamin) tak, že jejich původní význam (masy věřících, pasívní inteligence) už není zřetelný. Deficit toho nepřeberného množství jinotajných prvků významně ubírá na intenzitě zážitku a jednoznačnosti reálného základu, ovšem vyškrtnutí některých věcí se zdá být logické alespoň proto, že film má omezené časové možnosti. Došlo také k několika změnám, které nemohou být odůvodněné ani nedostatkem času (např. proč byl Boxer prodán do lihovaru místo do masny?), ale váha všech těchto věcí se zdá býti malicherností v porovnání s naprosto absurdním rozkolem mezi závěrem knihy a filmu. Novou revolucí v závěru je naprosto ušlápnut Orwellův fatalismus a a je narušena jeho dystopie. Celkově mám pocit, že autoři filmu úplně nepochopili poselství knihy. ()

Harakiri13 

všechny recenze uživatele

Miluju knihu George Orwella a o animováném filmu jsem dodnes vůbec nevěděl. Jde o povedené zpracování, tohoto díla.  9/10  ()

Kathane 

všechny recenze uživatele

Uberu jednu hvězdičku. Tak jako každý film se trošilinku liší od knížky, v něčem je kniha lepší, ale v něčem zase film...Určitě tento film chápu, jako skvělý námět George Orwella... ()

WHMMD 

všechny recenze uživatele

Verné spracovanie knižnej podoby od Georga Orwella. Revolúciu strieda revolúcia, zvieratá sa chcú mať lepšie, ale ku korytu sa dostanú iba vačšie svine. Dosť depresívne. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Dobrá, priamočiará animovaná verzia satiry George Orwella. Koniec je zmenený, aby bol šťastnejší, ale ostrý pohľad na vlády zostáva. Nie je to film pre deti. ()

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama