Reklama

Reklama

Greta Thunbergová - Hlas budoucnosti

  • Austrálie Greta Thunberg - The Voice of the Future
Austrálie, 2020, 56 min

Režie:

Jordan Hill

Hrají:

Greta Thunberg (a.z.)

Obsahy(1)

Příběh školačky, která probudila svět... 20. 8. 2018 si žákyně deváté třídy sama vyrobila transparent s poselstvím pro ty, kdo kolem ní u budovy parlamentu ve Stockholmu projdou. Na transparentu stálo: „Školní stávka za klima“. Touto patnáctiletou dívkou byla tehdy ještě neznámá Greta Thunbergová. Měla ale už jasné poselství pro celý svět. Mimo jiné i myšlenku „Protože se vy, dospělí, nestaráte o mou budoucnost, musím se starat já“. A o všem, co přišlo potom hovoří tento osobní příběh, který končí jejími slovy: „My jsme mladí. My jsme ti, kdo v tom budou muset žít.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Greta je presvedčivá a fandím jej, aj keď znižovať svoju uhlíkovú stopu nemám potrebu a triedenie odpadu ma otravuje. Celý problém je komplexný a tento dokument ho zjednodušuje. Vnáša doňho viac emócií, než ponúka realizovateľných riešení. Nechápem, prečo vyvoláva osoba Grety tak výrazne negatívne reakcie. Elon Musk má Aspergra ako ona a nikomu to nevadí. Zaujímalo by ma, či by sa tak negatívne reakcie objavili aj keby tvárou ekokampane bol úspešný podnikateľ, ktorý zavrel svoje celosvetové napr. uhoľné impérium. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Film približuje prvé tri roky (2018, 2019, 2020) aktivizmu Grety Thunbergovej. Niet sa čomu diviť, že je celkom glorifikujúci, pretože keby sme sa preniesli len späť do 2017, študentské klimatické hnutie bolo v porovnaní s dneškom v plienkach, hoci fungovalo už dlho. Práve Greta sa významne pričinila k vzniku viacerých veľkých celosvetových organizácií, ktoré fungujú aj na Slovensku a v Česku (ako napr Fridays for Future). Okrem toho bola určite jednou z inšpirácií pre hromadné rozšírenie hnutí ako napr Climate Save Movement, Extinction Rebellion, ktoré tiež fungujú aj u nás. Greta je ten hlas, ktorý potrebovali mladé generácie, ktoré starší aktivisti nedokázali až tak osloviť. Podarilo sa jej zmobilizovať a zaktivizovať milióny žiakov a študentov po celej Zemi. Je na nás všetkých, aby sme prispeli k zastaveniu klimatickej krízy, k transformovaniu fosílneho a živočíšneho priemyslu, a to nie len na osobnej, ale najmä na systémovej úrovni. Lebo: „Nič nie je, ako má byť. Všetko sa musí zmeniť. Všetci sa musíme zmeniť.“ ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Jednorozměrný adorační dokument Kim-Irsenovského střihu, který ve své nekritičnosti dosahuje opačného efektu a svým zápalem pro věc připomíná naivitu budovatelských agitek konce 40. let. Pokud věnovat čas dokumentu o Gretě Thunberg, pak je daleko lepší volbou I Am Greta od Nathana Grossmana. Celkový dojem: 0 %. ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Můžeme na veřejnosti říct, že ta holka je bláznivá a nemocná, ale pak přijdeme domu a přiznáme si, že má vlastně pravdu. S holčičkou se baví velcí státníci protože vědí, že si žijí na dluh mladých generací a jedná se o mezigenerační válku. Gréta ohrožuje růst dividend z nekonečného ekonomického růstu na omezené planetě. Rodiče Gréty jsou podobně "ujetí". Její matka měla rozjetou nadějnou mezinárodní kariéru myslím jako pěvkyně, ale aby nespotřebovávala ropu, zůstala na své rodné hroudě. Změny klimatu už oficiálně nadělaly více škod, než obě světové války dohromady a vědci 30 let sponzorovaní firmami, které klima oteplují nejvíc , hromadně přebíhají do nového paradigmatu, protože změny začaly být viditelné pro prosté lidi. Národní vlády vytvořily své strategie pro přizpůsobení se změnám klimatu. Gréta nikdy neřekne , že je to způsobeno překročením únosné kapacity prostředí. Každý den se přemnožené lidstvo zvětší o jedno okresní město. Za deset let přibyla na planetě miliarda aut. Každý třetí až čtvrtý člověk umírá na rakovinu z jedovatého životního prostředí. Euroamerická civilizace naopak vymírá a je závislá na dovozu pracovní síly z Afriky, Arábie a východní Asie. Technokraté říkají, že čím více lidí, tím více chytrých mozků a vše se vyřeší vědou nebo ekonomikou. Cena čistého vzduchu stoupne a omezí se jeho spotřeba. Gréta a my všichni tedy budeme ještě muset omezit dýchání. ()

kondor77 odpad!

všechny recenze uživatele

Z projevu Grety na půdě OSN jsem byl stejně konsternovaný jako z projevu Adolfa Hitlera v říšském sněmu 1. září roku 1939. Jenomže lidé jsou nepoučitelní a tak této mladé ženě s poruchou autistického spektra nejenže naslouchají, ale jako hloupé stádo se jejím apelem nechají vést. K samotnému dokumentu: ani fašisté a ani komunisté nenatočili přesvědčivější propagandistické dílo, které si vytírá prdel kritickým myšlením. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama