Reklama

Reklama

Rovnodennost

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Před dvaceti lety viděla Astrid zmizet autobus plný studentů. Teď potkává muže, ve kterém poznává jednu z obětí. Je čas zjistit, co se vlastně tenkrát stalo. (Netflix)

Recenze (27)

septic 

všechny recenze uživatele

Equinox je fajn. Má svá tajemství, která se pomalu odkrývají a celé je to mrazivě tajemné. Severská lidová historka převrácená do bizarního rozměru. Až na neuvěřitelně otravnou napsanou postavu Lene jsou herci skvělí. Jen je škoda, že Netflix je založen na tom, že ze všeho dělá utahané seriály. Ne, že by mi v tomhle Rovnodennost vadila, ale obsahově by tématu stačilo filmových 130 minut ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Hlavní postavu hraje tak odporná herečka, že jsem to vzdal po prvním dílu. Na ní se fakt nedalo koukat.🤮🤮🤮🤮🤮 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyzerá to, akoby Ari Aster nemal čas a tak predal svoj námet založený na škandinávskej povere dánskym tvorcom, respektíve Netflixu, nech si s ním robia, čo chcú. Mysteriózna historka, ktorá by síce vystačila na dvojhodinový film, avšak prečo sa nedostať postavám viac pod kožu aj v minisérii. Stále ide len o niečo viac ako štvorhodinovú záležitosť. Pripomenie to viaceré klasiky, od Asterových filmov, cez Stranger Things a Dark až po Unbreakable, minimálne čo sa týka prijatia vlastného osudu. Chápem rozhodnutie tvorcov ísť proti diváckym očakávaniam, avšak celý seriál mohol byť emocionálne uchopiteľnejší, dejovo intenzívnejší, niekde stačilo ubrať, inde zase pridať. No a kto je po Gaštankovi zvyknutý na Danicu Curcic, ten s ňou problém mať nebude. 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viz podrobněji u jednotlivých dílů. Průměrný atmosférický a jen jemně s hororovými prvky si pohrávající seriál, který nepřináší nic objevného a nečekaného, ale je natočen docela sympaticky, byť zbytečně zdlouhavě. Jen ta hlavní hrdinka, srbská mužatka, je velký omyl castingu - a je to vidět zvlášť u závěrečné scény na jezeře, kde se usměje asi tak svůdně jako Hana Vagnerová plně nasvícená. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Equinox je absolutní parodie na Asterovo Midsommar či Hereditary, kdy si z nich bere hlavní motiv "kontrolujících sekt" a dá se říct, že to je jediná dobrá věc v tomto seriálu. Zbytečná zdlouhavá utahanost dílů, kdy první 3 by mohl divák doslova rovnou přeskočit, nekvalitní režisérská práce, průměrní herci a podprůměrný finální pocit z celku. S podobným nápadem by se dalo vyhrát k dokonalosti, uznávám dokonce že to mělo i pár podařených scén (rituál v lese, odhalení "zajíce"), ale když je 60% filmu nudná retrospekce a děj se za 300 minut nepohne skoro ani o píď, začne to divákovi lézt na nervy. Samotný závěr je pak už jenom třešnička nepovedenosti na celém díle a můj pocit z promrhaného nápadu zde je stejný jako u nedávného Serenity (2019) - výborný koncept mytologie spolu s kultem a temnými fantasy prvky, který je ale pohřben tvůrčí neschopností a nulovou nápaditostí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak zatímco většina komentujících spílá filmařům za obsazení Danici Curcic, tak já jí vidím jako největší pozitivum. Sice se nejspíš nikdy nestane předmětem mokrých snů, ale herečka je to skvělá. Samotný příběh, který propojuje zmizení autobusu plného studentů s mytologií, by nebyl špatný a asi by ani nevadilo, že vesměs nepřináší nic nového, kdyby chybějící invence byla vyvážená tempem vyprávění či alespoň něčím, co by člověku zůstalo v paměti. Jenže ani jedno jsem se u nedočkal. Sem tam se zablýsklo na lepší časy co se atmosféry týče, pár lehce nadprůměrných sekvencí a to je asi tak všechno. Samotný konec pak byl vyloženě na pěst. 35% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám celkem rád tenhle typ seriálů a Equinox plus mínus splnil to co jsem čekal.Atmosféru to má slušnou a dokáže udržet diváka v určitém napětí až do konce.Pokud by se dal Equinox k něčemu přirovnat,pak k Asterovu Midsommar.Ten je sice kvalitou někde jinde a jde hodně po psychologické stránce,ale společné znaky se najdou.Snad jen hlavní herečka by u mě miss sympatie zrovna nevyhrála...60% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Jupííí, konečně jsem objevila jiný než španělský seroš a ještě k tomu z Dánska. Těšila jsem se...Než jsem si ho pustila...Takovou kravinu, blábol a nesmysl o jakémsi pohanském kultu jsem fuckt neviděla. Přitom kdyby to mělo jiný scénář a režii mohla z toho být sqělá mysterypecka. Takhle z toho vzniklo něco beztvarého, bez chuti a zápachu a jakékoliv emoce. Navíc hlavní hrdinka je opravdu velmi nesympatická, pořád jakoby mimo, unylá a naprosto bez mimických svalů. Kompletně jsem to nepochopila. Možná, že Dánové jako potomci Vikingů pořád věří na ty své pohanské zvyky, ale co se ku*va stalo s těma studentama co zmizeli? A jak jako?! A kam jako?! Z takovou tvorbou běž Netflix do pr*ele. Za mě 20% P.S. Pane Chodící mrtvolo tady jste se celkem zesměšnil díky vašemu přiznání, že hodnotíte po jednom dílu i když v tomto případě jste se mimořádně trefil... ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Je naprostá ubohost dovolit si hodnotit celý seriál po nedokoukané první epizodě na základě toho,že se mi nelíbí jedna herečka. Mimochodem Danica Curcic hraje ve velmi dobrých filmech a hraje skvěle.Právě ona byla skvělou volbou pro tuto roli. Je to slušná série, dobrá atmosféra i napětí a rozhodně stojí za zkouknutí. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

No tak na rovinu musím říci, že jsem čekal mnohem víc. Nápad super, ale podle mě naprosto. nevyužit. Sakra když se z dané mytologie dalo vytřískat mnohem víc a jít mnohem do větší hloubky. Ovšem když se seriál dotkne mytologie, tak tyto sekvence jsou opravdu super a rozhodně patří k tomu nejlepšímu v seriálu. Atmosféra je slušná, ale kazí to zbytečně dlouhé pátrání a co si budeme říkat, tak zrovna hlavní hrdinka to taky moc nevylepšuje. Seriál se zasekl na půl cesty, ale za zkouknutí rozhodně stojí. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Původně jsem očekával takovou menší severskou variaci na netflixovský masterpiece Dark, nicméně jsem se v tomto ohledu šeredně spletl. Tvůrci příběhově sází na čistou fikci, objasňování tajemného zmizení maturantů je pojato jako odkrývání různých mystických pověr a tajů, což mě osobně moc nebavilo a finální rozuzlení mě vyloženě zklamalo. Celá série má však mimořádně povedenou temnou atmosféru, kterou skvěle podtrhuje kvalitní hudební doprovod, dále je plná napětí a zajímavých nápadů. Herecké obsazení je spíše průměrné, nedá se říct, že by mě některá z postav vyloženě nadchla. Děj má několik opravdu solidních dramatických scén, některé mi přišly naopak poněkud hloupé. Počet epizod mi přišel v pohodě, avšak snesl bych mnohem větší spád, jelikož se celý seriál nesl spíše v pozvolném tempu a chvílemi jsem se trochu nudil. Když jsem se postupně blížil do finále, doufal jsem v pořádně grandiózní zakončení, které celou minisérii zachrání a vyvede z průměrnosti. I tady mě však čekalo zklamání, závěr mi vůbec nesedl, po více jak 4 hodinách jsem očekával mnohem víc. Pro mě osobně je Rovnodennost menším zklamáním, mám z ní poněkud rozpačité pocity, patrně je na mě až moc mysteriózní, své fanoušky si ale jistě najde a o žádný propadák se rozhodně nejedná. 4/10. ()

alienemo 

všechny recenze uživatele

Jeden by si povedal, že 6 dielov nemôže byť veľa. Že je to tak akurát na rozpovedanie takéhoto príbehu. Jeden by sa mýlil. Serial mal mať maximalne 4 časti a aj tak by tam bol priestor pre vatu. Problém je spôsob rozprávania príbehu. Tvorcovia si mali vybrať, či podstatou bude vyšetrovanie v súčastnosti alebo flashbacky. Nevybrali. Sú rovnomerne zastúpene a dochádza k tomu, že flashbacky sú zo 60% zbytočné a len naťahuju dej, a vyšetrovanie tiež veľmi nedáva zmysel. Najhoršie je, že serial vlastne nemá žiadny wow moment a aj to vyvrcholenie je nemastné neslané, nedáva veľmi zmysel a vlastne vám je to po celom tom čase ukradnuté. Hlavne keď viete podstatu všetkého v 5tej časti a vytušiť ste to mohli v druhej. Herecké obsadenie je v pohode, viac menej sympatické. Filtre kamery sa snažia navodiť atmosféru ale pri zlom rozprávani to nevychádza. Takže v konečnom hodnotení je to sklamanie. ()

janak.t 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin, neznámí herci a super kamera i hudba drželo mě to v nápětí až do konce a nezklamalo ,příjemné překvapeni od Dánska :-) ()

Mates97 

všechny recenze uživatele

První díly mě opravdu chytly. Bylo to trochu děsivé a napínavé. Od začátku zajímavé a divák se chtěl kouknout na další díl, ale ale. Hodně lidí si stěžovalo, že se série táhla, to mi nepřišlo, aspoň se všechno hezky stihlo a k tématu se mi to hodilo. No, ale nevím jestli už neměli na další díl, ale poslední díl a konečný výsledek co z nich vyšel, potom co 5 dílů čekáte na rozuzlení, kdy máte v hlavě milion teorií jak to vlastně je, ale to co tam uplácali opravdu není ani jedna teorie, kterou jste si představovali. Kvůli tomu závěru jsem měla chuť dát 2-3 hvězdičky. Ne že by se z toho ten hlavní point nedal pochopit, jak mnozí psali, to bych neřekla. To hlavní v podstatě vysvětlili, ale tím jak začali vysvětlovat, tak si divák začne uvědomovat, co všechno tam nedává smysl a to má trošku špatný vliv na to, co si o tom člověk myslí. Ale jinak když neberu v potaz ten poslední díl, tak to byla celkem zajímavá série. ()

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Z mysteriózního dánského Netflix-seriálu se nakonec vyklubala hodně podprůměrná podívaná se špatným scénářem, režií a herci a hlavně to bylo celé takové bez šťávy. Chybělo tomu napětí a spád a bylo to dost zdlouhavé, což bylo podpořeno velkým počtem retrospektiv. A to nejhorší si tvůrci nechali na závěr, kde nejenže nepřišlo pořádné vyvrcholení s rozuzlením, ale ani nám tvůrci nevysvětlili, co se to vlastně stalo. Celkově to ve mně zanechalo pocit promarněné šance využít některé velmi zajímavé motivy, co se v seriálu objeví. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní seriály mám ráda právě pro jejich nezvyklá vyústění. Což je asi správné,protože čekat vysvětlení se vším všudy není u tohoto druhu na místě. Po ukončení pak ráda přemýšlím proč,nač a jestli vůbec... ()

Reklama

Reklama