Reklama

Reklama

Zelená vlna

Československo, 1982, 87 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Radovan Lukavský, Rudolf Jelínek, Josef Chvalina, Jiří Adamíra, Pavel Zedníček, Monika Hálová, Lukáš Bech, Jiří Bartoška, Veronika Jeníková, Karel Koloušek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Poviedkový film o Prahe a Pražanoch a začínajúcom víkende. Veselé i vážne sekundy jedného piatočného popoludnia. Známa zvučka Zelenej vlny oznamuje obyvateľom Prahy, že sa začal víkend a s ním i tradičné "sťahovanie národa" do prírody. Zatiaľ čo policajné hliadky v helikoptére môžu iba konštatovať, ktorá z komunikácií je čiastočne alebo celkom neprejazdná, kamera nám v pestrej mozaike drobných príbehov približuje zážitky tých, ktorí uviazli v nekonečnej kolóne áut i v životných ťažkostiach. Stretávame sa s peknou Jiřinou a jej priateľom Milošom, ktorý po fláme nejaví najmenšiu chuť vstávať z postele, opustiť byt svojej vydatej priateľky a na radnici povedať inej žene svoje rozhodné manželské áno. Predstavia sa nám manželia, ktorí našli na starej odbočke z hlavnej cesty stratené spomienky, dávno zabudnutých priateľov i kúsok dávneho hrejivého šťastia. Poznáme i doktora Pelca z Linky dôvery. Chystal sa práve na výlet, keď zazvonil telefón a celkom zmenil jeho víkendové plány. Staneme sa svedkami "lovu" na papagája, ktorý uletel starým manželom, nepodareného vlúpania do bytu, z ktorého nie je čo vziať, prvého ľúbostného sklamania i nekonečného čakania naplneného obavami z prvej vážnej životnej skúšky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak nápad to má skvělý a vlastně jsem se na ten film díval jen kvůli němu. A on kupodivu není vedený zrovna špatně, některé scénky a příběhy mi dokonce přišly dost zajímavé (hlavně lov ptáka, hledání sebevraha či ta taxikářská road movie), nicméně problém je v tom, že to končí jen u toho zajímavého pocitu z toho. Humor je zde dost slabý a ve spoustě scénkách mi přišel křečovitý a co se týče vygradování rozsáhlejších příběhů, často bylo víceméně o ničem a mdlé, hlavně u toho sebevraha. A taky jsem i čekal, že se víc scének bude odehrávat na zasekané dálnici, když už se to jmenuje Zelená vlna... Ale co už. Jako nejslabší Vorlíčkův film mi to určitě nepřipadá, ale rozhodně mi nepřijde ani nějak víc zajímavý. Už jen kvůli tomu, že je jen filmem na jedno zhlédnutí, že se ten námět dal určitě využít líp a že mi to ve výsledku přijde dost průměrné. Slabé 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Marne bych hledal film s takovym hereckym personalem jako prave v Zelene vlne. Myslim, ze dnes uz by bylo nemozne obsadit tolik znamych hercu, byt jen v epizodnich rolich. Jinak se jedna o velmi odpocinkovou veselohru o patecnim odpoledni v podani obycejnych obyvatel Prahy. Parkrat se clovek necemu zasmeje, jinak ale nic vyrazneho. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zajímavá věc svým příběhem (pokud tam nějaký je), ale rozhodně zajímavý počin svým hereckým obsazením. Obrovské množství čs. herců byť v minirolích. A jak už je u páně Vorlíčka zvykem, spousta přemluvených postsynchronů. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Spletenec mikropříběhů, nebo pouhých situací ze všedního života s velkou dávkou nereálností, třeba odpuštění platby za taxislužbu. Film sám o sobě zpočátku baví, ovšem neustálé střídání postav a jejich nesnází či radostí postupně unaví, nejlepšími z příběhů mi připadaly pasáže se Zedníčkem coby lupičem-smolařem, které byly paradoxně jako jediné beze slov, nebo i kapsáře, který stařenku okrade ve stanici na trase A, ale vystoupí na Hlavním nádraží na Céčku, aniž by se metrem svezl. Škoda, že epizodky spolu nesouvisí jako např. ve filmu Brouk, každá je v podstatě oddělena a jediné co je pojí je chaotický pátek v přeplněné Praze. 60% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Anekdoticke leporelo se snahou zachytit lidské hemžení jednoho dne..Lepší momenty střídají otřesné... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že tento film ve své době se úplně mihl diváckému zájmu. Přestože se v něm vystřídá na 130 herců je spíše filmem hodně slabým. Výkony protagonistů vypadají jako nucené. Nudná zábava s občasnými světlými prvky. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jeden plátek za druhým, z kytice matky měst, vytržený. Tu ze silnice, tu z ulice, parku, plovárny. Od pracovních, přes tvůrčí, po piknik. Bytí pohnutek. Od člověka k člověku. V centru lid stěhovavý vine se. Črta ze čtvrtí, dne po čtvrtku, který než dostane červenou, za pár hodin odbočí ven, na lázeň. Zahladí příkopy. Osvěží tu vltavskou zem. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

takový poněkud chaotický kousek,ale zase člověk zavzpomínal a připomněl si Prahu té doby....třeba těch dřevěných lešení,co všude bylo..... ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Docela milá překvapení, hudba jako z kriminálky, (tuším podobná z filmu Smrt stopařek)  a celkově mi to vubec jako komedie nepřipadalo. Přemíra dobrých herců, sice jen na skok a úpně nesmyslný socialistický konec. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Kdyby byla Zelená vlna alespoň z poloviny tak dokonalá, jako je blond vlna ve Vaculíkových vlasech, byl by to pěkný snímek (mimochodem jsem rád, že se teď právě potvrdilo staré známé pravidlo, že mezi chytrostí filmu a komentáře je přímá úměra). Příhody se mi zdály celkem zajímavé a vtipné, s výjimkou těch nepříjemně kýčovitých s Lukavským a Adamírou, ani ta roztříštěnost a nenavázanost by mi nevadila, ale co mě totálně otrávilo, bylo zatuhnutí obrazu na konci každé epizody provázené zvukem kuchyňského gongu či co to mělo být. Připadalo mi, že tím režisér naznačuje, že se právě udála pointa, podobně jako to dělají umělé smíchy v moderních seriálech, takže jsem se na just nesmál, protože se přeci nenechám ovládat. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Toto je presne film, ktorý buď nenávidíte alebo si ho obľúbite, čomu odpovedá aj hodnotenie na csfd. Ja patrím do tej druhej skupiny. Vorlíčkova réžia je veľmi dobrá, aj keď u tohto režiséra sme zvyknutí na iné žánre, k tomu hudba Karla Svobodu, ktorá tu veľmi pasuje. Nakoniec zaujímavé krátke príbehy pražákov 80-tych rokov a je vymaľované. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Řada známých herců ve spoustě krátkých příběhů či scének (některé mají jen několik sekund), převážně s komediálním námětem. Některé jsou lepší, některé slabší, ale nikdy to nedošlo tak daleko, že bych se u tohoto filmu nudil... ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé poslepované příběhy mají bohužel příliš malý prostor, aby se na něm dalo zajít dál než jen na modelovou situaci, samozřejmě teda kromě toho kreténa Lukavskýho, kterej tam sral celej film. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších filmov môjho obľúbeného režiséra. Piatok poobede to vypuklo. Pražania sa sťahujú na svoje chaty. To samozrejme prináša stres a príbehy. Celkom zaujímavý nápad, ale realizácia sa nepodarila....40% ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Je to taková sonda do života běžného českého člověka. Jsou to skutečné příběhy za života, jaké se přihodily určitě i mnohým z nás. Scéna, kdy Karel Augusta dorazí domu z práce a chlubí se manželce jak mu dneska vyšly všechny spoje MHD, takže je z práce doma v rekordním čase, aby mu pak jeho manželka, Zdeňka Hadrbolcová jen tak mimochodem sdělila, že dneska jel do práce autem, aby byl co nejdřív doma a mohli vyrazit na chalupu, je přímo ze života. Příběhy vzájemně nesouvisí, jednotlivý aktéři se neznají, některé jsou dojemné, některé smutné, některé komické, ale spojuje je jedno, a to krásně vykreslené běžné páteční odpoledne na osudech obyčejných lidí.Tak nějak to v životě chodí. ()

Reklama

Reklama