Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svůj poslední film zasvětil Otakar Vávra událostem provázejícím výbuch první světové války. Odehrává se v reprezentativních mocenských centrech, na panovnických dvorech ve Vídni, Berlíně i Moskvě. Souběžně rozvíjí osud českého archiváře, jenž se zaplete se srbským protirakouským odbojem. Ačkoli film je koncipován jako pečlivá dobová rekonstrukce, převažuje ve výsledku plochá ilustrace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Lima 

všechny recenze uživatele

Historicky přesná rekonstrukce toho, co předcházelo zahájení 1.světové války. Dějove nevzrušivé, spíš dokumentárně působící. Ale jestli máte rádi, jako já, historické filmy, nudit se nebudete. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem moc ale tohle mě dostalo.Vávra se pokouší o umění, no potěš...Vypravěč Jiří Adamíra zve do panoptika vládců a zavádí nás do víru událostí počínajících rokem 1914.Ještě před tím nás titulek varuje, že vše ve filmu je "zobrazeno podle skutčných událostí, i když se tomu zdráháme věřit"- již to mě mělo varovat co bude následovat.Nuda!Více jak dvě hodiny nudy, nudných dialogů, nudných hereckých výkonů.J. Vinklář jako Ferdinand D'este, R.Hrušínský jako "Procházka" a Bartoška jako kronikář ještě ujdou.Zbytek hereckého ansámblu jsou hlavně cizinci.Nevím kde je vzali ale herci to nejsou a spíše vítězí podoba s carem Mikulášem, císařem Vilémem a dalšími.Kdo by očekával bitev nebo něčeho co by připomínalo akci jakou Vávra předvádělv u husitů bude zklamán.Davové scény jsou zrychlené žluté dobové záběry, bitvy jsou sledem po sobě jdoucích fotek z bojiště, ruská revoluce je vystříhaný sovětský film o ní(naštěstí se k tomu titulky filmu přiznávají).Nevím zda mělo jít o tvůrčí záměr ale nevyšel.Jde o konverzační slátaninu s neskutečně nevyužitými čekými hereckými hvězdami.O 1.SV si radši přečtěte knížku nebo se podívejte na dokument.Radím vám dobře... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako historický film vzniklo tohle dílo přesně v roce, kdy začal být takovýto pohled na historii out (naštěstí). Ambice filmu byly i třeba podle výpravy zřejmě vysoké, ale vedle již zmíněného pokusu o historičnost se je nepodařilo ničím jiným naplnit. Poněkud vyčpělejší záležitost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Solidní příspěvek k tématu počátků Velké války. Cele v tradici Vávrových historických fresek, kde se s velkými dějinami setkávají obyčejní lidé. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Stál český archivár v pozadí atentátu na kráľovského nasledovníka trónu? Bol členom organizácie Čierna ruka? Platil členské poplatky Gavrilovi Principovi? Čo všetko sa mu podarilo ukradnúť z belehradských archívov? Zopár otázok, navodených vedľajšou dejovou líniou. Nadstavbu a základ tvoria remeselne zručne nakrútené, no historicky konformné posledné dni Európy a Ruska pred začiatkom I. svetovej vojny. Samozrejme len z pohľadu vládcov (nudných a učebnicovo prevarených držiteľov moci). Spomenuté epizódne dobrodružstvá archivára sú typicky Vávrovským zaliečaním sa režimu. Čech je uvedomelý, protihabsburský, protimonarchistický, stretáva sa s komunistickým spisovateľom Olbrachtom a spoluinscenuje pád mocnárstva, neváha pod cudzím práporom bojovať v mene odbojovej skupiny a páliť dôkazy z archívov. Je prítomný aj sarkasticky a výsmešný tón, kritizujúci šľachticky-militaristické metódy, ale len tak mierne, aby si to všimol divák nie nejako okato, pretože na druhej strane tieto výhrady sa pokojne mohli vztiahnuť na mnohé prestarnuté bábkové hlavy vlád a strán štátov Varšavskej zmluvy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Překvapení! Nevzpomínám si, že bych to viděla, ale rozhodně lepší než zdejší komentáře praví. Velmi poklidná skoro pohodová atmosféra. Pro woodyho, Paityho a ostatní, co se nudili - dějiny někdy nejsou tak svižné a zábavné jako americké akční filmy. Dějiny se překvapivě rozhodují v kancelářích, kavárnách a u kulatých stolů v rytmu valčíku. A důležitá je barva výložek na uniformách. Líbilo se mi jak dokumentární pojetí, tak i proložení dobovými dokumenty. Zábavné možná ne, ale velice poučné! A hodnocení? Že si film pět hvězdiček nazaslouží? Jednu nebo dvě taky ne!! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Solidní historická rekonstrukce. Nic víc nic míň. Filmařsky přesné a profesionálně odvedené, jak bylo u Vávry zvykem který udržel i u svého posledního filmu. Jenom se to trochu vleklo a už to asi nemělo čím oslnit.55% ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky ztvárněné historické události, přesně tak, jak to umí jen Otakar Vávra. Velká škoda, že již neměl k ruce tak velký rozpočet, jako při válečné trilogii, protože události před druhou světovou válkou by se měli ukazovat ze všech úhlů. Nejen z panovnických komnat. V tom je největší slabina tohoto filmu. Na Otakara Vávru je prostě příliš komorní. Hrozně jsem se těšil na atentát, ale ani ten zde nebyl. Výprava je ovšem GENIÁLNÍ!!!!!! Tedy to, co je nám ukázáno, protože jak jsem říkal, příběh je z nějakého důvodu (peníze, věk) strašně komorní. Podobnost s historickými osobnostmi je stejně jako ve všech Vávrových filmech znamenitá (nejvíce se mi líbil ten německý vládce). Herci hrají Vávrův standart, takže špatné výkony zde nečekejte. Jinak Hrušínský v roli Františka Josefa - to bylo hodně bizardní, ale budiž, byl mu přes ten make-up i celkem podobný. Závěrem chci říct,, že mě velmi mrzí, že tímto filmem Vávrova kariéra skončila. PS: woodyho komentář ignorovat! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Vávra jak ho známe... snad jediný působivý moment je první návštěva Ruska a popové procházející chodbou, kde se KONEČNĚ dočkáme pohyblivé kamery... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se moc nepovedl. Tvůrci si vzali moc velké sousto, a to nerožvýkali. Zůstaly jen kusé scény, výběr z okamžiků dějin, a podobný pocit i vě mě - tříšť. (25.2.2011) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv historii mám jako někdejší maturant rád a první světová válka a C.K. časy patří k mým oblíbeným, tenhle otrocký a nudný přepis toho, jak to možná mohlo v osudných dnech být, moc zábavy nenabízí. A jakýchpak osudných dní. Vždyť hned v úvodu řekne Mannesmann - Kostka, že válka je nevyhnutelná. A všichni víme, že měl pravdu. Podle prokliků jsem čekal, že Jiří Bartoška jakožto první otitulkovaná osoba, bude mít ve filmu větší prostor. Bohužel se nestalo, ovšem jeho setkávání s přednádhernou Zorou patří k romantickým vrcholům čs filmu. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Čtivá a historicky působivá kniha Miloše Václava Kratochvíla, podle jejíž předlohy vznikl film, který sice plně nedosahuje jejích kvalit, ale rozhodně stojí za zhlédnutí. V dějových liniích, rozvíjených ve Vídni, v Čechách, v Německu a Rusku, se lidé urození, neurození i samotní tehdejší vládci řítí svými neuváženými činy do I. světové války. Z původně zamýšlené ,,kárné výpravy" je celosvětový konflikt, který po ukončení nově uspořádal Evropu. Pomalé tempo bych filmu nevyčítala, však sama doba byla podle mého klidnější a tančil valčík. Nebylo v ní nic hektického a šíleného z doby současné kdy vládne hluk, spěch a úplně jiná muzika. Mě se film líbil. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Působilo to na mě hrozně matně a nezajímavě, chvílemi až nepřirozené a naivní, např. ve scénách se Zorou Jandovou. I Jiřího Bartošku už jsem viděl hrát daleko lépe. Přehlédnout nelze ani jistou míru tendenčnosti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dat si na krk v 78 -ke /Otakar Vavra sa narodil 1911/ vypravny historicky film, to chce teda zelezne zdravie a poriadnu davku odvahy. V tomto filme sa divak dozvie o udalostiach, ktore predchadzali I. svetovej vojne a su tu pekne zobrazene zname udalosti /28. jun 1914/. Vysoko vyzdvihujem fakt, ze ide o presne zachytenie udalosti, ktore predchadzali I. svetovej vojne. Ale film sa hodne odohrava len po panovnickych dvoroch, vobec nie je zobrazeny atentat z 28. juna 1914, a miestami je tu dost velka nuda. Zo znamych hercov strhne vsetku pozornost na seba Rudolf Hrusinsky /Spalovac Mrtvol, Vrah Skryva Tvar, Skrivanci na Niti/ v roli cisara Frantiska Jozefa I. /1848 - 1916/. Ale nie je tu az tak casto, a evidentne ho film az tak nebavil. Nebavilo ma to, a za kopu nudy dam len lepsich 67 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Shodou okolnosti jsem tento film videl po dvoudennim maratonu ceskeho serialu Ceske stoleti a ac casove spada na zacatek Sedlackova pocinu, mel jsem za to, ze koukam na pokracovani. Az me napada, zda se Sedlacek zde neinspiroval. Vavra svou uctyhodnou karieru zakoncil prave timto filmem a rozhodne nepatri mezi jeho nejvetsi majstrstyk. Historicky se snazi byt film presny, zcela urcite se ale nejedna o film pro bezneho konzumenta. Nebudu zapirat, ze jsem se taky misty nudil. Vzhledem k ostatni tvorbe Otakara Vavry nemohu hodnotit lepe. Zajimave a pestre herecke obsazeni. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Točilo se v Praze, Postupimi, Peterhofu, a v těchto prostorách: Pálffyho paláci, Hotelu Evropa, zámku Lužany, Rohansém paláci, Letenských sadech, ()

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama