Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (106)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv kromě poslední uměle vsazené scény nemá film s vínem nic společného, z vinařské trilogie je jasně nejvtipnějším. Tvůrci tentokrát kromě zákulisních tahanic mezi okresem a krajem a jedné zahraniční delegace z RVHP nechali soudruhy na pokoji a věnují se taktickým manévrům a kamufláži. Josef Abrhám je tu hrozně milý, pan Menšík vypadá moc nemocně, Andrlová k nakousnutí. Osvěžení přineslo angažování Pavla Nového, správného padoucha zastupuje Bróňa. Líbila se i Martina Bezoušková. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Oproti prvému dílu "Bouřlivé víno" a následujícímu "Zralému vínu" ještě více odpolitizované ale i tak stále bezzubé. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s komentem Martina741. Naopak, té politiky tady rázně ubylo, byť se Menšík v jednu chvíli otřel o ty co se jim jejich úsilí v roce 1968 snažili zhatit a jak trvalo, než situaci v družstvu stabilizovali. Celkově z toho cítím, že režim už pomalu dodýchával. Samozřejmě tu jsou příkazy z kraje, když přijede na dvůr JZD volha nebo tatrovka nastává stejná panika jak v padesátých letech jen s tím rozdílem, že v téhle době už soudruzi nenosili kožené pláště a nikoho nezatýkali... Film je tak spíše takovou socialistickou komedií a řeší nákup nového počítače. Ten byl zakoupen jako první v kraji, ale od té doby se s ním nepracuje, protože družstevníci nedávají hlavnímu inženýrovi a programátorovi vstupní data. Strana to ví a tak do vedení posílá Abrháma. Ten vyráží o něco dříve a v převlečení pracuje v místním hostinci, protože ví, že v hospodě si lidé řeknou všechno a on chce být před nástupem do funkce v obraze. Abrhám překvapil, myslel jsem, že jeho živočichář v Druhém dechu byl jeho jediným škraloupem... Oproti OTD si myslím, že zde více než Menšík exceloval Sovák. Menšík tu vypadá dost unaveně. Krásná byla i mladá Andrlice, u rybníka toho mohla ukázat trochu víc než jen hlavu v rákosí ! :-). A netuším, proč byl Kraus dabován. Na Vorlíčka slabé, ale co měl asi chudák dělat. Tohle je takový pilot pro Slunce seno, kde také zápasili s počítačem... Jo a o víně tenhle závěr trilogie prakticky není. Záběr na bobule divák uvidí až v poslední minutě filmu. Dávám za 3 magnety. * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film především těží z vynikajícího hereckého obsazení. Sešla se zde celá plejáda herců v čele s Menšíkem přes Sováka a Janžurovou konče. Vorlíček natočil lepší filmy. Tenhle je přece jen poplatný své době, ale slušná práce s herci a nepříliš zajímavý scénář, který nedrží příliš pohromadě má hlavní vinu na tom, že snímek postrádá vnitřní hloubku a své nedostatky se snaží vynahrazovat humorem a působí tak trochu naivně a hlavně rozvláčně. 40% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozím dílům ještě méně politiky, což je fajn. To, co se snaží s nadsázkou a dobovým humorem kritizovat je snadno přenositelné i do dnešní doby, i když kvůli zápletce s počítačem film zestárl mnohem víc než předchozí díl. Stále však zůstává přijemně nenáročnou pohodovkou vystavěnou z téměř pohádkově jednoduchých rekvizit. Veteráni v čele s Menšíkem jsou jistota, nové postavy, zejména sympatický potížista Abrhám, osvěží. Nakonec takhle trilogie nebyla ani při repríze po dvaceti letech vůbec špatná. Nemohu říci, že by uzrála jako víno, ale rozhodne nezoctovatěla. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Když je ten počítač tak drahý, tak ať si na sebe vydělá...Pohádka o předsedovi JZD, který chce poznat lidi v družstvu, vydává se tedy za brigádníka, a později se s plnou vervou pustí do budování kvalitního JZD. Dobro a poctivost v tomle filmu vítězí nad zlem a nepoctivostí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Slabé a nevýrazné završení vinařské triologie. Nevrací se ani poezie moravských vinných polí z prvního filmu Bouřlivé víno, dost se vytratil i onen humor přítomný v dílu druhém. Žít v té době a vidět tohle v tom roce 1986, šel bych s hodnocením patrně ještě níž. Jistou zajímavost nebo atraktivitu dodávají filmu ani ne tak Menšík se Sovákem, jako především dokumentární hodnota kolem zavedení prvních počítačů do pracovního oddělení v polnohospodařské oblasti. U nás asi vždycky přítomný smysl pro různé žertíky se objevuje i v rámci prvních prác běžného českého lidu s počítačem. To sice když dva mladí lidi si prostě z legrace přidají do databáze s přehledem družstevního dobytka záznamy o svých holkách :o), což se zjistí shodou okolností během návštěvy zahraniční exkurze při vyfiltrování nejstarší "krávy" v databázi :-)). Zvyšek dějové linky kolem drobných podvodů v JZD a pokusů o rozkrádání socialistického majetku už v roce 1986 moc nového nepřináší. (50%) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Třetí díl trilogie z jižní Moravy nám představuje novou nastupující generaci. Ale ta stará garda se nemíní jen tak vzdát.   Tentokrát si budoucí předseda oťukává prostředí jako hospodský a že se dozví spoustu zajímavostí. Poprvé se na scéně objevují počítače, které mají sloužit jak k přehlednějším výplatám, tak počítání dojnic. Z dílen se ztrácí materiál, z hospody tvrdý alkohol, ale vše se brzy vyřeší. Odcházející předseda řeší starosti se svým dospívajícím synem... Zkrátka běžné problémy konce 70. let na moravské vesnici. .-) Disk načíná protipirát, a v bonusech najdeme filmografie, fotogalerii (1:49 - i s fotkami z natáčení) a rozhovory (s CZ titulky). Václav Vorlíček (5:05) vlastně jen popíše děj, Josef Abrhám (4:26) zapřemýšlí, proč se za socialismu točily oddechovky, a Ivana Andrlová (4:13) vzpomíná na hezké chvíle při natáčení.   Publikováno: 20.05.2009 ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Socialistickou komedii s řadou báječných pracujících inteligentů zachraňuje pouze herecký um většiny zúčastněných. Ale i tak je vidět, že se jim některá slova / některé věty nevyslovovaly zrovna nejlíp. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ne všechno, co vzniklo za totalitní doby musí být dnes nutně zatracováno. Viz některé komentáře u tohoto filmu. Jistě, neslavná doba velkého soudruha je dávno za námi, ale neznamená to, že dnes budeme "hrdinně" plivat na vše co v té době vzniklo. Zajímavé je, že okolo sebe plivají především ti, kteří tu dobu vlastně ani neprožili, protože nebyli ještě mezi námi a nebo byli ještě v blaženě nechápajících dětských letech. Já to prožil a prožívám i dnešní dobu a vidím to vše s rozumným nadhledem. Ne všechno bylo tehdy špatné. Každé umění je vždy poplatné době, ve které vzniká. Tento film vznikl dalo by se říct jako opatrná a soudruhem dovolená cenzurovaná kritika tehdejších nešvarů, kterých je i v dnešní době demokracie víc než dost. Myslím, že kritika špatného chování společnosti je žádoucí vždy, ať se jedná o společnost socialistickou či tu demokratickou. A charakterizovat tento film jako nasáknutý komunistickou ideologií, to už je jistým způsobem nepochopení myšlenky filmu a paušální odsunutí snímku do šuplíku označeného "vše komunistické – vše špatné". Je zajímavé, že někteří tak zaujatí kritikové tehdejší doby by dnes nejraději využívali některých právě v té době zaběhlých občanských výhod. Např. bezplatné zdravotnictví, sociální úlevy, různé výhody apod. Jedním šmahem tehdejší dobu komplexně odsuzujeme (tak jak je dnes velmi módní), ale na druhé straně chceme její výhody v tržním hospodářství. Chceme demokracii (tedy kapitalismus a tržní hospodářství), ale přitom výhody socializmu. To ale dohromady nejde. Někteří neuvážliví kritici by si tedy měli ujasnit, co vlastně kritizují a zda jsou na takovou kritiku dostatečně zralí a zkušení. Tento film jasně kritizuje neschopnost vedoucích pracovníků a jejich nepřizpůsobivé chování vůči novým věcem. Takoví jsou ovšem i dnes. V tom přece není žádná komunistická ideologie. A že se dva perou o vedoucí místo? To je přece běžné i dnes a třísky okolo lítají ještě větší než tenkrát. A že by vedoucí pracovníci měli jít zaměstnancům příkladem a političtí činitelé občanům taktéž, to by mělo platit v každé společnosti. To také netřeba chápat jako komunistickou ideologii. Beru tedy tento film pouze jako zdravou kritiku jakékoliv nefunkční společnosti v úsměvném podání. Hereckým výkonům předních a špičkových es stejně jako režii V. Vorlíčka nelze nic vytýkat. O tom snad nikdo rozumný nemůže pochybovat. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Jan Kozák, Svatopluk Novotný. Kamera: Josef Vaniš. Hudba: Karel Svoboda. Komedie to mohla být svižnější, ale asi to lépe nešlo. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No tak vida, kulak Kuna si tehdá ve stodole uklohnil traktor z nakradených dílů. A ten troškař to vrátil do JZD. To novodobá šlechta si ve stodole uklohnila Boeing 747. A nevrací. Ale odlétá. I třetí díl je profesionálně odvedená práce, lehce nadprůměrná díky hereckému obsazení. Tento film je možná poslední příležitost vidět starou gardu pohromadě. 70%. Produkce: FSB ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Je to spíš tak 3,5 *. Třetí díl se mi líbil, podle mého byl nejpovedenější z celé trilogie. Josef Abrhám v roli zamýšleného předsedy družsta Petruse jede inkognito zkoumat terén. Obsazení slušné - jako vždy vynikající Sovák, Janžurová a Poloczek. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Poslední díl z trilogie o vínu, který než o vínu, je spíš o rumu. A o novým počítači, které družstvo zakoupilo. Ale zato je to nejkomediálnější díl a musel jsem z mého původního čtyřbodového hodnocení napálit plnej počet. Geniální herecké obsazení, tolik vynikajících herců pohromadě se jen tak nevidí, vynikající zápletka, minimum komunistického žvanění. Jiří Sovák řádí, jak utrženej ze řetězu, Josef Somr pije rum jak o život a Vladimír Menšík přes svou už viditelnou nemoc bohužel jen sekunduje svým kolegům , ikdyž stejně je ve své roli výborný. Nezapomenutelný je i Bronislav Poloczek v roli "budoucího" předsedy družstva, kterej se pachtí za svým prospěchem. Ale je to prostě ze života a tehdejší ukázka rozkrádání v JZD není vůbec na škodu. Ono to totiž funguje úplně stejně i dnes a to v jakékoliv profesi. Určitou zásluhu na výborném příběhu má i fakt, že na scénaři se podíleli hned čtyři lidé, včetně dua Macourek / Vorlíček. Perfektní a vyčerpávající komentář k filmu už napsal uživatel Kimon. ()

Reklama

Reklama