Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eroica aneb „Hrdinská symfonie ve dvou částech" sžíravým způsobem útočí na národní hrdinské mýty a proti étosu vojenské cti staví spíše chválu života zaměřeného na přežití. Snímek je složen ze dvou filmových povídek, z nichž jedna se odehrává během varšavského povstání a druhá v německém zajateckém táboře. (Febiofest)

Recenze (11)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Známa poľská vojnová filmová tvorba 50 tych rokov je zameraná na vlastenectvo a vojnové hrdinstvo, nakoľko 2. svetová vojna začala práve v Poľsku a v nej nesmierne trpeli a 5,6 milióna poľských občanov v tejto vojne zahynulo. Varšavské povstanie (1.8.-2.10.1944) je témou prvej časti pod názvom Scherzo Alla Pollacca a tematický je spojený s pádom tohto povstania. „Hrdina“ Dzidzius Gorkiewicz uteká od svojich povinnosti v priebehu povstania. Ide o sebeckého človeka, ktorý sa v danej chvíli prispôsobuje udalostiam a nie je ochotný nič spraviť pre dobrú vec. Keď zisti, že mu je neverná žena s maďarským dôstojníkom situáciu využije a robí koordinátora na predaj maďarskej techniky v prospech poľskej armády. Dej príbehu je skutočnou udalosťou z augusta 1944 kedy povstalci zajali 2 maďarských dôstojníkov a viedli s nimi rokovania o odovzdaní zbrani s výmenou za bezpečnostné záruky. Rokovania skončili neúspechom. Druhá časť, Ostinato Lugubre, rozpráva príbeh skupiny poľských dôstojníkov v nemeckom zajateckom tábore. Podrobne opisuje každodenný život ľudí tak, ako sa usporiadavajú so svojimi pocitmi s nedostatkom súkromia. Idealizujú si náklonnosť k jedného poľskému dôstojníkovi ktorý ušiel z tohto tábora. Ale skutočne utiekol, nie je to len fikcia, aby sa posilnila a udržiavala morálka vojakov? ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kompozičně zcela uchvacující snímek. První povídka - "Scherzo alla polacca" - je nesmírně dynamickým příběhem z dob varšavského povstání o nechtěném vlastenectví a zvláštním druhu hrdinství. Srší vtipem, nadsázkou, ale hlavně milosrdným humorem zlehčujícím napjatou situaci a zcela potlučující byť jen stopy jakéhokoliv patosu. Ovšem druhá část - "Ostinato lugubre" - první povídku předčí. Jedná se skvěle vystavěný beznadějný příběh ze zajateckého tábora, plný napjaté atmosféry, povedených charakterů a se zdrcujícím závěrem. Podobně jako první příběh nabízí i tento především demaskování učebnicového hrdinství, ovšem svojí ponurostí se divákovi zapíše do duše přece jen o něco hlouběji. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Eroica se skládá ze dvou povídek - první jevelmi zábavná válečná komedie, druhá je průměrným dramatem z důstojnického lágru. Nebýt důstojníka Žaka, bylo by to DOST nudné... ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Původně mělo jít o trilogii, ale povídka Con Bravura nebyla do snímku zařazena. Ačkoli se jedná o vynikající část, popravdě má Eroica ve své podobě takový náboj, že si to jinak představit nedovedu. 85% ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Mar del Plata 1959 - Najlepší scenár (Jerzy Stefan Stawinski - zároveň aj za scenár k filmu "Zamach"), Cena film.kritikov za najlepší film, Cena film.kritikov za najlepšiu réžiu, Cena film.kritikov za najlepší scenár (Jerzy Stefan Stawinski) ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dva pohledy na hrdinné vlastenectví - v první povídce se skrývá pod rouškou komedie, a to z dost velkého nadhledu (až se divím, že ho byli Poláci schopni), druhá povídka pak nabízí dramatické hrdinství, ovšem žádnou kamennou legendu, jen čisté charakterní jednání. Zajímavý snímek, leč k dokonalosti pořád dost chybí. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomuto filmu a asi som to nepochopil v porovnaní s vysokým hodnotením priateľov na csfd. Ako keby si Poliaci robili sami zo seba posmech a ich odboja vo WWII. Pokiaľ to mala byť komédia, tak asi nemám zmysel pre humor. Manželka je milenka maďarského husára, manžel je odbojová spojka ale spije sa so spojovateľkou a potom má námornícky krok a ťažkú opicu, zabalia to do Varšavského povstania... Horko ťažko som vytlačil. 1* ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborná klasika. Oba příběhy originálním způsobem zobrazují osudy Polska za druhé světové války a výklad slova "hrdinství". Malý velký film. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dvě šikovně natočené, chytré a originální povídky plné solidních hereckých výkonů. Přese vše ale vlastně docela nevýrazné. Možná to bude tím, že překotnost jejich vyprávění nedostává ambicím, které si kladou - tedy revizi pojmu hrdinství. V polském prostředí to jistě byl velmi provokativní a třaskavý počin. K nadčasovosti by ale potřebovaly obě storky více prostoru, na kterém by měly šanci proniknout do hloubky. ()

Reklama

Reklama