Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (278)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne spracovaný animák pre dospelých v ktorom je názorne ukázaný komunizmus v praxi, to čo začne ako revolta s dobrými úmyslami sa zvrhne v tyraniu, v ktorej sa nakoniec ľudia či v tomto prípade zvieratá majú ešte horiše než ako sa mali za minulého režimu. Prasa Napoleon, ktoré stelesňuje Stalina ako aj psiská stelesňujúce NKVD pôsobia chvíľami až mrazivo. Veľmi poučný film. Naviac ja ako obdivovateľ diela a odkazu pána Orwella musím dať jednoznačne 5* ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Slušné zpracování Orwelowy klasiky, bohužel mu však chybí ta mrazivost knihy. Avšak tento film je primárně určen dětem (už kvůli disneyovskému vzhledu a odbočkám s nemotorným káčátkem), takže se to dá pochopit. Stejně tak jsem ochoten přejít i pozměněný konec a postavy... ale šlo to udělat i lépe. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Spracovanie literárnej predlohy bez chyby, ale bohužiaľ animácia je už na tú dobu hodne slabá - robí film ťažko pozerateľným pre dnešného diváka. VIac rovnakých záberov za sebou, neprehľadné strihy, kde si film musí človek zastaviť aby vôbec vedel čo sa deje... ()

vanderbart 

všechny recenze uživatele

škoda toho konce, který tam byl skutečně navíc. třeba ale nahlížet s ohledem na dobu vzniku a politickou situaci v obou táborech. až si člověk říká, že to mohlo dopadnout i daleko hůř.. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Velice aktuální film! Povinně pouštět všem dětem. Alespoň mě se po téhle "pohádce" pořádně otevřely moje dětské oči. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Lepsi je si precist knihu, ale pokud vubec nemate poneti o co jde, zakladni Orwellovu myslenku neni problem vysledovat i v tomto animovanem filmu. 3+ ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Orwell dokáže byť aktuálny aj po studenej vojne, normalizácii, pádu komunizmu a jeho následného zostupu. To sa kritikom režimov často nestáva. I keď táto "rozprávka" pre dospelých už svoje najlepšie roky zažila, stále je to perfektné bájkové dielo, ktoré satiricko-alegoricky poukazuje na charakter Komunizmu a jeho predstaviteľov. (Major má byť Lenin, Napoleon Stalin, prasatá sú ministerstvo propagandy, ovce sú ovce, havrany Kresťania atď:) Umelecké filmy ma vždy brali, no ešte som (až doteraz) nenašiel tak strašne deprimujúci príbeh, že by som musel každú postavu svojským spôsobom oplakávať. Hotová tragikomédia. Často sa máte chuť smiať, plakať, krútiť hlavou nad fanatizmom či sa vám chce zvracať z toľkého nezmyselného utrpenia. Hold to bol Orwell a jeho realita, ktorou predpovedal takmer 50 rokov trvajúce obdobie neslobody (adresované Kri-Krimu: Ospravedlňte ma milý "súdruh" ale od oslobodenia má vaša "filozofia" asi rovnako ďaleko ako Tuzemský rum od pravého Rumu). Možno budem znieť ako zanietený kapitalista (ktorým som nikdy nebol, Kapitalizmus, hlavne Americký, mi je rovnako proti srsti ako Komunizmus), ale nech si o mne komunistické ovce myslia čokoľvek. Ich systém je prehnitý viac než mafiánske spoločenstvá na Slovensku...Svet potrebuje viac ľudí ako Orwell, bohužiaľ to tak vyzerá, že sa na ťažké obdobia zabudlo... 90% a Známka: A+ ... ()

Cruise 

všechny recenze uživatele

Goog, well, Orwell...Jako malý jsem koukal na barevné obrázky, zvířátka, no jasně na pohádku. Chyba lávky, tady jde o sociální dávky, teror a tyranii, o dělníky a velkou svini! ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Keď si to pozriete ako dieťa, naruší to váš psychický vývoj. Keď si to pozriete ako dospelý, nemôžete inak, než oceniť Orwellovu genialitu...Akokoľvek by bol (samozrejme že večerníčková animácia len umocňuje túto freakshow) tento námet sfilmovaný, je tak geniálny, že efekt by bol rovnaký. Možno čisto subjektívne hodnotenie, ale naozaj sa to na mojej detskej duši podpísalo. ()

WDY 

všechny recenze uživatele

Na farmě vládne černé prase jménem Napoleon. Má rád marmeládu. Je to požitkářský komunista. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že takovou sílu jsem od kresleného filmu nečekal. Jasně je to Orwel, ale klasická animace a zvířátka dávají iluzi, že to bude pro děti. Ale ty by to asi nevydýchaly. Zvířátka na farmě se rozhodnou zbavit majitele a poté co odrazí odvetný útok lidí založí utopický socialismus, kde všichni pracují pro blaho farmy. A jak to tak bývá, hezká idea se brzy mění na diktaturu, ve které jsou brzy porušeny všechny zákony a ve které se umírá. A hodně. Většina smrtí je mimo záběr, ale i tak to má sílu. K tomu parádní hudba, spousta emocí a ten papalášský sjezd na konci vypadá úplně jak z filmových týdeníků o sjezdech komunistů. Parádní záležitost. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Farma zvířat je pravděpodobně vůbec prvním masově známým animovaným filmem pro dospělé. Byl to zajímavý experiment, kdy se tvůrci rozhodli vážné téma ztvárnit právě animací. Nutno říct, že se jim to velmi povedlo, možná také proto, že měli vynikající satirickou předlohu, které se drželi téměř do detailu. Animace s daným tématem funguje skvěle a i přes vydařenou satiru mě u filmu celou dobu lehce mrazilo v zádech. Tenhle způsob adaptace silného poselství se mi zkrátka líbí, a pokud se podobné myšlenky dostanou k co nejširšímu publiku, bude to jenom dobře. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Tvrdé, pravdivě nemilosredné, dechberoucí....., co více o této adaptaci Orwella napsat. Zvláště když to porvnáme s hranou verzí o 50let natočenou později. ()

Honzick 

všechny recenze uživatele

Film který nám ukazuje že sme si všichni rovni ale někteří jsou si rovnější. Zpracování nebylo žádná sláva ale to nebyl ani cíl takže se to dalo zkousnout. Velká spokojenost a za zobrazení komunistů jako prasat dávám hvězdu navíc.:) ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Farmu zvířat poprvé, byl jsem z tohoto filmu naprosto paf. Vzpomínám si, že smrt Boxera jsem dokonce obrečel. Hned jsem šel do knihovny a půjčil si knížku od George Orwella a zhltal ji za jeden večer. Tenkrát jsem měl pocit, že knížka není ani tak dobrá jako film. Ted po deseti letech se divím, jak jsem si toto mohl myslet, nicméně Farma zvířat se u mě stále řadí mezi jeden z nejlepších animáků, kdy jakékoli další pokusy natočit toto dílo se skutečnými "herci" mi přišly víc jak nepovedené. ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

10/10 - Jeden z mála filmů, kterej můžu porovnávat s knižní předlohou... Každopádně knížku miluju a tohle filmový ztvárnění je na výbornou. Charaktery zvířátek sou na plátno přeneseny s pečlivostí a krásou. Nemůžu nic vyčíst... ()

PfefferSalz 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli Orwell při psaní svých děl tušil, jak nadčasová vlastně budou, každopádně to, co stvořil, patří mezi klenoty světové literatury. Farma zvířat je skvělé a esteticky úhledné dílo, které člověka přinutí zamyslet se. Mnohem silnější emoce jsem ale zažíval u Orwellova románu 1984, který je pro mě jednou z nejlepších knih, které jsem kdy četl, ale zpět k Farmě. Navzdory tomu, že film trvá něco málo přes hodinu, v něm krásně vykreslen postup a vývoj totalitního režimu. Na počátku nastává revoluce, všeobecná eurofie z nově nastoleného řádu a pocit, že bude konečně lépe. To se ale postupně mění a nastolený režim přestává být tak idylický, jak se zdál být na počátku. Rovnoprávná společnost, která byla jeho hlavní myšlenkou už dávno neexistuje.To je sice veřejně známý fakt, ale nikdo se neodváží o tom mluvit. Vznikají tabu, zákazy, cenzura. Jak to s Farmou, která navenek prosperuje, ale její společnost se rozpadá pod náporem Prasat, dopadne, se podívejte sami. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

První dlouhometrážní britský animovaný film uváděný v kinech. CIA zaplatila výrobu filmu a také měla dohled nad vyzněním myšlenek George Orwella, jako i nad změnou zakončení filmu. I přes tyto politické zásahy ze zákulisí produkce filmu, je to velmi zdařilý kousek. Moderní Ezop. Příběh je o stalinistickém režimu, ale při jeho sledování, člověku příjdou na mysl mnohé správy z dnešní společnosti. I proto je stále aktuální. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Geniální Orwellova alegorie komunismu. Samozřejmě většina hodnocení patří jemu, místo tvůrcům. Film byl spolufinancován CIA. Film mě donutil si přečíst předlohu, resp poslechnout výbornou audioknihu. Je škoda, že ten film docela zkrátili. CIA ale ani nemusela předlohu nijak přibarvovat, tedy až na úplný konec a snahu o happy-end. Pro nás, kteří si tou historií prošli, to má ještě silnější dojem. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Skvělé, skvělé! Knihu jsem, přiznávám se, nečetl, narozdíl od 1984, což je mimochodem další úžasné dílo; ale film je perfektní. Hezké animace upoutají pozornost na geniální Orwellovu předlohu. Všechna zvířata jsou si rovna - některá jsou si ale rovnější. Orwellovo dílo je mementem pro další generace, pro lidi i za tisíce let. Nemůžu dodat nic, než znovu opakovat - výborné, výborné! ()

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama