Reklama

Reklama

Dokonalá planeta

(seriál)
  • Velká Británie A Perfect Planet (více)
Ukázka z filmu 3

Epizody(5)

Obsahy(1)

Mocné síly, které umožnily vznik života na Zemi v nejnovějším projektu Sira Davida Attenborougha... Ve vesmíru je pouze jedna planeta, o které víme, že na ní existuje život. Život je možný pouze proto, že na ní došlo k jedinečnému vyvážení přírodních sil. Energii poskytuje živým organismům slunce. Komplex atmosférických jevů zajišťuje transport sladké vody po celé Zemi. A mohutné mořské proudy způsobují cirkulaci potřebných živin. V tomto seriálu vám ukážeme, jak tyto globální síly svým společným působením vytvořily křehký systém umožňující život na naší planetě. Jedna z těchto sil je tak důležitá, že bez ní by život vůbec nezačal. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Ukázka z filmu 3

Recenze (10)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi nejpádnější odůvodnění moderních technologií. Když už mají sloužit, tak takto. V pěti epizodách vidíme nádherné záběry různých živlů ačkoli kvůli nim vědci riskují drahou techniku. Rozhodně je dobře, že různé jevy jsou zachyceny, protože možná budoucí generace dostanou možnost vidět něco už jen ze záznamů. Rozhodně to hrozí při rychlosti ničení celých krajin i živočišných druhů. Já se nad zařazením epizody Lidstvo do této série nepodivuji. Jsme také živel. Budujeme i ničíme. Na Zemi máme veliký vliv a bohužel je nutné si opět připomenout, jak moc je devastační. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

BBC toho produkuje fakt hodně a docela jsem se bál, že se bude obsahově recyklovat. Inu, bál jsem se zbytečně, ale souhlas s tím, že je to dramaturgicky trochu neuspořádané a že tematické rozdělení epizod je podivné. Nejvíce do toho zasahuje finální díl, který je všeobecně sice asi ten nejdůležitější, ale přijde mi zároveň poněkud nešťastné nechat diváka se po 4 díly kochat překrásnými a opět zcela unikátními záběry, kde se to hemží frázemi o dokonalé vzkvétající planetě kypící životem a v posledním díle všechno sestřelit koncentrovanou depresí o tom, jak jde všechno totálně do sraček. Tož nechápejte mě špatně, eko témata a apel na zelenou změnu je potřeba do zabedněnců tlačit horem dolem. Argumentů a důkazů je pro to přehršel. Jen ta volba zaplácnout tím jeden celý díl seriálu, který jinak dokonalou symfonií obrazů, zvuků a hudby oslavuje krásu matičky Země, a totálně tím vysát z diváka veškerou pozitivní náladu, mi přijde poněkud nešťastná. Obzvlášť, když něco velice podobného tu už nedávno bylo. K tomu zbytku ale bez výhrad. Paradoxně největší trumf tvůrci vytáhli hned v úvodu prvního dílu. Pochod plameňáků solným jezerem byla jedna z nejlépe nasnímaných a hudebně podbarvených věcí, co jsem na poli přírodopisných dokumentů viděl. Jestli jsem chvíli váhal nad 4*, kvůli téhle sekvenci a behind-the-scenes nahlédnutí za oponu, kde je odhaleno, kolik odhodlání, píle a sebeobětování stálo za získáním (nejen těchto) záběrů, to prostě nejde jinak. ()

Reklama

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Vskutku perfektné. Päť prírodných faktorov vrátane ľudskej činnosti a jej negatívnych dopadov na okolitý svet, odprezentovaných v najnovšom dokumentárnom cykle v podaní Davida Attenborougha. Výstižné, geniálne natočené, smutne pravdivé, ale v prvom rade najmä okúzlujúce a dychtivé. Podobne ako všetky predchádzajúce. Navyše s niekoľkými novými poznatkami a scénami (plameniaci, nočný lov vlka arktického či ukážka ako sa zachytáva podmanivá polárna žiara). Pre toto sa ešte oplatí o túto planétu zabojovať. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Tematicky hodně podobné dokumentu Neobyčejná planeta, ale zde je to mnohem lépe zpracované, Nepomáhá si to výpověďmi lidí, kteří mají s tématem minimum společného a nepotřebuje se to uchylovat k nesouvisejícím rádoby cool záběrům a metaforám s lidskými rituály. Pro mě jasně viditelný rozdíl mezi průměrným dokumentem a skvělým. Tenhle si je sebejistý svým obsahem a nepotřebuje si pomáhat různými berličkami. Attenborough opět výtečný. 90%. ()

Levi_Kornoa 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí prvních tří epizod můžu napsat, že A Perfect Planet neboli „Dokonalá planeta“ je podívaná v jednom z nejdokonalejších zpracování. Dokument je zaměřený na to, jak dokonale promyšlené přírodní systémy pomáhají udržet na naší planetě život. Můžete se těšit například na krásné záběry roztomilých plameňáčků, na chlupaté medvědy lovící lososy, na vůbec první záběry vlků při lovu během polární noci anebo třeba na skupinu mravenců, kteří společnými silami z vlastních těl vytváří spolehlivé plavidlo. Také na vlastní oči uvidíte, co všechno se může odehrávat v jádru jednoho tropického ovoce, když v něm nalezne skrýš jistý hmyz... Na závěr každé epizody na vás čeká i krátký pohled do zákulisí z natáčení. Uvidíte například, jak se členové filmového štábu snažili fénem zahřát drona v -50°C, co jim pomáhalo udržet si pozitivní přístup i v nepříznivých situacích („musel jsem si častokrát opakovat: Jsem šťastný kameraman, jsem šťastný kameraman. jsem šťastný kameraman...“) a nakonec jakými krásnými zážitky byli odměněni. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Teleobjektivy používané k zachycení detailních záběrů zvířat neumožňují nahrávání zvuku v reálném čase, proto se zvukové efekty natáčejí zvlášť, nebo jsou uměle vytvářeny a k záběrům jsou přimíchávány až později. (raininface)

Reklama

Reklama