Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (167)

rodo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, které bych od režiséra takových kvalit nečekal. Je to ale opravdu jen důkaz, že od určitého zlomového bodu stojí Vorlíčkovy projekty za starou belu. Pohádka je opravdu nudná, ponurá a nehorázně odfláknutý zastřený zvuk celý snímek absolutně pohřbívá. A přítomnost zahraničních herců je spíš ke škodě. Ach jo, kde jsou Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny a ostatní pohádky s nadhledem, vtipem a opravdovým šarmem :-( ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro koprodukční pohádky mám slabost a tato není výjimkou. Vorlíčkův Pták Ohnivák je ideální adventurou, kde se honba za plněním úkolů mísí se syrovou atmosférou a místy velice zdařilými hereckými výkony. Výprava odpovídá středověkému nádechu, triky upomínají na klasická loutková řešení let minulých a zároveň přidávají cosi nového. Barrandovské kostýmy jsou standardně dobré, Soukupova hudba a spolupráce s Lucií Bílou je milým překvapením. Příští Jezerní královna už měla možnost oslnit také leskem podmořského světa, zde ještě zdaleka největší hvězdou byl Horst Buchholz, spolupracující s mezinárodním pohádkovým týmem už na 4. Fantaghiró. ()

Reklama

hazaba 

všechny recenze uživatele

Docela strašidelná pohádka, se spoustou českých ale i zahraničních, a tím pádem neokoukaných, herců. Jistě, kvality starých pohádek nedosahuje, ale v porovnání s tím, co se točí v posledních letech, je to lepší průměr a mi osobně se líbila mnohem víc než vychvalovaná O princezně Jasněnce a létajícím ševci. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá pták Ohnivák, model z roku 1997? Jako nehybná vycpanina z přírodopisného kabinetu, kterou nějaký zlobivý žáček přestříkal červeným sprejem. Kdyby to Ohnivák tušil jak dopadne, asi by si vytrhal všechna svá dlouhá péra a šel si dobrovolně sednout do brojleru. Václav Vorlíček musí mít v německých filmových studiích opravdu velké jméno, když mu po úděsném Kouzelném měšci zafinancovali tuto další příšernost. Kde je ten excelentní vypravěč, kterého jsme v jeho osobě viděli? Je to jasné, Vorlíček už na to háže bobek. Unavená mdlá režie bez špetky invence. Herecké výkony jsou až na vyjímky pod psa, zkušený harcovník Horst Bucholz se evidentně nudí, ještěže nemá moc prostoru. Uspokojivý je pouze Karel Roden, který se pro role záporáků narodil. A triky - ty by neustály ani Power Rangers. Atmosféra je nulová, o humoru, či nadhledu si lze nechat jenom zdát. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je to takové padesát na padesát.Záporná postava Karla Rodena vynikající,jméno jeho postavy je zoufalé,bez invence.Němci mi nevadili,holt kdo platí hraje,Jiřina Bohdalová mi vadila velice,může hrát jako hvězda nejzářivější,ale já si myslím,že by se bez ní občas nějaký film obešel,už se doma bojím zvednout víko od záchodu,aby na mě nezaskřehotala.Pohádka měla místy příjemně mrazivou atmosféru,ale na druhou stranu jsem měl někdy pocit,že se dívám na americký horor-samá tma,občas zvuk.Zkrátka průměr. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)
  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)

Reklama

Reklama