Reklama

Reklama

Dara z Jasenovce

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Srbské historické drama režiséra Predraga Antonijeviće pojednává o válečných zločinech a zvěrstvech, ke kterým došlo během druhé světové války v koncentračním a vyhlazovacím táboře Jasenovac. Tábor byl součástí holocaustu a genocidy Srbů, Židů a Romů v Nezávislém státě Chorvatsko a nepodléhal vedení nacistického Německa, nýbrž přímo chorvatskému fašistickému hnutí ustašovců. Po ustašovsko-německé ofenzivě na Kozaru končí místní srbské obyvatelstvo v koncentračních táborech. Mezi nimi i dvanáctiletá dívka Dara s maminkou a dvěma bratry. O osudu svého otce nic nevědí. Po hrůzách, které zažije v táboře Stara Gradiška, takřka přes noc dospěje. Darina maminka a starší bratr jsou zavražděni a jejím životním posláním se stává záchrana života mladšího brášky. Mnoho dětí z tábora Stara Gradiška bylo umístěno do rodin po celém Chorvatsku, ale většina z nich byla zabita nebo zemřela kvůli nelidským podmínkám a nemocem v táboře. Dara všechny své síly upíná k záchraně svého malého bratra. (Kinopilotu.cz)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (9)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Podhle hodnocení na mezinárodní databázi jsem čekal film rokum, ale bohužel jde zřejmě o další podvodně hajpovaný film, čímž bohužel imdb ztrácí na přitažlivosti. K filmu samotnému. Dějově a výpravou jde o průměrný snímek, na úrovni 3*. Velký problém jsem měl v tom, abych se vyznal v postavách. Ty ženy a děti se mi pletly a vlastně jsem měl velký problém sledovat vztahy jednotlivých postav mezi sebou. Co v mých očích dílko trochu vyzdvihuje je neokoukané prostředí Balkánu a celkem působivý konec. Tímto jsem se rozhodl přeci jen dát velmi slabé 4*. ()

jojo33 

všechny recenze uživatele

"The Only Thing Necessary for the Triumph of Evil is that Good Men Do Nothing". (Schindlerov) zoznam balkanskych svin. V scenach, kde sa objavoval maly placuci chlapcek (Darin brat), som mal permanentne leskle oci a krutil som hlavou s otazkou: "Ako takehoto niecoho su schopni ludia?" Po filmarskej stranke je tato snimka ale mierne nedotiahnuta. Samozrejme Srbi sa nemaju v laske s Chorvatmi a tu im to davaju vyzrat priam vysostne. Niektore herecke vykony "zaporakov" vyznievaju az komicky (napriek tomu, ze strielaju do deti nejde z nich ziadna "zimomriavkova" aura - Amon Goethe by mohol rozpravat). Ale za dve naozaj silne sceny (tanec pri stolickach, likvidacia detskej nemocnice) si tato "krutopravda" silne styri zasluzi. PS: To ako donutili herecky toho maleho chlapca stale plakat a tvarit sa biedne si zasluzi naozaj najvyssie ocenenie. ()

Reklama

megacik 

všechny recenze uživatele

Čo na to dodať, bolo to strašné. Najhoršie sa mi pozerá na to, keď zabíjajú deti, aj keď to bolo iba vo filme.  Čo sa týka samotného filmu, tak to sa mi zdalo dosť slabé.... oproti tomu, čo som čítal. Chýbalo tam veľmi veľa scén, rôzne ďalšie krutosti, hlavne na deťoch...teda nie že by to mne nejako chýbalo, mal som dosť aj z tejto drámy.  Srbskí režiséri to mohli aj zveličiť, ale podľa mňa by aj stačilo, keby to vernejšie zobrazili,  avšak už pravdepodobne nechceli zväčšovať tu srbsko-chorvátsku vzájomnú nevraživosť, preto tento film bol naschvál len slabý odvar skutočnosti. Chceli sa len pripomenúť, aby sa nezabudlo, takže svoj účel to splnilo. Bolo vskutku strašné, ako zabili tie choré deti plynom, ale podľa mňa to takto určite nebolo, zabíjali ich omnoho strašnejšie, ale divák, hlavne toho srbského pôvodu by už asi nezniesol pohľad na film, kde malé deti berú za nohy a obúchajú ich o stenu, a kde na ostatné choré deti zas použijú nejaké iné nástroje.....podobne ako na tých dospelých. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Tá predstava, že si dokážu ľudia takto ubližovať je hrozná. Srb či Chorvát, tu nie je rozdiel a predsa sa nájde medzi nimi toľko nenávisti, že si spôsobujú až neopísateľnú bolesť. Život počas vojny nie je jednoduchý a pre tých, ktorí neboli vojaci a dostali sa na nemilosť v tomto prípade civili či už židia, cigáni, komunisti a Srbi, zažívali v chorvatských koncentrákoch obrovskú hrôzu. Píše sa, že i sami Nemci, mali nedobré pocity, keď to videli. Je jasné, že nie všetci Chorvati boli ustašovci, tak ako nie všetci Slováci boli hlinkovci. Tento film, len veľmi málo hovorí o tom, čo sa stalo, ale aj z toho mála je človeku špatne. ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Srbové se umí hezky odvázat, pardon Chorvati. Některé scény jsou hodně odvážné, ale celkově na mě působí film jako mozaika, která bohužel nedrží pohromadě. Kamarád mi řekl, že to je srbská propaganda a pravdou je, že občas jsem měl pocit, že koukám na ježíše Nazaretského. Děj postrádá komplexnost, a přes některé jednotlivosti i uvěřitelnost. Bylo znát, že rozpočet byl docela omezený, nicméně postavy byly vždy v čistém (bohužel tohle je po hříchu nedostatek většiny filmů z koncentračních táborů) a nebyl jsem si jist, jestli tvoří 90% neherci, nebo nějací ochotníci z místního uměleckého souboru. Děj působí chaoticky a občas jsem měl pocit, že další stránka scénáře se píše během natáčení, co koho zrovna napadne. Bohužel po zkouknutí pár srbských filmů mám pocit, že takhle je to normální, stejně jako v jakémkoliv Indickém filmu nesmí chybět tanec se zpěvem, byť by se to tam vůbec nehodilo... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Všechny události ve filmu jsou popsány na základě autentických svědectví přeživších vězňů koncentračního tábora. (Kinopilotu.cz)

Reklama

Reklama