Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětský dobrodružně špionážní film z časů, kdy radiotelefon byla vědecko-fantastická fikce. Pokus o příběh ve stylu "Emila a detektivů" - o klukovské partě, která odhalí síť zahraničních špionů a diverzantů, se příliš nevydařil. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty jo, co bych za to dal, kdyby dnes filmaři uměli natočit podobně zábavnou dětskou detektivku, kterou si užívají i dospělí. Pro ně je určeno pár hlášek včetně jeptišky, i když mě se nejvíce líbila hláška: „Celý dvůr je zatčen!“ Scénář taky odsýpá, poměrně logicky na sebe navazuje, peripetie se zde objevují v míře nemalé, děti hrají přirozeně, a hlavně vidíme dříve okraje Prahy, třeba Pankrác nebo Karlín, předtím, než zde proběhla nová výstavba. Hlavně těch dvorků a plácků je, myslím, velká škoda. A moc hezky vypadají ty ulice a bulváry, když na nich nestojí všude v několika řadách zaparkované hromady aut. Jen ta hudba mi do toho občas moc neseděla. No a závěr je z dnešního pohledu jedno velké dada, protože se dá říct - a to můj syn Honzík jistě rád ocení - že žánr found footage vynalezli Češi v roce 1959. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film pro děti, poplatný padesátým letům, s nablblým námětem vysílačky, která je skryta ve věcech osobní potřeby. Vhodné snad pro studenta filmové historie nebo někoho, kdo se chce pobavit bizarností toho všeho. Dobří tvůrci (Hofman, Vošmik) vytvořili hrozný film, kde snad jen herci víceméně neselhávají. 30%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Československá bondovka pro děti funguje jen kvůli božské sestavě bratrstvu kočičí pracky - Kopecký, Filipovský, Kemr a Hrušinský jsou zloduchové jako víno. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jen 1x v dětství. Pudřenka a tabatěrka byly vysílač a přijímač se zvukovým signálem, což napomohlo usvědčit padoucha. Lehce úsměvný film typu dětské detektivky. Dodnes si pamatuji, že VB tam vyhlásila pátrání po černé limusině OB-16-25. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Podle úvodní scény jsem se děsil toho, zda neztracím čas nad tímto snímkem. Naštěstí jsem se mýlil. Role, které ztvárnili Fr. Filipovský, J. Kemr, M. Kopecký, R. Hrušínský, M. Růžek, L. Kostelka či malý "štěk" J. Sováka, mě velmi potěšily. Infantilní podívaná, příjemná detektivka pro děti. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Naivní a děsně šovinistické (už úvodní titulky - "Film pro kluky a holky", holky jsou zaškrtané; dialogy typu "Nebav se s ní, je to jenom holka", děvče se místo pomoci VB rozbrečí, naštěstí je ale schopné omlátit probouzejícímu se padouchovi botu o hlavu), ale na druhé straně strašně roztomilé... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Celovečerní hraný film pro děti a mládež byl artikl svého času více než vyhledávaný. Nabízel vesměs sympatický pohled na události očima nejmladších, kteří stejně jako imaginární hrdinové na plátně toužili po opravdových dobrodružstvích. A přestože je příběh dvou chlapeckých part rámován dnes schematickým obsahem, zůstává navzdory času fascinující hrou, při které jde o lidský život. Kouzlo a půvab klukovských rvaček tak, jak je známe např. z foglarovských vyprávění, zanechává silnou stopu překvapivě ještě na přelomu padesátých a šedesátých let, a odsouvá tak trochu do pozadí pionýrskou příslušnost, tehdy prosazovanou i v soudobých filmech. Vedle pozoruhodných, takřka bezprostředních hereckých výkonů nejmladších protagonistů, mezi nimiž nalézáme mmj. teprve desetiletého Karla Smyczka, upoutává asi nejvíce diváckou pozornost čtveřice gangsterů hvězdného uskupení (Filipovský, Hrušínský, Kemr a Kopecký). V hereckém ansámblu dospělých je nutné ještě upozornit na jméno Jany Štěpánkové, která se tu objevuje v jedné ze svých prvních filmových rolí. Celkový obraz dotvářejí i dnes již zmizelé pražské lokality, skýtající neuvěřitelná zákulisí pro akční scény, jež snímek nabízí v poměrně hojném počtu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku téměř kultovní film pro kluky z obecné. Nyní jsem jej promítal holkám (3 a 8 let). Příjemná báze pro povídání a poučování, jak to bylo tehdy, a co to je to pudřenka a tabatěrka. Navíc milý František Filipovský jako šéf gangu čtyř (také samá velká esa!). Nezapomenutelné: "Peníze nebrat, zápisníky nečíst!", to byl výrok skutečného granda. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jasne, dnesni mladez uz tento detsky film asi nezaujme. Jedna se ale o velmi zabavnou podivanou, kde neni o vyspele technologie a kvalitni herecke obsazeni nouze. Nedivim se, ze muj otec tuto "kriminalku" s laskou vzpomina dodnes. ()

sator 

všechny recenze uživatele

I když už lecos pamatuji, v době uvedení filmu jsem ještě nebyl na světě. Ale mám rád ve filmu poklid šedesátých let, a jako dítě bych se nejspíš nenudil...🙃 ()

July 

všechny recenze uživatele

Dnes poněkud nudné a místy chaotické, ale hvězdička navíc je za na svou dobu zajímavý námět a zobrazení tehdy fantastické techniky. Kdybych byla dítě v roce 1960, určitě bych byla nadšená. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Uchazejici detska detektivka, s prekvapive dobre obsazenyma dospelyma rolema. Potesila mlada Stepankova, pobavila desetileta Ostrouchova. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak byly vynalezen a málem ukraden patent na mobily. - Samozřejmě si dělám srandu. Jen je škoda, že dnes už to děti úplně nechápou, když je mobil přirozenou součástí každé domácnosti. Přesto docela příjemný film. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Doslova zapomenutý film, který v dnešní době televize vůbec nevysílají. Ten důvod je prostý. Jedná se o vyloženě dětský film, který dnešnímu divákovi kromě pár nostalgických výjimek (stará Praha s téměř liduprázdnými ulicemi, Pražský hrad bez turistů a stará auta). Z dnešního pohledu je to strašně naivní podívaná. Tabatěrka či pudřenka, která slouží jako vysílačka mohla být ve své době (3 roky před prvním Jamesem Bondem) něco super, dneska to ovšem působí směšně. [211. hodnocení, 16. komentář, 53%] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice budovatelská éra 50. let již pomalu končila a přede dveřmi byla tzv. Nová vlna, vděčné téma o západních agentech operujících na československém území bylo stále v předním zájmu filmové tvorby. A protože taková agitka byla nezničitelná a cpala se do všeho, přirozeně nebyl vynechán ani dětský film. A tak vznikl dětský špionážní film, pro který byl scénář zpracován na základě knihy literárního autora Svatopluka Hrnčíře pod názvem 'Případ skončil v pátek'. Při dnešním pohledu samozřejmě děj značně naivní, ale pro dětského diváka vytvořený hodně jednoduše. Parta kluků náhodně najde něco jako rádiotelefon v podobě pudřenky a vlivem toho se dostanou do špionážního dobrodružství, ve kterém nechybí honičky, vyjednávání i ve finále přestřelka. A nakonec, v rámci ryze dětské fantazie proč ne. Dětských detektivek bylo natočeno už spousta, tak proč ne také špionážní. Je však na to třeba se dívat dětským okem a když si odmyslíme onu politickou agitku o západních agentech, není snímek zase až tak špatný. Dnes mají záběry pražských ulic dokonce i historickou hodnotu. Stačí daná místa porovnat s dneškem s tím, jak moc se od té doby změnila. Takže ryze dětské dobrodružství vlivem politické doby dnes poměrně směšný, ale po technické stránce zase dobře natočený. A co si budeme povídat, který kluk by nechtěl zažít něco podobného. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hvězdné obsazení. V jednom záběru Hrušínský, Kopecký, Kemr, Filipovský.  „NEVIDITELNÝ Z MARSU“; 28:29 – zeměkoule; 30:06 – raketa; 36:03 – 36:15 – zeměkoule podruhé; 38:02 – chlapec překvapivě merkelsign; 44:41 - 48 – další sekvence s levitující zeměkoulí; Závěrečná „groteska“ velice křečovitá. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

František Filpovský mě jako mafián strašně rozesmál. Neměl chybu. Ale strašně jsem se divila, jak výborně umí zahrát zápornou postavu. Když si vzpomenu na to, že hrál ty hodné dědečky v těch komediích, tak tohle bylo vážně k nevíře. :-) A hlavně se tu vyskytly výborné herecké výkony dětských rolí. A Vladimír Hrubý tu byl za mlada moc pohledný. :-) ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to z padesátejch let a ještě dětskej film, tak je to docela zábavný. Ze začátku vás to bude možná nudit, ale díky tomu, že film je potom protkán vlastně celou dobu nějakou akcí (samozřejmě tyto scény jsou dobový, takže jsou natočený průměrně až podprůměrně), by vás zbytek mohl zaujmout. Prostě taková ideální blbost na večer. Mimochodem pan Růžek je zde velmi sympatickej, ačkoli paradoxně hraje StBáka. Zazní pár dobrých hlášek, párkrát se zasmějete a k tomu vám bude hrát vtipná hudba :D. Čekal jsem to teda mnohem horší. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pro děti asi dobrý film. Já jsem se občas dobře bavil, ale že bych to musel vidět vícekrát, to asi ne. Na jedno podívání však doporučit mohu, rozhodně to není promrhaný čas. ()

Reklama

Reklama