Reklama

Reklama

Paní Le Murie

(studentský film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární / Životopisný
Česko, 1993, 35 min

Obsahy(1)

O stařence – poslední duši starého šlechtického rodu, která živoří v rozvalinách rodinného zámečku. Petru Václavovi se spolu s kameramanem Štěpánem Kučerou povedlo odkrýt pohled na ve své době zcela neznámou skutečnost, ale současně připomenout i některé zapomínané hodnoty lidské existence. (Letní filmová škola)

Recenze (14)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Stařenčino ekologické apokalyptično pro mne bylo místy zu viel, ale zároveň ladilo k chátrajícímu sídlu a zpustlým zahradám kolem. Poezie zanikání. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Rozpadající zámeček, na který formou bující vegetace útočí příroda a postupně si bere své území zpět. A uvnitř jedna stařenka a pár koček. Ovšem její vyprávění je velmi uhrančivé, což v kombinaci s melancholickou kamerou působí téměř hypnoticky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Babi by byla když mluví o ekologii překvapena zhoršeným stavem země, změnou klimatu, přelidněním apod. Snímek má meditativní pomalé tempo a barvami nehýří. Shlédl jsem na TV Noe. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Stará žena jako svědomí minulosti, která dokázala odmítnout vše existenčně nepotřebné včetně času. Kulisa starého poloopuštěného sídla v bujné vegetaci, které tvoří celý její svět. Úvahy o zániku epochy, lidstva, jedince, o nicotě, z níž se točí hlava a o nekonečnu, jež ve zlomku vteřiny zaniká v lidské zornici. Petr Václav jako student natočil film, z jehož sugestivností a neuchopitelnosti se až tají dech. Štěpán Kučera přispěl obrazy čiré melancholie a zanikajícího světa, z nichž snad každý bych si zarámoval a pověsil na zeď. Fascinují mě přetrvávající relikty dávné epochy, které se nepodařilo zničit v poválečném víru naší země a jež si dokázaly uchovat vazby na nejpřirozenější hodnoty. Paní Le Murie je fascinující poctou těmto odolávajícím vazbám a hlavně jejich nositelům. I když z ní číší palčivý smutek nad nenahraditelnými ztrátami a nemilosrdným časem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

dokumenty o podobných figurkách (a to myslím v dobrém) můžou vzniknout jen v Čechách, protože jinde na to snad nejsou ani podmínky - tolik změn režimů musí člověka hodně ovlivnit, hlavně když je čestný a má nezdolnou osobnost. Ten kontrast zašlé panské slávy, mravů a prorůstající přírody je tak silný a zajímavý, že silné 4* dát minimálně musím a stojí za shlédnutí nejen kvůli povídání samotné a osamocené šlechtičně, ale i kvůli výstižné kameře. Najdete i na YouTube - viz komentář PollyJean [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Bláža 

všechny recenze uživatele

Tohle je skvost. Dokument o stárnoucí šlechtičně, složený pouze z jejích výpovědí, oplývá neobyčejně sugestivním obrazem. Až melancholické záběry jejího opuštěně se jevícího sídla a zarostlé zahrady jako by tvořili paralelu s jejím životem. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o ženěm která žila za První republiky, kdy šlechta byla součástí společnosti, za německé okupace, kdy česká šlechta podporující Beneše byla v nemilosti, za komunistů, kdy se vrátila do Československa, aby se postarala o rodiče a bratra a po revoluci, kdy už jen dožívá v samotě na rodinném zámku jako připomínka starých časů. Za komunistů, kdy se vrátila do Bratroníc od manžela ze Švýcarska, nemohla najít práci, tak se stala hrobařkou. Jako Havel říká v ˇAudiencii´ - to jsou paradoxy. V jejich gestech je možné rozpoznat dobrou výchovu, v očích svítí jiskra jasného ducha, vzpřímená postava značí odhodlání. Nevím si představit, jaká byla v osobním styku, byla však zocelená řežkým životem a chtěla věci dělat správne. Ota Pavel o její rodině napsal knihu ´Baroni na kolech´. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Dokument o paní Blance Battaglii dožívající nuzně o samotě na rozpadajícím se zámku v Bratronicích na Blatensku (roku 2018 měla vesnice kolem 50 obyvatel). Představte si, paní Blanka po natočení dokumentu žila ještě celý tucet let (zemřela v lednu 2005 ve věku 94 let). Více o ní, jejím bratrovi a celém rodu zde. ()

zona 

všechny recenze uživatele

Málokdo ten film zná, a on přesto hravě strčí do kapsy všechny svěráky, hřebejky a podobné žabaře! ()

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Poutavý krátký dokument o Blance di Battaglia. Pro mě koncept scénáře ocsiluje mezi dokumentem černou pohádkou. Svérázná žena se zajímavým osudem, názory a životem. Škoda, že Petr Václav má tak skromnou filmografii. ()

Reklama

Reklama