Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

topi 

všechny recenze uživatele

Kandidát na Nejlepší veselohru století (a ne S tebou mě baví svět, která to vyhrála). Tohle je prostě největší chláma a to herecké obsazení každé role, roličky či miniroličky je geniální. Mohl bych napsat stránky superlativů. Přece jen největší machr je Vladimír Menšík, ten co tam předvádí, to je hotovej URAGÁN!!! Tisíckrát se na tento film můžu dívat a bavit se pořád stejně parádně. A to se opravdu nestává u mnoha filmů! Nejvíce tady a u Švejka s Rudolfem Hrušínským. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Václav Vorlíček na staré kolená skĺzol až do odpadových vôd. Točí filmy, ktoré stoja fakt za hovno. "Saxána a Lexikon kúziel", "Sokoliar Tomáš", "Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo" to sú totálne nepodarky. No v sedemdesiatých rokoch minulého storočia zrežíroval zopár snímkov, ktoré ma vedia pobaviť dodnes. Pre príklad uvediem tituly "Ako utopiť dr. Mráčka", "Což takhle dát si špenát" alebo "Dívka na koštěti". No a nesmiem zabudnúť ani na jeho crazy sci-fi komédiu z roku 1970 "Pane, vy ste vdova!". *** ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film zbožňoval, dnes musím zdrženlivěji konstatovat, že přes všechny klady o absolutní špičku nejde. Pořádně smát jsem se začal až u neuvěřitelně absurdně komického finále, kdy se konečně vrátila na scénu paní Štubová (geniálně podaná jak na začátku Helenou Růžičkou tak na konci Ivou Janžurovou) a krásně aristokraticky povznesený král v brilantním podání Jiřího Sováka. Musím smeknout před tvůrci, kteří dokázali tak mistrně zauzlovat zápletku o tolika postavách a postavičkách a také před herci, kteří do jednoho odvádí strhující výkony, speciálně slovy nepopsatelná Iva Janžurová. Její paní Štubová, naše nejslavnější masová vražedkyně, by si zasloužila nejméně tolik filmů jako Jason Voorhees. Jiří Sovák, Miloš Kopecký a Vladimír Menšík dokonale oživují svoje vedlejší postavy, Jiří Hrzán, Eduard Cupák a Jan Libíček příjemně přihrávají a Olinka Bérová koupající se ve vaně a halící se po roztrhání svých modrých šatiček Janžurovou do gobelínu je sexy jako nikdy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V této komedii Václava Vorlíčka můžete spatřit plejádu těch nejlepších československých herců. Už jen herecká účast a jméno režiséra napovídají, že sledováním této klasické komedie nemůžete prohloupit. Sci-fi zápletka o vyměňování identit je servírována originálně, hezky po česku. Ačkoli bych film nezařadil do úplné špičky naší komedie 70. let, této metě se velmi směle blíží. „Zavři oči brouku……“ 72% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • V jednu chvíli zastavuje na chodbě divadla major Steiner (Eduard Cupák) recidivistu Blooma (Vladimír Menšík). Ten se měl dle scénáře ohlásit příslušností k vojenskému útvaru slovy: "Osmá dělostřelecká rota", ve filmu však zazní replika "Šestý pěší z Ivančic", jež vzešla z Menšíkovy improvizace - herec se totiž právě v jihomoravských Ivančicích narodil. (Dr. Hawkeye)
  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama