Reklama

Reklama

Osvobození Prahy

  • Východní Německo Die Befreiung Prags (více)
Československo / Východní Německo, 1975, 65+75 min

Režie:

Otakar Vávra

Hrají:

Vladimír Šmeral, František Vicena, Josef Větrovec, Ota Sklenčka, Josef Somr, Dmitrij Vasiljevič Fraňko, Sergej Poležajev, Gunnar Möller (více)
(další profese)

VOD (1)

Dvou dílný film Otakara Vávry zachycuje jednu z nejdůležitějších kapitol naší historie. Líčí události z májových dnů 1945 v bývalém protektorátu kdy se německá vojska chystala učinit z české kotliny poslední baštu odporu proti vítězícím spojencům. Film byl natočen v roce 1976 jako poslední díl volné trilogie - "Dny zrady" - "Sokolovo" - "Osvobození Prahy". Vzhledem k době kdy byly tyto filmy natočeny jsou fakta hodně tendenčně upravena, některé skutečnosti potlačené a je hlavně glorifikována úloha komunistů v tomto dějinném období. Zajimavé jsou historické rekvizity a triky které režisér použil při realizaci. Film je dvoudílný, ale uváděn byl vcelku. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Danula13

..nebojte,ono se to časev´m vytříbí.Jakmile se něco začne přehánět,skončí to studenou sprchou,hezký večer a jak říkají slováčiska-vydržat

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Neobjektivní hodnocení ubohých novodobých hrdinů a bojovníku za svobodu a demokracii,kteří tato slova doslova zdegradovali na nulu..takže si vážení neobjektivní kritikové vy.....můžeme si podat ruce..v  té neobjektivnosti..hezký májový večer.

kekesko

kekesko (hodnocení, recenze)

To sa vám to kritizuje, keď ste v tej dobe buď nežili alebo ste museli držať hubu. O.V. musel film natočiť tak aby sa to ideologom páčilo. Fakty sú tam dodržané a ostatné neriešim. Rozplývať sa tu a hrať sa kto je väčší kritik komunistov je obludné. Chcel by som vedieť koľko z vás má ešte odloženú červenú alebo zväzácku knižku.
Historicky je totiž dokázané že prívrženci režimu sú jeho najväčší kritici, asi to bude špatným svedomím.

V ČR sa vyrojilo more podivných postavičiek. Napr. Fištejn, židáčik a agent ŠTB chce teraz rozpútať vojnu proti RF.

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

jirka86.eu

naser si. Plati tu klasicke vavrovske : ideologicky hnoj, technicky a rezisersky vsak genialne, dokonale dielo/film. Podla mna je tato trilogia nepravom podcenovana, som jej velkym fandom. Najradsej by som ju videl v cervenych ramcekoch ....

jirka86.eu

jirka86.eu (hodnocení, recenze)

S prominutím propagandistická sračka schválená ÚV KSČ s bolševistickým pohledem na svět a jejich pravdou. Tímto shitem vymývali ve školách dětem mozky při dějepisu.

na příspěvěk reagoval Martin741

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Film je pravda poplatný době, to ale nic nemůže změnit na tom, že Prahu osvobodila Rudá armáda a následky, které to přineslo, je nutné přičítat příčině - a tou byl Mnichov. Otakar Vávra ve svých válečných velkofilmech celou situaci hezky zmapoval a věřím plně tomu, že tu po válce nadšení pro sovětský komunismus jen kvetlo!! A komu to přičíst? Ano, našim západním spojencům, kteří se na nás hezky vykašlali, když bylo potřeba podpořit jednu z mála demokracií v Evropě proti tyranii a totalitě! Ano, Francie a Anglie otevřely cestu tomu nejhoršímu, co se u nás ve 20.tém století dělo, nejprve fašismu a v přímém důsledku toho komunismu! Proto se odmítám dívat na věci ideologickými brýlemi. Film se mi líbí, má říz, spád a trochu schématicky, nicméně sympaticky pracuje s hudbou. Ve světle velkofilmů Dny zrady a boje o Sokolovo však nemohu dát víc než 3 hvězdy. Bylo by krásné, kdyby se některý režisér zdařile pokusil o historicky věrnější snímek z této doby a z těchto událostí. Do té doby tu prostě bude jen Ota Vávra a jeho podání.

Danula13

Danula13 (hodnocení, recenze)

Opravdu mě fascinují komentáře některých zdejší rádoby odborníků na socialismus, u nichž bych se vsadil, že v roce 89 ještě nebyli na světě nebo si tehdy ještě cucali palec. Ať se jim to jakkoliv příčí, sovětská armáda tady prostě za WW2 byla a s Němci válčila. Těch kluků z východu u nás padlo opravdu hodně a plivat na jejich památku kvůli světonázoru těchto rádoby "kritiků" všeho, co vzniklo za socialismu, to je opravdu ubohé. Tehdejší sovětské vlajky působí na některé "objektivní" komentátory ve starých filmech jako rudý hadr na býka a naopak záplava amerického patosu vč. zpomalených záběrů na detaily vlajky USA v amer. filmech je v pořádku.

na příspěvěk reagoval k5456

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

Když si odmyslím, propagandistickou stránku(a já si jí odmyslet umím), tak se jedná o nejlepší válečný film spolu s oběma předešlými díly. Boj v Praze se mi velmi líbí, solidní je i zachycení postupu Rusů na Prahu. Jediná věc tam chybí - postup Němců od Štěchovic do Práglu. Lidé kteří sem píší odpad, zjevně neví oč v tom filmu jde. A jestli mi někdo bude radit, abych na to nekoukal, tak ho pošlu do háje. Je to můj oblíbený válečný film.

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Teda až se budu chtít dožít stovky, asi se taky stanu propagandistickym režisérem ;-) ad E=mc2: Jo,máš pravdu. Ale aspoň jsme se Němcům nezaprodali jako naši slovenský vychcánkovský "bratia"...

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Kdo zná historii 2 sv. války ví,že je ve filmu řada nepřesností.Ale i kdyby byl film od začátku do konce vylhaný,nevadí.Proč?Režisér si přece může vymýšlet děj svého filmu tak,aby pobavil diváky.Je to jen film - ne dokument,který se pouští ve škole při hodinách dějepisu.I když možná bych to ve škole pustil a žáci by měli za úkol říct,kde jsou chyby a jak to bylo správně.

E=mc2

E=mc2 (hodnocení, recenze)

ked uz sa vedelo ze rusi idu do prahy a nemcuri su na uteku a v i zobrali nasi bratia zbrane a isli akoze bojovat :)

a32100

a32100 (hodnocení, recenze)

PRESTOZE FILM SE NEDA SROVNAT Z AMERICKYMI VALECNYMI MEGADILY KDE AMICI VZDY SE OZNACUJI ZA NEJLEPSI BOJOVNICI A HRDINY, NA PAMET PADLYCH CECHU A RUSU V DRUHE SVETOVE VALCE KTERI BYLI OPRAVDOVI HRDINOVE DAVAM TRI HVEZDY

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama