Reklama

Reklama

Greta Thunbergová - Hlas budoucnosti

  • Austrálie Greta Thunberg - The Voice of the Future
Austrálie, 2020, 56 min

Režie:

Jordan Hill

Hrají:

Greta Thunberg (a.z.)

Obsahy(1)

Příběh školačky, která probudila svět... 20. 8. 2018 si žákyně deváté třídy sama vyrobila transparent s poselstvím pro ty, kdo kolem ní u budovy parlamentu ve Stockholmu projdou. Na transparentu stálo: „Školní stávka za klima“. Touto patnáctiletou dívkou byla tehdy ještě neznámá Greta Thunbergová. Měla ale už jasné poselství pro celý svět. Mimo jiné i myšlenku „Protože se vy, dospělí, nestaráte o mou budoucnost, musím se starat já“. A o všem, co přišlo potom hovoří tento osobní příběh, který končí jejími slovy: „My jsme mladí. My jsme ti, kdo v tom budou muset žít.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Můžeme na veřejnosti říct, že ta holka je bláznivá a nemocná, ale pak přijdeme domu a přiznáme si, že má vlastně pravdu. S holčičkou se baví velcí státníci protože vědí, že si žijí na dluh mladých generací a jedná se o mezigenerační válku. Gréta ohrožuje růst dividend z nekonečného ekonomického růstu na omezené planetě. Rodiče Gréty jsou podobně "ujetí". Její matka měla rozjetou nadějnou mezinárodní kariéru myslím jako pěvkyně, ale aby nespotřebovávala ropu, zůstala na své rodné hroudě. Změny klimatu už oficiálně nadělaly více škod, než obě světové války dohromady a vědci 30 let sponzorovaní firmami, které klima oteplují nejvíc , hromadně přebíhají do nového paradigmatu, protože změny začaly být viditelné pro prosté lidi. Národní vlády vytvořily své strategie pro přizpůsobení se změnám klimatu. Gréta nikdy neřekne , že je to způsobeno překročením únosné kapacity prostředí. Každý den se přemnožené lidstvo zvětší o jedno okresní město. Za deset let přibyla na planetě miliarda aut. Každý třetí až čtvrtý člověk umírá na rakovinu z jedovatého životního prostředí. Euroamerická civilizace naopak vymírá a je závislá na dovozu pracovní síly z Afriky, Arábie a východní Asie. Technokraté říkají, že čím více lidí, tím více chytrých mozků a vše se vyřeší vědou nebo ekonomikou. Cena čistého vzduchu stoupne a omezí se jeho spotřeba. Gréta a my všichni tedy budeme ještě muset omezit dýchání. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Film približuje prvé tri roky (2018, 2019, 2020) aktivizmu Grety Thunbergovej. Niet sa čomu diviť, že je celkom glorifikujúci, pretože keby sme sa preniesli len späť do 2017, študentské klimatické hnutie bolo v porovnaní s dneškom v plienkach, hoci fungovalo už dlho. Práve Greta sa významne pričinila k vzniku viacerých veľkých celosvetových organizácií, ktoré fungujú aj na Slovensku a v Česku (ako napr Fridays for Future). Okrem toho bola určite jednou z inšpirácií pre hromadné rozšírenie hnutí ako napr Climate Save Movement, Extinction Rebellion, ktoré tiež fungujú aj u nás. Greta je ten hlas, ktorý potrebovali mladé generácie, ktoré starší aktivisti nedokázali až tak osloviť. Podarilo sa jej zmobilizovať a zaktivizovať milióny žiakov a študentov po celej Zemi. Je na nás všetkých, aby sme prispeli k zastaveniu klimatickej krízy, k transformovaniu fosílneho a živočíšneho priemyslu, a to nie len na osobnej, ale najmä na systémovej úrovni. Lebo: „Nič nie je, ako má byť. Všetko sa musí zmeniť. Všetci sa musíme zmeniť.“ ()

Reklama

arcticsky 

všechny recenze uživatele

No jo...tito aktivisté mne občas štvou. Mají to strašně lehké. Protestují a nadávají svým demokratickým vládám, které ohledně životního prostředí dělají co mohou - zvláště ve Skandinávii, že. Ale největší znečisťovatelé jsou někde daleko na východě. A tam by milou Gretu i s celou partou zmydlili, pověsili za koule do průvanu a pokud by přežila, svinským krokem by ji vyhostili - a to by byla ještě ta lepší možnost, taky by mohla přijít o kejhák - viz události v Bělorusku, arabském světě atd. Jinak z místopisného hlediska, (když vypnete zvuk) to ujde. Pěkné záběry na Stockholm, industriální oblasti apod... ()

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Výstižné komentáře: JASON_X, gadaulin, Arsenal83 a další. Pregnantně se ke Gretě vyjádřil i dětský psychiatr Matýs a pěkně to schytal:   https://zpravy.aktualne.cz/domaci/sef-detskych-psychiatru-matys-rezignoval-na-funkci-kvuli-svy/r~4ca21418e50a11e9b259ac1f6b220ee8/      https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/autismus-pas-psychiatrie-deti-jaroslav-matys.A191002_122304_domaci_linv     Přikládám záznam tematicky korespondujícího snu. - - - Sen o jednorožci (v noci z 21. na 22. ledna 2020) - - -     Sleduji internetovou televizi Stream. Mluví se o tom, že na některých místech světa byl pozorován výskyt jednorožců. Několik takových zvířat bylo za účelem vědeckého výzkumu skutečně odchyceno. Záběry ukazují lov jednorožce. Ke zvířeti se blíží skupina specialistů. Jednorožec se nedá na útěk, nýbrž jim bojovně vyrazí vstříc. Vypadá trochu jako bílá koza, jenom z čela mu vybíhá ostrý roh opatřený šroubovicí. Jeden z mužů znehybní zvíře odchytovými kleštěmi, které tvorovi obemknou krk a díky dlouhým držákům brání tomu, aby svým rohem lovce zranil.      Dozvídáme se, že jedno ze zvířat si koupila Sorosova pravnučka. Jednorožec se prý dá snadno ochočit. Je přítulný, čistotný a lze jej chovat na zahradě. Aktivistka Greta by chtěla také jednoho, protože by z něj ráda učinila symbol ekologického hnutí, ale nemá dost peněz ani vlivu, aby si ho mohla pořídit. Domluvila se tedy aspoň s malou Sorosovou, že jí umožní, aby se mohla s jednorožcem nafilmovat.      Záběry ze zahrady milionářské vily. Sorosová a Greta, obě holky asi ve stejném věku, pózují s jednorožcem. Zvíře okusuje listí z nějakého keře. Greta ho hladí po hřbetě a zubí se na kameru. Tvor si to chvíli nechá líbit, pak poodběhne, načež se obloučkem skotačivě vrátí a s gustem píchne Gretu rohem do zadku. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Koho napadlo realisovat tento až trapně adorační dokument?! Dost podrobně jsme si prohlédli Štokholm, za co díky, ale Grétl permanentně vypouští fráze. Pobavilo mě, že se zmínila, že ani její rodiče (natož jiní dospěláci) ji stran ekologie nerozuměli. Ještě, že jsou všímaví, včas prozřeli a dcerušku podporují. ___ Není pochyb, že Grétl má v hrubých rysech pravdu, ale ony protesty se tak nějak míjejí účinkem. Zajímavý postřeh byl, že za globálními problémy stojí hamižnost podnikatelů všeho druhu. To je nesporné, ale chtělo by to uskromnit se, nekupovat zboží, které procestovalo Zemi, ale to nikdo (vč. mě) neudělá. Že protlačovaná elektromobilita je slepou uličkou, to studenti zatím bohužel nehlásají. ____ Srdceryvné záběry nepořádku jsou poněkud zavádějící, jelikož kdo trochu cestuje a má otevřené oči ví, jak vypadá NSR, Švajc, jak je to u nás či (až na výjimky) v EU a že bordel dělají (a mohutně plýtvají) chudí lidé, ale to si nikdo nepřizná, natož aby s tím něco dělal. Čili tvůrcové vytvořili zavádějící až lživý dokument a ten nezaslouží víc než jednu hvězdu. ____ Jo, málem bych zapomněl na eko lodní výlet. Jeden náš věhlasný mořeplavec tvrdí, že loď, která Grétl ekologicky přepravila na slavný kongres s nezapomenutelným projevem, se v podstatě nedá bezezbytku zlikvidovat. Farizejští novináři pak obecenstvu nezprostředkovali informaci, že plavba na sportovním plavidle této třídy není příjemná, natož pohodlná. Chybí mi reportáž, kterak se milá Grétl cestou zblila jako Alík, jelikož jinak to být nemohlo i kdyby, jako Švédka, měla s jachtáním zkušenosti. O5 se nás někdo snaží někam vmanipulovat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama