Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Jindřichu, brož. ...Ale ne koš, brož." Už v úvodu je jasné, že půjde o bláznivou komedii. Snaha ovládnout sny milionů lidí a vnutit jim určité politické názory nechává současného diváka nejspíše chladným. V době vzniku filmu však šlo o pěknou odvahu. Celým filmem se táhne typická česká politická satira, která dozajista odsoudila film na léta k ledu. O herecké elitě snad ani nemá cenu psát..... V zemi, kde supermanský comics nemá tradici, se povedl výtečný film, který pobaví i dnes. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jediný český film, ktorý sa dostal do výberu 101 scifáčov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Možno by sa ich tam zišlo mať viac, napríklad niečo od Karla Zemana. Vorlíček bol svojho času záruka neskutočnej bláznivej zábavy. Jessii je našimi televíziami neprávom priehladnutá, je to totiž skvost vo všetkých smeroch. Paródia a zároveň pocta komiksovým hrdinom s niekoľkými luxusnými (väčšina bublín) scénami. Kde sa asi inšpiroval Nolan pri písaní Inception? ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Vhození do děje a přípravné manévry pro rozbalení celé zápletky sice i vzhledem k vysokým ambicím originálního příběhu značně pokulhávají, avšak jako celek je Jessie až neskutečně povedenou smrští dnes již ikonických scén a bláznivých zvratů, jejichž silný protikomunistický podtext lépe vůbec neřešit a užívat si pouze tu haldu kreativně natočené a nadpozemsky zahrané zábavy. Právě herci jsou dalším klenotem, který kromě nápadité režie a scénáře celý film zdobí. Ačkoli se totiž v roli Jessie promenádovala před kamerou nádherná a rozumně oblečená Olga Schoberová, hlavní pozornost na sebe strhává především zlatá dvojice Sovák-Menšík, v jejichž podání vyznívají i ty průměrnější vtipy naprosto nezapomenutelně, nemluvě pak o těch samo o sobě nadprůměrných, kterých je opravdu spousta. Jeden ze zlatých hřebů ztřeštěné české komedie, jehož úrovně už v jiné době a hlavně s jiným štábem nelze dosáhnout. 85% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný námět a spousta skvělých nápadů při jeho realizaci. Bohužel, výsledný tvar je jaksi nemastný neslaný. Nejde přitom jenom o nedramatický a "pomalý" střih, ale také o určitou hereckou "cudnost". Jakoby herci pořádně nevěděli, že hrají v bláznivé komedii. Zvláště markantně to vynikne ve srovnání s jenom o čtyři roky mladším filmem "Pane vy jste vdova", kde už tohle všechno funguje naprosto bezchybně. K vymezení žánru "bláznivé komedie" se sluší doplnit ještě jednu drobnost, totiž poměrně velké množství přesných satirických šlehů namířených proti tehdy vládnoucímu komunistickému režimu a posunujících film z polohy nezávazného humoru k vymezení poněkud komplikovanějšímu. Tento dobově významný rys je charakteristický pro celou kinematografii druhé poloviny šedesátých let počínaje společenstokritickými dramty (Pasiáns, Ucho) přes komedie (Bílá Paní, Zločin v Šantánu) až po filmové pohádky (Šíleně smutná princezna). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je neuvěřitelný gejzír originálních nápadů (podobně jako další Vorlíčkovy snímky Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo „Pane, vy jste vdova!“). Je fakt, že humoru zde tolik nebylo, spíš než komedie to byl dobrý sci-fi film. Ale párkrát se zde nějaký ten dobrý fór objevil, triky a hudba vydařené, herecké obsazení bylo výborné (super byli Jiří Sovák a Karel Effa...Olga Schoberová zde sice nebyla od hraní, ale komu z pánského osazenstva to vadilo, že :-D ), no a celkově jsem se slušně pobavil. Viděl bych to na slabší 4*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Keď americký filmový producent William Snyder oznámil Vorlíčkovi a Macurkovi, že chce natočiť remake vo farbe, tí mu odpovedali, že sa u nás farebný materiál prideľuje len na filmy najvyššieho štátneho významu. (Raccoon.city)
  • Scénář psal Vorlíček s Macourkem na jeho chatě 3 týdny. [Zdroj: kniha Pane, vy jste režisér! – Petr Macek, Václav Vorlíček] (JT19)
  • Vtipná príhoda sa viaže na rozhovor po predpremiére. Na otázku otca Václava Vorlíčka "Prosím tě, kam na ty koniny chodíš?", režisér snímky len vtipne odvetil: "To mám z domova, vždyť jsme spolu žili dvaadvacet let".  
    (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama