Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama z památných květnových dnů roku 1945 líčené na pozadí příběhů několika holešovických občanů. Tito občané se aktivně zapojili do posledních bojů II. světové války v Praze. Zorganizovali odpor proti tankové divizi blížící se k Praze - vybudovali barikády na Trojském mostě. Německá vojska se snaží urychleně opustit město, a to si rychle přivyká pocitu divize, která se chystá k poslednímu zoufalému úderu. Obrana stála velké úsilí... Film věnovaný hrdinům Pražského povstání 1945. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nema barikada je klasika v podani Drdovy knizky, a film ten se povedl taky na vybornou. Prvni slzu jsem uronil hned na zacatku, kdyz nestastne zastreli puvabnou Andulku (Vlasta Vlasakova). Potesila tez skvela Vasova, ale i hlavni zena, polka Barbara Drapińska. Bezvadny film o odporu prazanu, o obycejnych lidech...Marvan jako prvorepublikovy zkuseny cetnik je paradni a zamyslenihodnou figurou. Krasne udelany film. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film Nemá barikáda je výpravný film. Zaujali ma hlavne masové scény, ktoré dú natočené až reportážne. Na rok vzniku veľmi dobré. Druhá vec , ako to dnes vidíme a cítime. Doba bola hnusná a obyčajní ľudia sa vzopreli, sú tam aj zbabelci a aj podctivci, ako všade a ako vždy. Film sa točil v roku 1947/48 tak je jasné, že sa musela spomínať strana , ako ten kto to viedol. Ale ako to bolo naozaj???? Z hercov sa mi páčila B.Drapinská, M.Vášová, V.Šmeral, J.Plachý. Film hodnotím na 65%. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Herecke vykony jsou na urovni, zaslouzi absolutorium. Z filmu neni velmi citit silnejsi bolsevicky, komunisticky ci rudoarmejsky vliv-zapach, presto vsak v nekterych usecich-castech filmu zacpi a to tak ze mi degraduje celkovy dojem.Tri hvezdy vsak dam.Nektere sceny jsou natoceny velmi pusobive a mohou zanechat silny dojem. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený film, scénář i herecké výkony na slušné úrovni. Ohledně narážek na propagandistický obsah bych řekl, že taková už byla doba a film jí zachycuje vcelku věrně (samozřejmě by se něco našlo, přinejmenším vlasovci), ať už se nám to líbí nebo ne. Velké plus filmu je samozřejmě použití věrné techniky, tedy opravdových německých tanků Pzkpfw IV. Mimochodem, víte že na mostě odpálený panzerfaust proti Pzkpfw IV byl skutečný a tank byl skutečně zničen? Pár let po válce, kdy byl film natočen, se tu německé obrněné techniky nacházelo hodně a nebyl to problém, pro dnešní filmaře by to byl trochu luxus, originální Pzkpfw IV v dobrém stavu má dnes obtížně vyčíslitelnou historickou hodnotu a cenu v řádu desítek milionů :) Nicméně tank by byl tehdy do hutí odeslán tak jako tak, stejně jako desítky jiných, takže nemá cenu truchlit a nezbývá než jen si trochu trpce vychutnat neopakovatelné a velmi realistické filmové záběry hořící Pzkpfw IV, srovnatelné pouze s dokumentárními záběry z války. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Takmer dvojhodinová nuda podľa slabšej poviedky Jana Drdu. Ak by malo byť niečo skutočne sfilmované, tak je to jeho Tretí fronta. Jediná scéna, na ktorú som sa skutočne tešil bola tá, kde vojak, ktorý už predtým bránil Maurom v dobytí Madridu píše na barikádu kriedou slová No pasaran. Tešil som sa zbytočne, ešte aj tam spravili hrúbku (dva "s")... Mimo Marvana úplne zbytočný film. Tak ako celé Pražské povstanie. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíme onen propagandystický nádech,zustane nám solidně natočené válečné drama z doby,ze které nám zbyla Tanková brigáda,Akce B...... ()

bolan 

všechny recenze uživatele

I přestože vím, že je zde něco historicky a všetšina ideologicky špatně, nemůžu dát jinak než palec nahoru. Stará dobrá česká práce. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Jistě důležitý film o důležité události, já si z něj bohužel pamatuju jen zmatené přebíhání přes koleje v Bubnech nebo kde se to odehrávalo. Most barikádníků ale používám a vím, co to znamená. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný skutečný velkofilm z naší poválečné produkce s řadou významných herců předchozího období (Marvan, Řepa, Průcha, Šmeral) a generací nastupující. Věrný obrázek Pražského povstání 1945, možná lehce přizpůsobení době svého vzniku, ale nikterak nezkreslující základní fakt o době, kdy byl očekáván příjezd Rudé rmády. Vložené dokumentární snímky navíc dokládají historickou pravdu, kterou současný režim ideologicky zkresluje. Ano, Rudá armáda nás zachránila, což nikdo nepopře. Jednotlivé postavy a příhody jsou možná vymyšlené, ale tak nějak to vypadalo. A "němá" barikáda na Trojském mostě skutečně stále. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film s rozsáhlým komparzem a výbornými herci, který dokáže nejednomu posílit národní hrdost. Vše působí věrohodně. Polka je postavou, která působí možná až příliš hrdinsky, ale dobře tmelí celý děj. *** Ve zkratce: Ministr policie zakazuje ničit německé nápisy. Ministr policie... Bum prásk. Postavíme na mostě barikádu. Bum prásk. Bum prásk. Němci ustupují! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Němá barikáda na mě působí jako klenot mezi starými čsl. filmy, a to i přesto že je do ní i lehce vnesena komunistická propaganda, kdy se z rádia v závěru filmu ozve: "Naše revoluce je revoluce pracujícího lidu." A především hned v úvodu filmu, poté kdy bylo vysvětleno, že Berlín již padl, vůdce zemřel, Německo prohrálo válku, a tak chce alespoň zničit Prahu a že Němci chtějí uprchnout. "Vedení KSČ organizovalo aktivní odpor na obranu závodů, které nesměly být zničeny ustupujícími nacisty. Dělnické čety zajišťovaly své podniky. " To je ale tak vše, co bych tomuto filmu vytkl. Naopak mě velice překvapil. Úvod obsahuje autentické záběry z konce 2. světové války, a to především z dobytého Berlína. V závěru jsou zase autentické záběry příjezdu Rudé armády do Prahy. Těchto záběrů si dnes važme. Stejně tak toho, že můžeme vidět, jak vypadala Praha těsně po válce, kdy Vávra natáčel tento film. Právě díky těm záběrům na starou Prahu, tehdejší ulice, lampy a rozbořené domy neodtrhne divák oči od filmu. Takovouhle Prahu už neznáme, jak vypadala staře, hnusně, ošuntěle... Druhým lákavým bodem filmu jsou samotné boje. Tohle je pořádný válečný film z tehdejší doby, a především z Prahy. Podle mě je lepší i než ULOUPENÁ HRANICE ze Sudet, která je o dva roky mladší. Praha je plná barikád, civilistů s puškami, kulomety, pancéřovými děly a proti nim jedou německé tanky. Zaujme i prchání německých civilistů či sundávání německých nápisů z obchodů a z ulic. Vávrovi se povedl v roce 1949 natočit opravdu povedený válečný film z pražských ulic. Bohužel dnes již film neznámý, možná i odsunutý právě tou dobou, kdy vznikl. [1723. hodnocení, 83. komentář, 68%] ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá trojka***, nebýt těch občasných zdlouhavých pasáží. Myslím, že dost autentické, čekal jsem propagandu, ale na ní bylo nejspíš ještě brzy. :) ()

troxor 

všechny recenze uživatele

No, bylo to takové hřmotné a a rozmáchlé, ale daleko méně soudružské, než jsem očekával (dokonce se tu daleko častěji říká bratře než soudruhu, což jsem vzhledem k roku vzniku nečekal...) Je vidět, že i u nás v Čechách lze natočit velkofilm, a to i obstojný, zvláště, pokud peníze svěříte našemu (všemi režimy ověřenému) specialistovi na tento žánr... ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Hrůza, která se stala. Krása se na to dívat. Myslím jako film - jako celek. Atmosféricky velmi podmanivé. Numero uno v českých válečných filmech. ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

kdyby byl z herců alespoň trochu cítit strach, ale totálka los pohodos....střílí někdo někde z baráku po nás nevadí to přeběhnem, to projdem i se smichem na rtech..... ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku bezpochyby kvalitní film, který je dobré shlédnout i dnes. Ta troška komunistické ideologie je pro mě lehce zkousnutelná. K tématice pražského povstání se Vávra vrátil za normalizace v barevném filmu Osvobození Prahy, který za černobílou Němou barikádou výrazně zaostává. K silným scénám patří odhalení nacistického lékaře - snipera, osvobození dobytčáku s koncentráčníky, zničení německého tanku prostřednictvím Panzerfaustu v ruce mladého povstalce a také obsazení barikády dobrovolníky v závěru filmu. Jeden z řady kvalitních českých filmů situovaných do doby druhé světové války. Jeden z nejlepších Vávrových filmů - alespoň z mého pohledu. ()

Reklama

Reklama