Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snad nejčervenější ze všech červených knihoven, jaké jsem kdy na plátně viděla. Chvílemi, s prominutím, až k zblití. Tady se hraje na city diváka/čtenáře velmi laciným a odporným způsobem. Vše do sebe zapadá dle autora předlohy a pak i filmařů jako ozubená kolečka pomocí spousty záměrně nesmyslných/nereálných náhod, momentů a situací, jen aby byl seriál za každou cenu líbivý/vlezlý a srdcervoucí. Řada bitev, ve kterých se vojensky neškolený divák pomalu ani nevyzná. Řada zbytečných líbaček a cicmání, které jdou postupem času na nervy, protože jen zdržují a oddalují konec, kterého jsem se už nemohla dočkat...Jedna hvězda za milého Billyho Hazarda (John Stockwell) z první knihy a za proradnou Ashton (Terri Garber), která celou tu nereálnou přeslazenost alespoń trochu nakopla...Děkuji, už nikdy více!...Komentář platí pro kompletní seriál. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo moje první velké filmové setkání s občanskou válkou USA a ve své době jsem byl ze seriálu zcela unesen. Hltal jsem jednotlivé díly, držel jsem palce těm "hodným" a děsil jsem se, co zase provedou ti "zlí". I v mládí jsem ocenil snahu ukázat, že ne všichni Seveřané byli vzor cnosti a ne všichni Jižané byli zákeřní padouši. Ve své době mně oslnila masovost scén, množství bitev, jenže - to bylo někdy před patnácti lety. Potom člověk shlédl řadu jiných filmů s podobnou tématikou, příběhů komornějších (Návrat do Cold Mountain) nebo naopak ještě epičtějších (Glory, Gettysburg) i třeba film mnohem skromější než uváděné (Ironclads) a těch pět hvězdiček prostě dát nemůžu. Tak 70%. A co mi tak vadí? No přece ta neskutečná šablonovistost osob, ta pedagogika v podání....i některé zcela neptravděpodobné scény (viz. osvobození Jamese Reada z jižanského zajateckého tábora Patrikem Swayzem). Každá osoba představuje typ jakoby napsaný podle učebnice dějepisu podle schemat - hodný otrokář (Swayze) - zlý otrokář (Carrandine), vzorní seveřané (Read a jeho nejmladší bratr) - zlí seveřané (prostřední brat a jeho sestra, bezohledně se obohacující na nekvalitních válečných dodávkách), zlá jižanská kráska (jméno herečky neznám) a hodná jižanská kráska (Lesley-Ann Down). Ono vlastně i ty dvě rodiny, co reprezentují Jih (plantážníci) a Sever (továrníci) je schema až klišoidní a když k tomu přidám některé scénky, které jsou až servilní vůči oficiózní (pozor ne oficiální) historografii - třeba generál Grant, ukazující, že v té placatici má mošt a ne whisky, pak bych tenhle seriál doporučil především skutečně školní mládeži. Dějová linka je tady z hlediska historických událostí nesporně v pořádku a pokud to někoho přivede k hlubšímu zájmu o tuhle událost a začne se sám zajímat o další detaily, pak to svůj účel splnilo vrchovatě. A ta drtivá většina ostatních se může bez hlubšího zájmu vnořit do napínavého děje s mnoha zvraty a vzít to prostě jako jedno velké dobrodružství. A to zas tak málo není..... ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

Tenkrát v tv jsem hltal každý díl a netrpělivě čekal na další. Jeden z nejlepších historických seriálů na téma války severu proti jihu o kterém jsem si myslel, že mi je ukradené a přesto mě to chytlo a nevynechal ani jeden díl. Víc než válka Severu proti Jihu a politika kolem ní mě ale zajímaly intriky hlavních představitelů, různé neskutečně dobře zahrané charaktery postav. Viděno znovu po letech už mě to tak nebere, hodně natahované, zamilované, připomíná mi to spíš nějakou telenovelu na pozadí války Severu proti Jihu, ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika, na kterou se teď (2011) dívám hlavně proto, že je tam Patrik Swayze ve vrcholné formě těsně před Hříšným tancem a posléze Bodem zlomu. A Davic Carradine je tam záporák par excellence, ani bych se nedivil, kdyby právě tento seriál dovedl Tarantina k myšlence obsadit jej jako Bila v Kill Bill. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitní seriál a skvělá popularizace období dvaceti let před občanskou válkou v USA. Vrcholem jsou především vzájemné návštěvy Mainů a Hazardů, kdy hrozí nějaký vyhrocený konflikt, např. pomoc otrokovi Gradymu na Jihu či pokus o likvidaci Orryho na Severu (či Billyho na Jihu). Charakterově dost černobílé: Orry Main, George Hazard, Billy Hazard, Charles Maine, Madeline La Mottová-Mainová, Constance Hazardová, Brett Mainová-Hazardová vs. Justin La Motte, Ashton Mainová-Huntoonová, Elkanah Bent, Salem Jones, Izabel Hazardová. Vymyká se protiotrokářská fanatička Virgilie Hazardová, jež není zase tak zlá, "jen" zaslepená svým světonázorem. Zejména v druhé řadě ukáže i jiné dobré stránky než je vymezování se proti otrokářství. 90 % ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie trvalo viac ako dva roky. Scenár obsahoval 940 scén a mal 540 strán. (misterz)
  • V rámci prípravy na rolu Georga Hazarda strávil James Read niekoľko týždňov na ranči Patricka Swayzeho (Orry Main), kde ho ten učil jazdiť na koni. (misterz)
  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)

Reklama

Reklama