Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svůj poslední film zasvětil Otakar Vávra událostem provázejícím výbuch první světové války. Odehrává se v reprezentativních mocenských centrech, na panovnických dvorech ve Vídni, Berlíně i Moskvě. Souběžně rozvíjí osud českého archiváře, jenž se zaplete se srbským protirakouským odbojem. Ačkoli film je koncipován jako pečlivá dobová rekonstrukce, převažuje ve výsledku plochá ilustrace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Vávrovi se podařilo velmi přesně ukázat poměry ve Vídeňském prostředí během celé krizi, zde podává vcelku reálný obraz situace, problém je už s Německem i Ruskem, je to trochu zjednodušené a nadsazené, ale o žádné zásadní věci se nejedná. Bartoškova linie pak působí trochu bezvýznamně v rámci velkých politických machinací a končí dost předvídatelně. Ale i tak jsem si jako historik film docela užil, nevím jestli může oslovit lidi bez znalostí soudobé problematiky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Velkorysé rozloučení O.Vávry v 88 letech s filmem, formou fresky sestavené z důkladně rekonstruovaných a umělecky dotvořených událostí související se vznikem světové války, v roce 75.výročí jejího zahájení. (Ideologicky poplatná jsou jen poslední slova filmu). Škoda, že film v době vzniku (roku 1989!) následkem politických souvislostí zcela zapadl. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dat si na krk v 78 -ke /Otakar Vavra sa narodil 1911/ vypravny historicky film, to chce teda zelezne zdravie a poriadnu davku odvahy. V tomto filme sa divak dozvie o udalostiach, ktore predchadzali I. svetovej vojne a su tu pekne zobrazene zname udalosti /28. jun 1914/. Vysoko vyzdvihujem fakt, ze ide o presne zachytenie udalosti, ktore predchadzali I. svetovej vojne. Ale film sa hodne odohrava len po panovnickych dvoroch, vobec nie je zobrazeny atentat z 28. juna 1914, a miestami je tu dost velka nuda. Zo znamych hercov strhne vsetku pozornost na seba Rudolf Hrusinsky /Spalovac Mrtvol, Vrah Skryva Tvar, Skrivanci na Niti/ v roli cisara Frantiska Jozefa I. /1848 - 1916/. Ale nie je tu az tak casto, a evidentne ho film az tak nebavil. Nebavilo ma to, a za kopu nudy dam len lepsich 67 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv historii mám jako někdejší maturant rád a první světová válka a C.K. časy patří k mým oblíbeným, tenhle otrocký a nudný přepis toho, jak to možná mohlo v osudných dnech být, moc zábavy nenabízí. A jakýchpak osudných dní. Vždyť hned v úvodu řekne Mannesmann - Kostka, že válka je nevyhnutelná. A všichni víme, že měl pravdu. Podle prokliků jsem čekal, že Jiří Bartoška jakožto první otitulkovaná osoba, bude mít ve filmu větší prostor. Bohužel se nestalo, ovšem jeho setkávání s přednádhernou Zorou patří k romantickým vrcholům čs filmu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Zešíleli, všichni zešíleli..." No všichni snad rozhodně ne.... I když z reakcí řady zdejších komentářů a podle nízkého hodnocení tohoto snímku by člověk skoro soudil, že tento poslední Vávrův film tak trošku šílený je. Ale nenechte se mýlit. Film je to rozhodně dost zajímavý. Nabízí téměř dokumentární pohled na příčiny 1. světové války. Nahlídneme do císařských a carských salonů i úřednických kanceláří a setkáváme se zde s hlavními aktéry tehdejší mezinárodní politické scény (Franze Josefa zde velmi zajímavě ztvárňuje Rudolf Hrušínský - skvělá podoba). Samozřejmě, že je na film třeba nahlížet perspektivou doby, kdy vznikal. Jen tak lze ospravedlnit skutečně až trošku přehnané protiněmecké vyznění filmu (viz válečný projev německého císaře). Stejně tak se z dnešního pohledu může film jevit jako poněkud rozvleklý. Ale z hlediska doby, o které pojednává, v tom nevidím problém. Ve finále mi asi nejvíce na filmu vadila na oko sice okázala (viz exteriérové pohledy do míst, kde se ony historické události odehrály) a při bližším pohledu spíš "papundeklová" výprava. Přišlo mi, že Vávra strašně moc chtěl natočil výpravný film, ale prostě na to v oné době již nebyly dostatečné finanční prostředky. Ale za to sám pan režisér asi moc nemohl... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Komentář čte Jiří Adamíra. (M.B)
  • Během několika vteřin sní císař František Josef I. (Rudolf Hrušínský) dvě housky, tedy podle střihu to tak alespoň vypadá. (sator)

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama