Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

giblma 

všechny recenze uživatele

Ne. Obludná disnayovská animace a "humorná a roztomilá" intermezza s nemotorným káčátkem v první polovině to totálně sráží. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nádherně a děsivě zároveň zinscenovaná problematika despocie, která je pro tentokrát přenesena do zvířecího světa, ale autentičnosti nepozbyla ani omylem. Rozhodně nejde o žádnou procházku růžovou zahradou pro nejmenší diváky, nýbrž o krutý a pravdivý obraz společnosti minulé, současné a možná i budoucí. Zkrátka ne až zase tak veselý příběh, který určitě stojí za zhlédnutí. "Four legs good! Two legs bad!" - pro mě osobně solidní 4*. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nadčasové dielo, bezpochyby viac povie divákom z bývalého východného bloku, je krutou výpoveďou o usporiadaní zvieracieho ( pardón, ľudského sveta ). V rytme revolučnej piesne a v duchu revolúcie sa dejú nám známe veci, kde dominujú rýchlo sa meniace charaktery postavičiek opojených mocou a akési desatoro zákonov, ktoré si diktatúra dokáže prispôsobovať. To, že vo filme vystupujú zvieratá je krásnou alegoriou. Je to o charakteroch, ktoré dokážu sprzniť akúkoľvek dobrú myšlienku. Jedna z vecí, ktoré mi napadli pri sledovaní snímku je bradaté príslovie : ak sa chceš mať ako prasa v žite, musíš byť sviňa. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Když jsem tohle viděla poprvé, bylo mi asi 8 let, takže jsem nemohla pochopit, co má ten film říkat a mimo jiné jsem skoro každé zvířátko obrečela (zato prasata jsem ze srdce nenáviděla). Dnes už se na ten film dívám trochu jinak. Je to opravdu vyjímečný snímek, který vyniká prostě vším a Orwellovi se to opravdu povedlo. V dnešní době je to možná trochu zastaralé, ale stále aktuální a možná i trochu varující či poučující. Kdysi jsem si myslela, že animované filmy jsou zaručeně pro děti, ale teď už je mi jasné, že to tak není a vůbec nezáleží na zpracování, ale hlavně na ději. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jistojistě to není špatné, je to i podivně dobře surreálné a dramatické. Bohužel to ale úplně nekopírovalo můj zážitek z knížky a chovalo se to v určitých situacích jinak, než jsem chtěl, nemluvě o změněném konci. 6/10 ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

"Pohádka", kterou není radno pouštět dětem. Animace se jim bude zdát ubohá a tak nějak nepochytí, proč se tam neděje nic veselého. Dospělý se ale "pobavit" může a následně strávit hodiny přemýšlením... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Svět, jaký všichni známe, může, ale nemusí být ten nejlepší možný.“ Asi druhé nejznámější dílo George Orwella v animované podobě. Zvířecí farma je vynikající a dobře zpracovaná alegorická bajka nejen o Sovětském svazu a diktatuře státního socialismu (ovšem pozor, ne komunistické ideologie, jak zde míní Radek99) – zvířata (lidi) se sami spontánně osvobodí od odvěkého zneužívání a vykořisťování a sami si určí pravidla, na nichž bude fungovat nová společnost. Toho však po čase využijí prasata (bolševici) vedená Napoleonem (doplňte jakéhokoliv diktátora či bolševického vůdce), uchopí moc, její silou si podřídí všechny ostatní, zavedou zpět spoustu starých nešvarů (policii/psy, hierarchii moci, nadřazení svých zájmů nad zájmy ostatních apod.), začnou si pro svůj účel upravovat základní hesla a realitu a potřou veškerý pokus o odpor – zde dobrá alegorie vzpoury slepic coby ekvivalentu Kronštadtského povstání v roce 1921 proti zneužití a zrazení revoluce bolševiky, zbaví se všech možných potencionálních nepřátel (zabití jednoho z prasat), aby se nakonec zvířací farma přeměnila zpátky jen v továrnu na výrobu zisku, který je uchvácen prasaty/bolševiky, na jakousi státní, centrálně řízenou formu kapitalismu, v níž je obyčejný lid dále vy(zne)užíván pouze pro vytváření hodnot a zisku, ovšem ne pro jeho vlastní potřeby. Skvělá bajka v dobrém animovaném provedení, které na kvalitách nijak neubírá ani doba jejího vzniku. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Pokud bych zcela ignoroval knižní předlohu a hodnotil pouze dvaasedmdesát filmových minut, bylo by to už jen díky hezké animaci, sympatické délce a respektu k době vzniku za čtyři. Jenže něco mi říká, že díky znalosti Orwellovy předlohy a respektu k němu, musím být trochu kritičtější, protože závěrečná pětiminutovka (s nadějí?...je vůbec naděje ve světě, kde vepře vystřídá osel??) mi k Orwellowským myšlenkám nesedí. Rozumím tomu, že to tvůrci chtěli sdělit i mladšímu divákovi, jelikož se jedná o animák, pochopitelnějším ukončením, ale ... jde o Orwella. Navíc mě nepotěšilo naprosté vypuštění obou kobyl (Lupina, Molina), statků Liščína a Stračína a velmi podstatná změna charakterů Benjamina (zmíněný osel - toho ukrutného dříče jsem mu ve filmu těžko věřil) a v knize nejmrazivější postavu prasete Pištíka. Neočekával a ani jsem nechtěl doslovnou adaptaci, ale NĚCO mi zde chybí a NĚCO naopak přebývá. 70% (lepší tři a slabší čtyři, takže hodnocení možná změním, pokud přijde opakovaná projekce) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, nádherná alegorie vzniklá v roce 1954, ovšem absolutně nepostrádající aktuálnost i v dnešní době. Po přečtení některých komentářů (Radek99 či sportovec) si však neodpustím poznámku, že zneužít momentální (chcete-li politickohospodářské) situace ve společnosti ve svůj osobní mocenský prospěch se dá nejenom v systému, kde vládne totalitní systém, tedy komunistický či jakýkoliv jiný totalitní systém s vládou jedné strany či osoby, ale zneužít se dá i tzv. demokratický systém. Typickou ukázkou takového zneužití k mocenskému a osobnímu prospěchu jednotlivců na úkor většinové společnosti je současná hospodářská situace v ČR (více jak 20 let po tzv. sametové revoluci v roce 1989) a nejenom v ČR. Pod pláštíkem demokracie se dá tak nádherně převzít moc, nakrást a zbohatnout na úkor většiny, že by se tomu kreslená zvířátka velmi divila. Ano, dějiny se opakují stále dokola a lidé, kteří naletí demagogickým chamtivým politikům nezbývá časem nic jiného, než uváženější hlas ve volbách nebo :-) defenestrace. To aby vzápětí opět došli k názoru, že následnou změnu někteří další Napoleonové opět využili jen a jen ke svému osobnímu prospěchu. Tak už to je, s tím se musíme smířit. Mezi lidmi žijí prasata. Výhodou demokratického systému ovšem je, že společnost má větší možnosti se vypasených prasat zbavit rychleji a nekrvavou cestou. Tak, jak se tomu stalo nyní v ČR (alespoň ve změnu doufám) v předčasných volbách roku 2013. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Dívali jsme se na to při dvouhodinovce angličtiny a já, i když jsem se ze začátku šklebil, že budeme zírat na animovaný film, musím nakonec dát 4* - ale tedy především za ten Orwellův nápad (alegorie na komunismus pomocí lidsky se chovajících zvířat). Ale pojmout jeho Animal Farm tímto způsobem rozhodně nebyla špatná myšlenka a v divákovi to zanechá přesvědčivý dojem. Pustili jsme si to v originále a bez titulků, ale fakt, že jsem nerozuměl úplně všemu (především kvůli horší zvukové kvalitě) nijak nesnižuje hodnotu díla a nevadilo mi to. Mimochodem, jedna z hlavních zvířecích postav - nebudu psát která - mi trochu připomněla populárního předsedu jisté naší oranžové politické strany...:-) ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Přestože uznávám genialitu knihy, stejně mě nijak obzvlášť nenadchla a čekal jsem od ní víc. Podobně je to i u filmu, ač si myslím, že jako filmová adaptace je to velmi dobrá. Neuměl jsem si představit animovanou Farmu zvířat, ale opravdu to nebylo špatné a snímek se i docela věrně drží předlohy. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

V televizi příjemné, v kině malinko otravné. Celkově příliš disneyovské a patetické (i když ten kýčismus v první třetině tam asi má svůj význam). Prostě klasika, jejíž kostrou je zejména nostalgie 7/10 ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

hodně silné 4 hvězdy.. klobouk dolů před tímto filmem, který (i přesto, že už má více než 50 let), stále dokáže přivodit velmi silné mrazení v zádech.. do háje s prasatama ! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Viac než podobné paralely so samotnou ľudskou spoločnosťou. Avšak my ľudia, sa už pravdepodobne happy endu nedočkáme. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Novodobá bajka, kterou se Orwell trefil přímo do černého. A tohle zpracování bylo téměř mrazivé ... i když bylo kreslené. ()

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama