Reklama

Reklama

Jan Hus

  • USA Jan Hus
Rozhovor
Československo, 1954, 115 min

Režie:

Otakar Vávra

Předloha:

Miloš Václav Kratochvíl (kniha), Alois Jirásek (kniha)

Kamera:

Václav Hanuš

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Zdeněk Štěpánek, Karel Höger, Jan Pivec, Vlasta Matulová, Ladislav Pešek, Gustav Hilmar, Vítězslav Vejražka, Václav Voska, Eduard Kohout, Bedřich Karen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Praha roku 1412. Papež Jan XXIII. vyhlásil prodej odpustků, ale Pražané, poučeni kázáním mistra Jana Husa, se proti papežově nemorálnímu nařízení bouří. Hus káže v Betlémské kapli, zatímco královna Žofie ho nabádá k umírněnosti. Tovaryši Jan, Stašek a Martin jsou zatčeni u Týnského chrámu, kde společně s dalšími Pražany bránili fanatickému faráři Peklu v kázání o odpustcích. Purkmistr slíbí Husovi jejich propuštění, ale nakonec jsou všichni tři veřejně popraveni. Papež vyhlásí nad Husem klatbu, a proto je Hus nucen uchýlit se na Kozí Hrádek, kde ve svých kázáních pokračuje. Papež požádá českého krále Václava IV., aby Husa přiměl k cestě na koncil do Kostnice. Přes varování přátel se Hus do Kostnice vydá, když získá od římského a uherského krále Zikmunda glejt, který mu zaručuje bezpečnou cestu tam i zpět. V Kostnici je však uvězněn… (Česká televize)

(více)

Recenze (275)

honzic 

všechny recenze uživatele

Film kvalitní, který vyniká dobrou výpravou, dialogy a hereckými výkony. Horší je to s historickou věrohodností. Hodnocení: 65 % ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Můžete na tento film plivat, můžete si říkat, že je poplatný době, můžete si říkat, že je tam tolik překroucených faktů a já nevím co jestě. Ale to je tak vše, co můžete. Jedno je jisté lepší historický snímek o počátku Husitství a už vůbec obsamotné figuře nebyl natočen. Tento film byl natočen podle divadelní hry pana Jiráska. Stejně tak jeho druhé pokračování. Tedy opakuji - je to podle divadelní hry. Stejně jako je film Julius Ceasar - kterých jenvícero a jedny jsou podle “skutečnosti” a druhé jsou podle Shakespeara. Je pravda, že je tunplno nenápadných ale i nápadných změn oproti původní hře, kde se podrhuje dělnická třída a jiné věci. Ale pokud umíte a chcete některé věci číst či fltrovat, tak nemáte problém. Navíc jsou tu výborné masky a kostými Jiřího Trnky, které hrají všemi barvami a to k době patří. K tomu si připočtěte herecké výkony Štěpánka coby Husa a Žižky, který se tu zatím jen mihne při kázáních Mistra a při závěrečné přísaze. Dále je tu skvělý Hoger coby král Václav. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy, aj keď brutálne ohlodané zubom času, sú jednoducho tak režisérsky zvládnuté, že sa okamžite stali legendou. Dovolím si tvrdiť, že tento snímok patrí k jedným z nich (ba dokonca celá trilógia). Veľkovýpravný snímok plný poučných myšlienok Jána Husa s vynikajúcimi hereckými výkonmi a zvláštne komornou atmosférou. Štyri hviezdy si tento film určite zaslúži a kto nepozná príbeh Jána Husa, sa dozvie mnoho z jeho myšlienok a posledných rokov života. 75 % ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Jan Hus byl až náboženský fanatik, kterému šlo jen o jediné. Aby církev začala fungovat tak, jak by měla a s nenasytných, hloupých a bezohledných církevních hodnostářů se stali andělé. Jan Hus byl předchůdcem Luthera a následovníkem Vicleffa a jihofrancouzských katarů. Nebyl to žádný bojovník proti vrchnosti a už vůbec ne proti církvi. Nakonec, katolická manipulace, která je stejná lživá jako to, co předvádí pod ideovým vedením "profesora" Nejedlého scénárista Kratochvíl na základě dost vulgárně a povrchně pojatého románu Jiráska Vávra v nejtemnější hodině komunistické vlády u nás nadchne výpravou a naštve celkovým vyzněním, včetně až hysterických hereckých výkonů, což se ovšem nevztahuje na Z. Štěpánka, ten pan herec byl i v takto zdeformormované roli. Hustiská náboženská revolta byla prvním úspěšným reformačním hnutím v Evropě. A Luther měl na co navazovat, i když paradoxně, původně o Husovi a hustitech nic nevěděl a teprve když byl nařčen z kacířství a že je husita, seznámil se s učením mistra Jana. A souhlasil, že husita skutečně je. Určitou rehabilitaci by si zasloužil Zikmund a naopak by měl být objektivně posuzován Václav IV.. Zikmund chápal, co se valí na Evropu z Malé Asie a jeho snaha na koncilu po ukončení vlády tří papežů a rozkolu v církvi byla pochopitelná a politicky ospraveditelná. Podobně jako už jeho otec pozval do Prahy do Prahy Matěje z Janova a Konráda z Walhhauseru, kteří patří k raným reformátorům a především bezprostředním předchůdcům Jana Husa. Vávra sám v jednom ze svých vyjádření k Husovi vyprávěl, jak mu soudruzi při přípravě filmu říkali, že ale ten Hus vypadá jako kněz a ne jako revolucionář....co dodat. ()

Simako 

všechny recenze uživatele

Nádhera!! Neskutečný kompars na tu dobu!! Bezvadné provedení!! Tedy chci říci, kdo umí ten umí!!! A u pana Vávry to platí snad na desátou!!!Skvělý!! ()

miza 

všechny recenze uživatele

Dějiny podle Jiráska ano ale jen trochu.Když se toho chytnou komunisti tak tohle vůbec. A teď si je třeba vybrat. Je třeba dobře zvážit co tento první díl trilogie o našich dějinách nám dá a co je jej blábol.Vše je na hraně. ()

hronik 

všechny recenze uživatele

Podle me je Vavruv Jan Hus velmi kvalitni film.Pravda doba se na nem taktez podepsala, ale ani reziser Vavra se nemohl odpoutat od skutecneho Jana Husa a jeho zivotniho pribehu na zacatku 15 stoleti.Kdyz si pozorne prectete knihu zivot Jana Hsa, a pak budete pozorne sledovat tento film pak mi jiste date za pravdu.Jsou to nase dejiny a at tak ci tak kazda doba si je predela podle sveho obrazu. ()

Klaricicinka 

všechny recenze uživatele

Jakožto historik a velký nepřítel SSSR jsem se opravdu bála, jak na mě film bude působit. Výsledek? Někdo kdysi řekl, že "film je prorežimní, je to na něm hodně vidět, ale je kvalitní". A to vesele kopírovala řada recenzentů. Upřímně, lepší historický film jsem neviděla a dnes by to nikdo nenatočil ani z poloviny tak dobře. Nechápu, jak tu někdo může tvrdit, že "Hus a hnutí kolem něj prezentován víc jako bojovník proti zemské vrchnosti a církvi", když je ve filmu několikrát přesně řečeno samotným Husem, že nesouhlasí s chováním církve a požaduje její nápravu. Přijde mi, že čemukoli prorežimnímu se chtěl pan Vávra naopak vyhnout, protože i Gottwald by byl překvapen, jak moc si v této době lidé chtěli být "rovni" a dělit se o všechno (na mysli mám tedy utrakvisty). Kostýmy jsou dokonalé (oblečení žen, výzbroj - žádné jiné styly...) a středověká Praha taktéž. Možná tam bylo pár perfekcionistických chybiček, na které si tedy nepamatuji (jako je např. v 2. díle řečeno "10.listopadu"), každopádně film se dostal na žebříček mnou velmi uznávaných filmů pro jeho kvalitu - na tu dobu nevídanou, na dnešní dobu neuvěřitelnou. ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Navzdory historickým nepřesnostem a dobové phopaghandě, jak si čtu u Adama Bernaua, velmi hutnej kousek. Příchuť patriotismu, člověk se ani moc diviti nemíní, že slavíme Jana Husa svátek. ()

DaNvYto 

všechny recenze uživatele

Ukažte mi náš lepší historický velkofilm... kor celou trilogii... Nic? tak poprosím dnešní antikomárníky o ticho. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film, který má i po letech obrovskou energii a své poselství umí předat divákům. Zdeněk Štěpánek je vynikající a Otakar Vávra zkrátka stvořil legendu. Dodnes nepřekonané dílo. ()

SuzieS odpad!

všechny recenze uživatele

Tolika lidem toto veledrahé dílko, s prominutím, zmrvilo pohled na historii...pokroutilo vztah k dějinám... Za to nemůžu hodnotit jinak... ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Z řemeslného hlediska kvalitně natočený film zprostředkovává mnohem spíše než náhled na palčivě středověkové téma pohled na dobu svého vzniku, která se zračí (nutně) jak v ideologickém vyznění, tak v koncipování scénáře, střihů, výpravy i hereckých výkonů. To značí jediné: snímek se vlastně nijak nevyděluje z dlouhé řady trikových pohádek s myšími kožíšky, přihlouplými králi a udatnými či moudrými reky z lidu... Škoda jen, že se povedlo vnést toto filmové zpracování tak dokonale do podvědomí lidu, až bylo v zásadě ztotožněno se školními osnovami, ovšem to samozřejmě k samotnému uměleckému dílu již nepatří. ()

Igy007 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co je otřesnější : vylhaný obsah, neskutečně dřevěné herecké výkony, k smíchu trapné dialogy, hlavní hrdina v podání až absurdně přeceňovaného Štěpánka, papundeklové kulisy nebo ta nechutná propaganda přítomná v každé minutě této "císařovy nové šaty" slátaniny :-)))) ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Přátelé, ruku na srdce, vy víte, že to tak nebylo? že Hus a jeho následovníci nebyli prvními socialisty (nebo dokonce komunisty)? I když o tom ještě nevěděli? jedno je jisté, tenhle film Vás nenechá chladným, brnká na emoce a je jen na Vás, zda se necháte nebo Vaše srdce již zarostlo antikomunismem. ()

Související novinky

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Reklama

Reklama