Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

argenson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vnímám především jako velkou příležitost pro Danu Medřickou. Zatímco dnes ji máme zafixovanou v rolích pečujících/opečovávaných maminek/babiček, tady vystupuje jako pragmatická žena ve službách vědy a mě to moc baví. A i když se zprofanované vtipkování na téma plánovaného manželského sexu může zdát otřepané, mně její hláška: "No Jindřichu, dnes je přece čtvrtek!" rozesmává už hodně let. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný námět a spousta skvělých nápadů při jeho realizaci. Bohužel, výsledný tvar je jaksi nemastný neslaný. Nejde přitom jenom o nedramatický a "pomalý" střih, ale také o určitou hereckou "cudnost". Jakoby herci pořádně nevěděli, že hrají v bláznivé komedii. Zvláště markantně to vynikne ve srovnání s jenom o čtyři roky mladším filmem "Pane vy jste vdova", kde už tohle všechno funguje naprosto bezchybně. K vymezení žánru "bláznivé komedie" se sluší doplnit ještě jednu drobnost, totiž poměrně velké množství přesných satirických šlehů namířených proti tehdy vládnoucímu komunistickému režimu a posunujících film z polohy nezávazného humoru k vymezení poněkud komplikovanějšímu. Tento dobově významný rys je charakteristický pro celou kinematografii druhé poloviny šedesátých let počínaje společenstokritickými dramty (Pasiáns, Ucho) přes komedie (Bílá Paní, Zločin v Šantánu) až po filmové pohádky (Šíleně smutná princezna). ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Film který udělal Václava Vorlíčka, předznamenal dalších deset let kdy s Milošem Macourkem natočili nejkultovnější české komedie (aby se jim pak další dekádu dařilo spíš v televizních seriálech). Přitom na rozdíl od mnoha jiných netočili typické normalizační komedie jdoucí režimu na ruku, ale spíš filmy točili komunistům navzdory, kde i to uhýbání režimu bylo spíš subverzivní - a právě tím baví i teď. To co tehdy bylo bráno jako správný směr kterým by měl socialistický film ukazovat, a ironizovat při tom pokleslé žánrové akční filmy, to je teď hlavním zdrojem komedie, zatímco ta žánrovost a akce je normál. 8/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

První crazy komedie z pera Miloše Macourka a Václava Vorlíčka. Zde se teprve oťukávali s žánrem, rozcvičovali se a výsledek působí ještě poněkud nesměle. I tak se ale jedná o skvělou originální komedii s nabitou závěrečnou půlhodinou, skvělým Jiřím Sovákem a naší nejkrásnější herečkou všech dob - Olgou Schoberovou. 85%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci nápad, ako si spraviť srandu z imperialistického výmyslu :) Aj keď vo vtedajšom Československu bol komiksový žáner veľkou neznámou, tak Vorlíček sa s tým popasoval veľmi šikovne. Občas zábavné a občas tak trápne až to bolo rovnako zábavné. Príjemná pohodička pri telke, riziko, ktoré sa režisérovi vyplatilo. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Bachař v podání Jana Libíčka si v jedné scéně píská ústřední melodii z filmu Sedm statečných. (sud)
  • Neoficiální předpremiéra na hrubo dokončeného filmu se konala v Kralupech nad Vltavou v nově otevřeném Kulturním domě. Tvůrci filmu tak chtěli nespokojeným cenzorům dokázat, že se u takového filmu budou diváci bavit. (Bart)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama