Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bandita Gambusino zavraždí otce prince Inků. Uloupí mu polovinu kipu, které označuje místo pokladu. Dva bratři jsou poblíž a snaží se zločinu zabránit, ale to se jim nepodaří. Jeden z bratrů umírá rukou vraha a druhý, zvaný Pán jaguárů se vydá po stopě zločince. Obviněn ze zločinu je právě on a jeho bratr. Po deseti letech se chystá korunovace mladého Inky, který má nástupem na trůn vzkřísit zašlou slávu staré říše. Opět se zde po letech setkávají Pán jaguárů a Gambusino, který stále hledá poklad Inků, aby vyrovnali staré účty. Dobrodružný film podle románu Karla Maye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jak už je dlouho co tohle to proboha nikde nedávali? 5, 10, 15 let? A já se ptám proč? Proč po všech těch nekonečných stále reprísujících Pokladech, Vinnetouech, Žutech, Firehandech atd. Nesáhnete i po tomto filmu. Copak je tak špatný..? Určitě by si taktéž zasloužil znovu zařazení na naše obrazovky. Nejedná se totiž vůbec o špatný film, a myslím si že leckteré jiné zfilmované Mayovky, jak se říká lehce strčí do kapsy. Byl to vlastně když nepočítám první čtyři filmy do roku 1959, první film po třinácti předešlých ve kterém nehráli oba hlavní představitelé tedy Lex Barker a Pierre Brice. Režisér George Marischka, tentokrát vsadil na méně známé herce krom tedy Rika Battaglii v roli toreadora Antonia Perilla, pro kterého to byla už v pořadí šestá Mayovka. Myslím si ale že i tak vznikla jedna ze základních a nejúspěšnějších ale také jedna z nejvtipnějších (což až tak nebylo zvykem) Mayovek která se mi natrvalo vryla do paměti. V hlavní roli se nám představil Guy Madison jako Carl Hansen alias "Jaguár", byla to kladná role na rozdíl od falešného a krajně nesympatického kapitána Bradleye z filmu Old Shatterhand. Dále tam byl velice důstojný a dobromyslný princ Inků Haukapora. Poslední hlavní herec Fracesco "Paco" Rabal si vystřihl tu nezáviděnou roli padoucha Gambinusa. Nikdy nezapomenu na ten jeho jízlivý smích nesoucí se horami legendárního Machu Picchu. Víc už si ale bohužel s tohoto filmu nevybavuji, nějaký ucelený děj o tom nemůže být v tuto chvíli naprosto žádná řeč. No každopádně je to škoda, ale dojem to na mě tenkrát jako na kluka zanechalo opravdu velmi silný, a s malými pauzami přetrvávající takříkajíc až dodnes. Aby příběh byl alespoň trochu pravdivý a nezaostával za svojí románovou předlohou, tak se natáčení skutečně konalo v originálních až v posvátných místech a to v Peru na horách Machu Picchu, kde tuším proběhla i korunovace prince Haukapora. A dále také ještě v Bulharsku a ve Španělsku. Prosím opakovat !!! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Poklad Inků je překvapivě hodně přehlížená mayovka, i když vznikla v době jejich pásové výroby, který odstartoval úspěch Stříbrného jezera. V roli záporáka tedy nemůže chybět Battaglia. Snímek se kvalitou a hlavně naivitou nijak nevymyká z ostatních kousků, ovšem nabízí úchvatnou krajinu peruánských And. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi bylo o deset míň, bavil bych se nejspíš královsky. Takhle mi tahle májovka tak připomínala všechny poslední výstřely a stříbrná jezera, že musím s hodnocením trochu dolů. Spousta střílení, hodně ušlechtilých myšlenek a ideálů, hory děsnýh kostýmů a rekvizit... a správně ďábelský padouch bez skrupulí se správně ďábelským smíchem... Pokud máte pro májovky slabost, nebo je vám dvanáct, nedejte se odradit. 40% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Poklad Inků nenašel v mém nitru takovou velikou odezvu jako Poklad na Stříbrném jezeře. Nyní něco málo o zfilmovaných knihách Karla Maye. Domnívám se, že jeho natočená díla přesto, že se zapsala do srdcí několika generací, tváří tvář v porovnání s dnešním filmem to budou mít čím dál tím těžší zejména u dětského diváka. Představovat Karla Maye není myslím moc třeba. Možná by bylo načase, kdyby se znovu ujal jeho románových předloh nějaký renomovaný či schopný režisér a natočil filmy v modernějším pojetí a dovedně v nich uplatnil to krásné vyznění jeho knih a velkolepých příběhů. Tím by je více přiblížil dnešnímu divákovi. Myšlenky střetnutí dobra a zla, pravdy a lži, odvahy a statečnosti, kterým jeho romány jen hýřily. Ale zpět k filmu Poklad Inků. Občas se mi pojí s leckterým filmem vzpomínka, která zůstane napořád a zde to byl určitě zábavný humor s Donem Parmesanem, když na všechno odpovídal sí, sí… A podobně jak už to tak v mayovkách bývá, dalo by se říci, že i krásná orchestrální hudba příjemně podbarvuje naivně miloučký dobrodružný zážitek. Při hodnocení filmu nelze opominout ani Rafa Baldassare (Geronimo) v menší roli, kterou zaujme. Navíc krásné záběry Machu Picchu, kam se jen tak hned každý nedostane, jsou podmanivě působivé. Oceňuji snahu režiséra Georg Marischky, že měl vůbec odvahu Poklad Inků natočit s méně známými herci a tak konkurovat již proslulejšímu režiséru Harald Reinl. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na úvod komentáře musím podotknout, že se mě při sledování tohoto filmu nezmocňovala žádná nostalgie. Ono to bude totiž tím, že poprvé jsem to neviděl ve svém dětství, ale až nedávno. Ba co víc neměl jsem o existenci tohoto filmu ani potuchy. No kvalitativně je to určitě výš než některý Mayovský paskvily obzvlášť ty z Old Surehandem Míšenkou Apanači a podobnými komiky, ale přes to všechno má Poklad Inků takový zvláštní říz. Začnu nejprve plusy. Prostředí jížní Ameriky je určitě velkým oživením a exteriéry jsou parádní. Příběh taky docela vydařenej i když je to takový trochu jiný film než ostatní Mayovky. Jinak určitě geniální je záporák Gambusino ten jeho ďábelskej smích je nezapomunutelnej stejně jako dabing který je původní takže maximálně oldschol. Bataglia ve svý roli spíš nevýraznej jako druhej záporák. stejně jako Guy Madison od jehož pána jaguárů jsem teda čekal většího machra. Akce spíš průměrná, ale jinak docela vydařenej film za mě 60% ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Aj, caramba, nostalgie jak sfiňa na mě už zas padla! Stařičký dobrodružný film, který jsem viděla jako sedmiletá na pionýrském táboře - moje první letní kino! Stále pamatuju několik napínavějších scén a taky to, jak jsem byla zabouchnutá do hlavního kladného hrdiny:-). Ale hodnotit ze vzpomínek čtvrt století starých si netroufám - nejspíš šlo o naivitku na úrovni Vinnetou či slabší, možná si to zaslouží 3-4 hvězdičky a možná bych dnes umřela trapností, kdybych na "Poklad Inků" měla koukat, kdo ví... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejméně známých "Mayovek"...nechápu proč..! Sice to není nejpovedenější kus z dílny západoněmeckých filmařů, ale myšlenku má, hlavní kladné i záporné postavy rovněž a skvělý dabing z let dávno minulých. Bandita Gambusino se svou bandou a úlisným pomahačem revolucionářů se chce zmocnit bájného Inckého pokladů, který už kdysi dávno měl tak nadosah, ale tehdy stejně jako dnes, mu vše překazil hrdinný Jaguár.. Nejvernejsi filmovy prepis... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se jedná o mayovku, tak mě svým příběhem zrovna neoslnila. Možná, že kdybych Poklad Inků viděl v dětství, byl by pro mne podobnou klasikou jako vinnetouovky či příběhy Kary ben Nemsiho. Pochválit mohu hudbu, Guy Madisona a Rika Battagliu. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Karel Hansen (Guy Madison) se již deset let snaží najít vraha, který zabil jeho bratra a vládce Inků Tahuca. Nejvyšší kněz Anciano celý incident neviděl a je proto přesvědčen, že vrahy jsou oba bratři... Ve filmu nechybí komická postava, kterou je profesor Morgenstern (Heinz Erhardt) hledající kosti pravěkých zvířat. Záporák Rik Battaglia mluví hlasem Vladimíra Ráže a působí to jako velký přešlap vedle, protože český dabing vznikl v roce 1967. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Mayovky majú v mojom filmovom rebríčku čestné miesto. Už dávno mi učarovali svojou výnimočnosťou, krásou príbehu, nevšedným dobrodružstvom, statočnosťou a odvahou jej hrdinov, pohľadom na inú kultúru, krásou prírody .... Vo svojej dobe to boli jedinečné filmy. Je nesporné, že mnohé z nich mali veľmi pozitívny vplyv na formovanie morálnych hodnôt celej generácie filmových divákov, a ani čas im neubral z tejto ich vzácnej kvality. Poklad Inkov som nepoznala a v duchu sa čudujem - prečo? Je to mayovka „de luxe“. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejmilejších filmů mého dětství. Rakušan Georg Marischka dokázal, že dobrou mayovku je možno natočit i bez Vinnetoua a Old Shatterhanda. Peruánské prostředí v kombinaci se španělskou kulturou má své půvaby, znamenitá je např. pasáž z býčích zápasů a samozřejmě autentické Machu Picchu. Představitel inckého prince Haukarapory William Rothlein jistě okouzloval dívčí srdce (kdybychom neznali Pierra Briceho, možná by se mohl stát Vinnetouem on), navíc překvapí odvážná, velká dávka humoru, dávkovaná zejména mezi nádherně typizovanými figurkami profesora Morgensterna, zemitého a praktického Kiesewettera a "domácího" podivínského potomka starokastilské rodiny Dona Parmesana. Točilo se v Peru, Španělsku a Bulharsku... Přesněji hodnoceno: čtyři a půl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ne každá zfilmovaná Mayovka stojí za to, a ani dokonalý starý dabing na tom nic nezmění. Základní osa příběhu je v pořádku, ale je tu dvakrát tolik postav než by bylo přehledné a některé i hlavní jsou vyloženě na obtíž, hlavně Antonio Perillo. Moc záporáků, moc motivů, přebytek omáčky a mraky naivních záběrů a dialogů. A k tomu dabingu - Vladimír Ráž rozhodně nemůže v Mayovce dabovat záporáka! ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Ráda jsem se znovu podívala. Ten film jsem dlouho hledala. Moje zrádná selektivní paměť totiž nepodržela informaci, že jde o mayovku, takže jsem hledala dobrodružný film, kde hlavní hrdinka Graciela nosí světlé šaty s krátkým rukávem a velkým výstřihem v kombinaci s černými punčocháči (ten outfit mě zaujal i nyní, navíc mě zarazila sukně v délce ke kolenům - móda tehdejší Limy?). A divím se, že jsem zapomněla, že je to mayovka, ten film má přece všechny atributy mayovky. Sice tu nejsou ti dva, ale hlavní indiánský hrdina vypadá jako mladý Vinnetou, místo Oldy všeho druhu je tu Jaguár, ale zato v téměř shodném třásňovém kabátku, inčtina zní jako apačtina, padouši jsou jaksepatří a don Parmazán by se klidně mohl zařadit do suity Sama Hawkense (někde jsem četla, že prý se pro tuto roli uvažovalo i s Busterem Keatonem, to by mohlo být zajímavé). Inkové a seňoři se samozřejmě neprohánějí po dalmatských pouštích a prériích, ale rozpočet umožnil výlet do Peru a skály kolem Belogradčiku jsou i mimo hlavní trasy turistických zájezdů fascinující krajinou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mayovky nie sú len o Winnetouovi alebo Kara ben Nemsím. Voľakedy som túto mayovku čítal, videl aj v kine, ale nepamätal som si z toho nič. Azda len to večné opakujúce úsmevné "Sí"... Nuž som sa k filmu vrátil po rokoch, opäťsa pobavil na "Sí", ale i rýchlom príbehu, kde sa stále niečo dialo. Nejde o žiadny skvost, Reinlove filmy sú predsa len iné kafé, možno aj tými výraznými kladnými hrdinami. Tu sa v takej predstavil Guy Madison, čo u neho nebýva zvykom. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Aj na Slovensku si to pamätáme. A so slovenským kinodabingom. Navzdory tunajšej prevahe českých komentárov. Na mäsožravé mravce sa predsa nezabúda. (7.6.2009) Človeku, ktorý zachránil slovenský kinodabing pre ďalšie generácie a poskytol ho nezištne laickej verejnosti, by som rád vyslovil OBROVSKÚ vďaku. (6.1.2010) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý film, ktorý sa paradoxne pred mnohými rokmi vysielal pravidelne. Snímok, ktorý sa snaží navodiť podobnú atmosféru, ako mayovky. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Vidět po dlouhých letech tento film, to je jak znovu nalézt dobrodružnou knihu, kterou jsme v mládí stále dokola četli a posléze ztratili. S nadšením hltáme ten druhdy tak známý a nyní pozapomenutý dobrodružný děj a pranic nám nevadí, že zápletky jsou tak trochu za vlasy přitažené, hlavní figury jsou charakterově ploché a černobílé a literární styl je prajednoduchý. Děj je však barvitý, naplněný akcí a graduje. Tento film tedy žádný filmový zázrak není, ale vyrovná se zcela vinnetouovské serii, ba možná ji i někdy převyšuje. Přinejmenším tak nádherného banditu jakým je arcilotr Gambusino najdeme jen v Sedmi statečných. Karel May by byl jistě spokojen. Je jasné, že jednu hvězdičku má na svědomí nostalgie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo, že na to, jak zde nejsou žádné známé postavy z předchozích filmů, je tenhle snímek docela dobrý, zábavný a také napínavý a dobrodružný. To prostředí je zde popsáno velmi dobře, komediální rovina také velmi dobře funguje, a i když ty záporáci jsou na jedno brdo, alespoň je hned na první pohled poznáte. Žádná ze známých postav mi tu nechyběla. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo jedenáct dvanáct a opakovaně jsem chodil na obnovené premiéry mayovek do kina, patřil Poklad Inků k mým nejoblíbenějším. Možná proto, že komická postava hamburského profesora je opravdu komická a nikoli trapná jako ti pitomci (představovaní například Eddim Arentem) ve filmech s Vinnetouem a jeho bílým bratrem. "Poslední boj původního domácího obyvatelstva s bílými vetřelci, hledání tajemného pokladu a ušlechtilé snahy o smíření mezi nepřátelskými tábory", tak zněl dobový popisek v tisku v polovině 80. let. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

K tvorbe karola Septembra  .. Decembra .. pardon, Karla Maya mam terat  rozporuplny vztah. Dnes ako starnem tak je to uz podpriemerna literatura - ked sa na to pozera tak 40 rocny, 50 rocny clovek. Ovsem, ako literatura pre deti, dobrodruzna literatura to stale moze byt, a ma to hodne do seba.  Tuto knihu som nikdy necital, a film som videl az 2021. Plochy dej, jednoduche jedbnorozmerne postavy a trochu akcie - to je tak vsetko, nic vynimocne  : 50 % ()

Reklama

Reklama