Reklama

Reklama

Svět mimozemšťanů

(seriál)
  • Velká Británie Alien Worlds
Trailer
Velká Británie, 2020, 2 h 56 min (Minutáž: 41–47 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Seriál, který aplikuje zákony života na Zemi na zbytek galaxie a kombinací vědy a fikce si pohrává s různými představami o životě na jiných planetách. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Před dvaceti lety bych z toho byl asi víc na větvi, ale i tak je to celkem snesitelná oddechovka pro příznivce vesmírných polemik. Jedinou větší výtkou jest asi jen neustálé opakování video-sekvencí, z nichž některé uvidíte během jednoho dílu více než třikrát a po chvíli to začne být lehce otravné - grafikům se asi sdělilo, že na každý čtyřicetiminutový díl bude stačit zhruba 15 minut videosekvencí a případně se to tam hodí několikrát po sobě - opakování jest přeci jen matkou moudrosti. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Patrně jsem zbytečně přísný, ale poté, co mne navnadily náměť a trailer, mě samotný seriál zklamal. Nejde o to, že by nepřinášel zajímavé myšlenky či že by vystupující učenci nevěděli, o čem hovoří (byť mluví o věcech, které průměrného fandu vědecké fantastiky neoslní), ale celá koncepce jaksi neodpovídá sama sobě: Tvůrci slibovali barevné a patřičně promyšlené výlety na jiné světy, na nichž by byl modelován život v souladu s fyzikou a biologií, avšak výsledkem je spíše nahození nápadu, který je naopak ilustrativně přizpůsobován tak, aby vyhovoval pozemské analogii. A jakmile si uvědomím, že si každý díl vystačí se třemi, čtyřmi digitálními záběry, které neustále opakuje, pak se cítím poněkud rozlazen. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Okolo zhruba desetiminutové, vizuálně poutavé mimozemské sekvence je nabalený klasický pozemský dokument o nejrůznějších vrtoších matičky Země. Někdy jsou to informace zajímavé jindy ne. Nejlepší je planeta Atlas a pak poslední Terra, která může (ale nemusí) ukazovat budoucnost naší hroudy bláta. Mozky v nádržích! ()

DoubleJack 

všechny recenze uživatele

Příjemný čtyřdílný mini-cyklus. Navzájem velmi rozličné světy jsou dechberoucí a nabízí relativně originální možnost se zamyslet, jak by mimozemský život vypadal na základě obecně platných pravidel. Scénáristé si s fiktivními světy dali záležet a snažili se vyřešit velmi obtížné problémy. Někdy se jim to dařilo báječně (například Terra) a někdy méně (koukám se na tebe Janus). Každopádně povídání bylo zajímavé a exkurz bych klidně doporučil dál. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Vesmír mě od mala fascinoval. A po celou tu dobu mi přišlo intuitivně logické, že při množství hvězd a tím pádem i planet je téměř jisté, že vselikde ve vesmíru je mnoho forem života. Což nám vzhledem ke vzdálenostem může být putna, páč vzhledem k nicotné délce lidského života v kontextu vesmíru je stejně tak téměř jisté, že důkazů se nedočkáme. Ovšem styl, kterým pojal nabízející se spekulace o eventuální podobě takových životů na obydlených planetách seriál Alien Worlds mi je protivný. Bezuzdný mišmaš CGI fantasmagorií s monology populizátorů z řad vědců pro mě není o nic stravitelnější jen proto, že má mnohem lepší grafiku než předchozí pokusy na toto téma. Proč si nepohrát, ale 'hraný' scifi seriál bych přijal mnohem ochotněji než 'dokumentární' halušky na vědeckých představách.... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Fiktívna planéta Atlas obieha okolo svojej hviezdy vo vzdialenosti 1,4-násobku vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. Jej rok trvá 598 dní, ktoré majú dĺžku 19,28 hodín. Jej priemer je 16845 kilometrov a gravitácia dosahuje 2,896-násobok tej zemskej. Hustota atmosféry je 6,5 kg na meter kubický. (ČSFD)
  • Fiktívna planéta Eden obieha okolo dvojhviezdy vo vzdialenosti 0,6-násobku vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom raz za 206 dní. Vďaka vysokému množstvu solárneho svetla a fotosyntetizujúcich organizmov tvorí kyslík 31% atmosféry (o 10% viac než na Zemi). Jeden deň tu trvá 27 hodín. Priemerná teplota dosahuje 22 °C, ale kvôli vysokému sklonu osi (40%) je tu striedanie ročných období oveľa drastickejšie než na Zemi. (ČSFD)
  • Fiktívna planéta Janus obieha okolo trpasličej hviezdy vo vzdialenosti 0,18-násobku vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. Kvôli tejto extrémnej blízkosti je jej rotácia viazaná, to znamená, že k hviezde je vždy otočená jednou stranou. V dôsledku toho na planéte neexistuje striedanie dňa a noci. Na strane obrátenej k hviezde je stále deň, na tej odvrátenej je stále noc. To sa odzrkadľuje aj na extrémnych teplotách od -58°C do +65°C. Jeden obeh okolo hviezdy potom trvá 48,5 pozemských dní. Priemer planéty je 11468 km. (ČSFD)

Reklama

Reklama