Reklama

Reklama

Rovnodennost

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Před dvaceti lety viděla Astrid zmizet autobus plný studentů. Teď potkává muže, ve kterém poznává jednu z obětí. Je čas zjistit, co se vlastně tenkrát stalo. (Netflix)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (7)

Rovnodennost (2020) 

Viz podrobněji u jednotlivých dílů. Průměrný atmosférický a jen jemně s hororovými prvky si pohrávající seriál, který nepřináší nic objevného a nečekaného, ale je natočen docela sympaticky, byť zbytečně zdlouhavě. Jen ta hlavní hrdinka, srbská mužatka, je velký omyl castingu - a je to vidět zvlášť u závěrečné scény na jezeře, kde se usměje asi tak svůdně jako Hana Vagnerová plně nasvícená. ()

Stane se to znova (2020) (E01) 

Takové nemastné neslané. Atmosféra a hudba jsou skutečně povedené a mysteriozní, objeví se několikero záhad (včetně té matky - měla předtuchu, nebo ne?), jeden zdařilý sen (v lese se stromy duší), ale celkově se to docela vleče a jak je to takové pomalé, bojím se do budoucna několika věcí: že to bude mít Lost efekt (tedy vrstvení záhad, které se vysvětlí komatem, agonií, snem apod.), a také, že může jít o jiné klišé typu schizofrenik/blázen, nebo ne? Vadí mi zde ta moderní úlitba, kdy ex-manžela hraje nějaký od pohledu muslim, který je tak hodný, že se bude starat o jejich dceru, zatímco matka bude někde rajzovat a hledat odpovědi. Vadí mi, že dětská představitelka hlavní hrdinky má tmavě hnědé oči, zatímco dospělá má světle hnědé oči. Navíc tu dospělou hraje opravdu nijak pohledná herečka, taková ošklivější Hana Vágnerová (a že,ta fakt není taky žádná krasavice, i když se snaží vypadat jak femme fatale a neustále hubne), jen má tuším o dvě bradavice/mateřská znaménka víc. Teď koulám, že ta herečka je Srbka... a hraje Dánku... Uff.. Tak uvidíme. ()

Ta holka je fuč (2020) (E02) 

Vycpávkový díl sestavený především z mnoha zbytečných flashbacků (ona ho nemá ráda, on ji má rád, ona má ráda jiného, je to poprvé... prostě střední škola). Astrid navštíví po letech maminku, ve škole zjistí, že nejde zjistit jméno třídního její sestry, dozvíme se o existenci notýsku s podivným znakem, Astrid jde na pohřeb Jakoba a sleduje divného muže, a nakonec navštíví bývalého řidiče maturitního náklaďáku, který to ale v hlavě nemá v pořádku. Tentokrát žádné snové sekvence. ()

Co to vidíš ve spánku? (2020) (E03) 

Konečně se to rozjíždí - jak linie s matkou, tak i retrospektiva se pohnula dopředu (a začíná to hodně, ale hodně připomínat nedávný film Slunovrat), Astrid zažije podivnou noc u učitele a jeho družky a konečně se setká s tím podivným chlápkem, který je všude a pořád ji sleduje. Díky jednomu přeochotně vstřícnému historikovi zjistíme, o jaký jde kult a jaké jsou jeho atributy. ()

Všechno na svém místě (2020) (E04) 

Konečně se to pořádně rozjelo. V retrospektivě uvidíme kult na ostrově v praxi - včetně dost drsné sexuální scény s přerostlým králíkem - zvířetem, který se objevoval už ve snech, nové informace od Falca přivedou Astrid skoro k šílenství, a nakonec přijde podivný dopis od mrtvého... ()

Slyším hlasy (2020) (E05) 

Tak už je jisté, že žádné veledílo to nebude a nějaká větší odhaleni taky ne, ale pořád to má takovou tajemnou atmosféru. Tentokrát se Astrid dostane do rumunské Marrakéše, kde žije další kult, a učiní nečekaný nález - a dozví se o sobě netušenou skutečnost, která otevírá zajímavé možnosti pro - teď již docela zřejmé, protože hodně nápověd k tomu směřuje, ale třeba se mýlím - finále (nechci spoilerovat). Vadily mi scény z dětské psychiatrie, ale v závěru tohoto dílu mají svůj drobný účel. Ono je to tak vlastně s celým seriálem - to téma není nijak velkolepé, vše už tu bylo, pár věcí se dá od jisté chvíle předvídat, ale celé je to takové... nijak bombastické, nijak překvapivé. Asi jako bych se díval na pohádku o Červené Karkulce, kde vlk dostane trochu jinou roli a do níž bude přimontována staroslovanská bohyně Morana nebo Živa. ()

V žilách proudí krev (2020) (E06) 

No tak jo no. Očekávaný konec, ale nakonec docela solidně natočený. Celý seriál, z kterého by byl moc hezký hodinu čtyřicet trvající film, kdyby se vynechaly všechny zbytečnosti, je tak nakonec o neuváženém slibu, cestě, hledání sebe sama a svého cíle - a o konečné oběti. Myslím, že se dalo víc přitlačit na pilu, a určitě do hlavní role měli obsadit nějakou aspoň žensky vypadající ženskou, ne srbskou mužatku, teda srbskou Hanu Vagnerovou. Ale jinak jo, podívat se na to dá... rychloposuv 2x to jistí a seriál bude ještě napínavější. ()

Reklama

Reklama