Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otakar Vávra natočil v roce 1938 výpravnou historickou veselohru Cech panen kutnohorských o příhodách rozverného rytíře Mikuláše Dačického z Heslova. Zdeněk Štěpánek, který nejen vytvořil hlavní roli, ale podílel se na námětu a scénáři, vzpomíná: „Při natáčení Panenství se mi Vávra zmínil, že hledá libreto pro nějakou veselou historickou fresku. Vzpomněl jsem si na zajímavou postavu našeho znamenitého frejíře, fechtýře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova, tak jak nám ji neméně znamenitě zachoval Stroupežnický ve svých aktovkách Zvíkovský rarášek a Paní mincmistrová. Začal jsem honem shánět historický materiál, hlavně Dačického vlastní spisy, Prostopravdu a vše, co se týkalo jeho života, osudů a doby. Sehnal jsem toho tolik, že by z toho byl pořádný tlustospis. Práce mi šla rychle od ruky, psal jsem hlavně v noci a brzy jsem Vávrovi předal návrh scénáře. Vávra byl spokojen, začal psát technický scénář a brzy se začalo točit. Film byl na tehdejší poměry velmi nákladný a jedině zkrácení natáčecí doby v ateliérech by mohlo znamenat úsporu, protože ateliéry byly velmi drahé. Vávra dokázal natočit tento na tehdejší poměry velkofilm v rekordním čase – za 19 dní…“ Mikuláš Dačický z Heslova znamenal pro Zdeňka Štěpánka, který byl v té době ve vynikající formě a postavu zahrál přímo brilantním způsobem, obrovský úspěch u publika i u náročné kritiky. Vedle něho si zahrála plejáda výborných herců – např. Ladislav Pešek, Václav Vydra st., Jiřina Šejbalová, František Smolík, Hana Vítová a Adina Mandlová. Film i po letech patří k tomu nejlepšímu, co v 30. letech v české kinematografii vzniklo. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Příjemný a zábavný film, který mě překvapil rokem svého vzniku. řada scén je dodnes zábavných a potěší i po víc jak osmdesáti letech. Samozřejmě, že samotný černobílý metriál nedá vyniknout barvitosti výpravy a ochudí nás i o malebnost prostředí. Ale na rozdíl od tendenční a zvráceně zpolitizované Vávrovy Husitské trilogie tohle působí pohodově a úsměvně a rozghodně ne trapně a směšně. ()

JoeSO 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Hezký film. Štěpánek výborný výkon a vůbec herecké obsazení výborné. Kostýmy samozřejmě taktéž. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Perfektní vtipná podívaná, nádherný kostýmy .. k tomu super herci v čele s mým oblíbeným Zdeňkem Štěpánkem .. který se pro tuhle roli snad narodil ... ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Film super. Poznámka pro CSFD - fotky v Galerii nejsou z tohoto filmu, ale ze zmíněné divadelní insenace - viz Zajímavosti. Bylo by to dobré u nich uvést... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Tradične kvalitná predvojnová československá veselohra so silným mravoučným posolstvom či už ide o podvody vrchnosti alebo ich falošnú pretvárku. Hlavný hrdina Mikuláš Dačický, trickster, pijan a sukničkár možno nie je ten pravý, aby nastavoval zrkadlo falošnej vrchnosti, ale jeho roztopaše umožňujú rozvinúť množstvo komických situácií, v ktorých sa pretvárka konšelov a panien krušnohorských ukazuje v jasnom svetle a ešte je zábavná. Produkcia aj herecké výkony nijako nevybočujú s tradične kvalitnej úrovne českých filmov tohto obdobia. 75% ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice vydařená komedie, se skvělým hereckým obsazením, především vynikajícím výkonem Zdeňka Štěpánka, jenž zde představoval postavu Mikoláše Dačického, milovníka alkoholu a potyček, miláčka žen a zároveň ochránce spravedlnosti - hlavně chudých a bezbranných lidí. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Milý film s roztomilými herci (zvláště Zdeněk Štěpánek je opravdu okouzlující a velmi uvěřitelný), výbornou výpravou (na kostýmech ani na reáliích se opravdu nešetřilo) a ucházejícím scénářem (toho nacionalismu bych snesl o krapítek méně). Ale není moc co vytknout, protože toto se povedlo. Je škoda, že za první republiky nevznikalo podobných kostýmních taškařic povícero, zjevně na to měli tvůrci talent. A tak se ne Cech panen kutnohorských podívám kdykoliv znovu a rád. Na rebelantského a furiantského Mikuláše Dačického, decentně zpustlou Adinu Mandlovou, znuděného císaře Rudolfa, věrného slouhu Lálu Peška, dobrosrdečně rozhořčeného Theodora Pištěka, prostě na celý ten ansámbl. ()

Chuckiecz 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, kdy Česká televize vysílala filmy pro pamětníky, byl tohle jeden z klenotů, který vysílali, a který mi uvízl v paměti. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Je to film,při kterém se dá zasmát,jak se tu hodně výstižně píše-je to taškařice.Komedie tohoto střihu mne ale už tolik nebaví,přesto všechno ,že v něm hraje hodně silné obsazení a poměrně slušně. ()

mina_harker 

všechny recenze uživatele

Filmu vévodí obrovsky charismatický Zdeněk Štěpánek. Ovšem přerodu jeho postavy k lepšímu kvůli lásce k Haně Vítové nemůže věřit ani největší optimista :-) Dobrá komedie, ale v porovnání s jinými prvorepublikovými slabší. ()

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

když vezmu v potas čím vším byl originál Giacomo Girolamo Casanova tak rytíř Dačický byl přesnou jeho kopií zasazen do Zemí koruny České a to se vší parádou, film je pln tehdejší herecké elity národa, jenže mě se stejnak nejvíce líbí manželský pár v podání Nedošínská Pištěk - opětovně konstatuji koncert pro oko duši i srdce mno a jejich dcera u ní učůrávám smíchy ()

MirecRKK 

všechny recenze uživatele

snazilo sa to o moje 4* ale neuspesne, historicke to mohlo byt aj viac aj viac som cakal ze to tolko nebude take podrobne v style ako to bolo, cakal by som nejake sceny s alchymistom, viac s mincami, havirmi priblizit aj ine osudy a postavy nielen tych par vyvolenych do podrobna ale bolo to fajn ()

axelson 

všechny recenze uživatele

Zděnek Štěpánek zahrál snad všechny své role dokonale. Pro mně osobně Top filmy, Cech panen Kutnohorský a Nezbedný bakalář. Naprosto dokonalá komedie. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale Štěpánek je jako milovník místy směšný a silně přehrává. Navíc některé scény, například souboj Dačického (Štěpánek) s maskovanými muži, jsou pojaty hodně naivně. Dobrý je Pešek a Smolík má výborné repliky, například "žena má sedět doma a obracet hodiny" :-). ()

Martinator99 

všechny recenze uživatele

Jedná z mích nejoblíbenějších komedií. Na filmu obdivuji vynikající práci se slovy. Spoustu archaismů (některé ani Google nezná), ale současný divák nemá vůbec problém se srozumitelnosti jazyka. Perfektní vyprávění, prostředí, které člověka vtáhne a špičkové herecké výkony. Nemůžu, než hodnotit pěti hvězdami. ()

Kloboucek75 

všechny recenze uživatele

Kostýmní drama žádná komedie . Jedna z těch horších prvorepublikových "komedií" . Nudil jsem se , na film jsem se dodíval jen kvůli krásné H.Vítové. ()

Reklama

Reklama