Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve dvou dějově oddělených, na sobě nezávislých liniích sledujeme příběhy ženy a muže, kteří byli před časem manželi. V první prožívá Pařížanka Nora závažnou životní etapu. Po rozvodu začíná nový vztah a zároveň se vyrovnává se zákeřnou chorobou a posléze i smrtí svého otce - spisovatele, který se doposud staral o jejího syna Eliase. Ve druhé linii sledujeme Ismaëla, bývalého Nořina manžela, jenž je omylem internován v psychiatrickém ústavu a skrze tuto situaci je vržen do komplikovaných stavů, které změní jeho život. Nora, otřesena smrtí blízkého člověka, si vrací svoji dramatickou minulost (sebevraždu prvního manžela - otce jejího dítěte, úděl osamocené matky, vztah k synovi i ke starému otci). Dospěje k rozhodnutí vyhledat Ismaëla a požádat jej o Eliasovu adopci. Rohmerovsky laděný snímek, založený na konfrontačních dialozích, je úvahou o smyslu existence a složitosti lidských vztahů. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Radko 

všechny recenze uživatele

O sile a slabosti vzťahu. O slabosti mužov a sile žien. O slabosti žien a chlapčenskosti v mužoch. O nenávisti a žiali. O odchodoch a nových stretnutiach. O trpkých odkazoch potomkom. A všetko toto podané nesentimentálne a s veľkou dávkou vnútorného smiechu. Skvelé dielo. Presne pospájané, nelineárna chronológia bez jasných predelov vôbec nevadí, nijako neruší a jej jednoznačne a jasne prijateľná. Kompozícia je to, čo Desplechinovi ide mimoriadne dobre. Rovnako tak prirodzene vyznievajúce chovanie postáv bez pokrytectva a falošnej slovnej zásterky (okrem tej čo chráni pred väzením alebo zrútením sa), tak častej vo vyfalšovane vyumelkovaných vzťahoch. V príbehu jednej ženy okolo ktorej sa točia piati muži - traja partneri, otec a syn a rozhodne nie je všetko ideálne. Rozhodne je to však veľmi dobre zrežírované a premyslené. Tak, že spomínaná dva a pol hodinová dĺžka vôbec nevadí. Práve naopak, pár minút (možno až do hodiny) navyše by vôbec nevadilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Význam názvu filmu sa v podstate odhalí až na konci, ale že to trvalo, kým som k nemu dospel. Tento snímok sa mi podarilo dopozerať na trikrát, tých 150 minút je naozaj veľa, no najhoršie je, že najlepšia z celého filmu je prvá polhodinka, ktorá nastolí zaujímavé otázky. Ich odhaľovanie už však nie je také pútavé. V konečnom dôsledku ide o drámu s komediálnymi prvkami, ktorá neprinesie nič tragického, ani nič, čo by diváka mohlo zasiahnuť. Takže celý film prejde tak akosi bez emocionality. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Výborný a hodnotný film, kterému jen škodí nesnesitelná délka. Když jsem nahlédl do filmografie Arnauda Desplechina, zjistil jsem, že on kratší filmy ani točit neumí :-) Přitom Králové a královna by byl svěží, poutavý film, kdyby měl stopáž sto minut. Mathieu Amalric podává bezchybný výkon, Emanuelle Devos mu skvěle sekunduje. Je potřeba se na ten film však dívat patřičně naladěn a mít vyhrazen dostatek času, protože místy mě přepadal pocit, že ten film nikdy neskončí. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

První hodina byla nuda s přihlouplými dialogy (možná chyba dabingu?). Trochu to zachránila druhá hodina a Mathieu Amaric. Ale ta stopáž je vražedná a celkově mě tenhle film prostě nesedl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne som natrafil na anjlepsi film rezisera Desplechina. Ide o dve dejove linie, ktore spolu navyse vobec nesuvisia, Bezdejovy film, v ktorom sa toho deje len malo. Fandovia brutalnej akcie, prestreliek a strhujuceho tempa nech sa tomu radsej vyhnu, castokrat ide o cervenu knihovnu . 95 % ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Skutečně překvapivé - délka filmu nevadila, protože byl děj natolik živý a zajímavý, bez hluchého místa, takže divák ani nevěděl, jak ty dvě a půl hodiny utekly. Na filmu zaujaly herecké výkony, ale především netradiční dvě větve příběhu, které se posléze spojují, když se dozvídáme, že Ismael, kterého kdosi nechal zavřít na čas do blázince, byl dokonce nějaký čas manželem hlavní hrdinky Nory. Vzájemné vztahy v rodinách Nory i Ismaela jsou vykresleny bez příkras, nikoliv na pozadí prožíváme poslední dny života Nořina otce, který až poslední den před smrtí přiznává, jak moc se ve své dceři mýlil. Přitom asi ne každý divák má pocit, že Nora dělala v životě něco špatně. Sympatická role rozpustilé feťačky - dívky v blázinci. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Posledných 40 minút filmu mu ubralo 1,5 hviezdy. Moje prvotné nadšenie bolo schladené najma vďaka tomu, že sa dosť nešikovne prehupol od drámy ku komédii. Keby sa ubralo pár skrze žartovných scén, výsledok mohol byť určite lepší. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Dávám 5 hvězdiček, i proto, že film zde je podhodnocen. Označení za komedii je zavádějící, film obsahuje různé prvky a linie, které se prolínají, avšak celý snímek přesto zůstává konzistentní a nepřipadal mi dlouhý. Výborné výkony předvédějí Mathieu Amalric jako Ismael a Emmanuelle Devosová jako Nora. ()

Reklama

Reklama