Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je Jan Kavka (Milan Ondrík). Čtyřicetiletý záchranář z malého města právě opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Z Jana je vdovec, který žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi (Hynek Čermák) v místním boxerském klubu. Spřátelí se s Michalovou chráněnkou Gretou (Leona Skleničková), jíž tělocvična nahrazuje nepoznanou rodinu. Vyšetřovatel Dvořák (Vladimír Javorský), který má případ smrti Evy Kavkové na starosti, naráží na řadu podivných okolností. Ukazuje se, že pachatel, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský) je informátorem pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály Mudrové (Kristýna Frejová). Jan chce věřit ve spravedlnost i v to, že se dokáže s pomocí svých přátel vrátit do všedního života. Ale obava z toho, že by vrah nakonec mohl uniknout trestu, jej přivede k rozhodnutí vydat se na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Najde kromě pomsty i stále nenalezené odpuštění sobě samému? (Falcon)

(více)

Recenze (147)

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Po dlouhým váhání jestli dát zas vůbec českýmu filmu v kině šanci svých peněz ani trochu nelituju.. po projekci jsem zas jen nechápavě zakroutil hlavou jak tomuhle někdo může dát odpad, ačkoliv se z toho dalo vytěžit přece jen ještě víc.. Peter Bebjak, scénaristka, kameraman a všichni herci a herečky se nemaj za co stydět. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bebjaka žeru už dávno, thrillery má v malíku a u nás se moc netočí, takže vše hraje pro, ale pardon, ten film měl tak mrtvolné tempo, že výš, než na 60% jít nemůžu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Peter Bebiak umí pracovat s herci skvěle, tady je to jeden super výkon vedle druhýho. Příběh taky dobrý, hlavně kvalitně zpracovaná pointa se v česko-slovenských luzích a hájích až tak často nevidí. Minus za kameru při rychlích scénách, to je hnus a ne umění ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Peter Bebjak jde opět na okraj společnosti, když sleduje snahu chybujícího záchranáře odčinit vinu a dosáhnout pocitu spravedlnosti. Výrazné herecké výkony, všudypřítomné fyzično a vyhrocený ponor do sociální mizérie zaujmou, absence přehledně rozpracované myšlenky či dostatečného prostoru pro postavy však výsledek sráží k lehkému nadprůměru. Více zde. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

 „VĚZENÍ JE VLASTNĚ TAKOVEJ BOXERSKEJ RING. CELEJ ŽIVOT JE BOXERSKEJ RING…“   Hraje si to na drsnou filmařinu. Studenej filtr, kamera jebnutě znepokojivá a příběh o hledání viny a spravedlnosti. Celkem fajn, ale je to takový nevyvážený, plánovitě si tady pohrávaj s lidskejma pudama a zásadama, což mě připadá dost laciný. Ovšem podobný filmy se u nás moc netočej. Asi naposledy – Vendeta? I proto je škoda, že to nedopadlo líp.   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě princip vyššího dobra.  2.) Baví mě „československá“ tvorba“.  ///                 PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jste jenom další z těch, co si vůbec nic nepamatujou, kromě toho, že to rozhodně neudělali." Tohle bylo velký umění, takže jsem tradičně trpěl. Barevně to bylo tisíc odstínů šedi, mluvení nesrozumitelný, zvuk skřípavej a děj se nekonal. Já jsem však optimista, takže jsem pořád doufal, že se něco stane a ... ono se nestalo. Navíc jsem si k hlavnímu hrdinovi Honzovi vypěstoval vypěstoval solidní osobní vztah - tuším, že se mu říká alergie. A ačkoli mě Honza hodně štval, tak na kapitánku Muddrovou rozhodně neměl. Tato "profesionálka" se chovala jako slepice a její nechápavej výraz měl kdokoli vylepšit pravým hákem, aby se probrala. No nic, do odpadu to nespláchnu jenom proto, že vyšším dobrem unavenej vyšetřovatel Dvořák byl docela zajímavá figura. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Bebjakovi je televize dávno malá. Stínohra je však pojatá celkem komorně, takže díru do světa ještě neudělá. Hutná atmosféra, nepříjemné prostředí, originální kamera a přesně vedení herci však zajistí intenzivní zážitek, který v československém rybníčku zkrátka není běžným standardem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak Dim Mak, nebo Heimlich? Takhle to dopadá, když se nedržíte klingonských mouder.. Bezútěšné prostředí rámující cestu za zadostiučiněním. Za jistých okolností může být cílem i cesta, ale nejdříve je potřeba definovat, co je tady vlastně tím zadostiučiněním. Když použijeme ty vysmívané ringové paralely, obsah je tvrdě zatlačen do provazů fyzickou formou a byť se snaží vymanit z tlaku úhybnými manévry, má do gongu co dělat, aby to s pískáním v uších ustál. Mně se ale ta vášeň obou bijců zamlouvala.. Pořád nevím, jestli Milanu Ondríkovi to emoční vypětí v trpitelských rolích baštím, a nebo ne.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Asi najslabší Bebjakov film, a pritom to malo oveľa väčšie ambície než predchádzajúce jeho počiny. Možno stačilo trochu viac zatlačiť na pílu, vybrúsiť dialógy, či lepšie zamotať záverečné scény. Takto je to len priemer, ktorý sa snažil byť niečím viac. Škoda. A pritom to začalo tak sľubne. Navyše aj kasting bol perfektný, kamera neskutočne precízna, kompozícia scén zimomriavková. Ale nič viac som si z toho neodniesol. 60%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bebjak je mojim najobľúbenejším, Slovenským režisérom, jeho filmy majú vždy takú tú špecifickú atmosféru. Nie vyslovene dokonalú, no stále dostatočne pútavú. Navyše, námetovo dokáže taktiež upútať. Paradoxom pri jeho tvorbe však je, že nedokáže prekročiť svoj tieň, pričom je úplne jedno, o akej "Špine" snímok natočí. Či to bude odporný Kiska s jeho mastným príčeskom s výrazom prasaťa, alebo iná zgerba zo všedných okruhov. Proste vždy tomu niečo chýba, a ani teraz tomu nie je inak. Potenciál opätovne nevyužitý, no pozerá sa nato dobre .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Stínohra je filmem n pomezí světla a stínu. Světlou stránkou jsou výborné herecké výkony a dobře vytuněná  atmosféra. Samotný příběh není nezajímavý, přesto jsem při sledování měla pocit přílišného vrstvení. Je to jako v galerii - nějaký obraz vás zaujme, ale do obývák byste si ho nepověsili. Buď je zajímavý jako celek nebo vás upoutají ještě více jeho detaily. Taky bylo detailů tolik že se mi chvílemi ztrácel celek. Kdo tu byl hlavní postavou, na kterou měla být upřena pozornost? Byl to skutečně Jan Kavka? ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po parádnom úvode príde menší útlm, ktorý ale onedlho na to nahradí emotívny príbeh plný rán a silných úderov. Má to viacero slabších miest, ale 59 % je ozaj málo. Za mňa slušná 7mička a Ondrík znova palec hore. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stínohra má na české poměry nebývale dobrý scénář, drsný, ale nepřehání to, kritický, ale také se soustředí na věc bez zbytečného patosu. Kamera kolísá od romantizující po nepříjemně enervní, občas se poddá náhlému impulzu touhy po blízkosti, většinově však stylizuje film do ponuré šedivosti a chladnými tóny podporuje i četné negativní emoce. Hudba poletuje nad příběhem a v dobrém s ním často kontrastuje. Přesto ve výsledku nevzniklo to, co by vzniknout mohlo. Za jeden z největších problémů považuji přílišné zpatetizování Kavky Ondríkem. Vzhledem k jeho kondici není problém mu uvěřit, že boxuje. Ale jeho plačtivé záchvaty mi nejen nesedí k takovému typu chlapa, jakým zřejmě dle scénáře měl být, ani se je Ondríkovi nedaří zahrát bez pachuti směšnosti. Krom Ondríka hrají všichni velmi civilně, proto jeho poněkud předimenzované vyjadřovací prostředky více vyniknou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sympatičtější hlavní hrdina by neškodil. Jeho život záchranáře utrží povážlivý obrat, když jeho ženu, se kterou se rozešel, sprovodí ze světa bezcitný feťák. Ten sice končí za mřížemi, jenže jen s mírným trestem. A náš hrdina chce víc. Peter Bebjak natočil celkově odlišné drama. Většina míst působí depresivním dojmem a nejedná se o žádná negativní místa. Do toho zajímavě těká kamera a navozuje taktéž solidně frustrující prožitek. V odpudivé roli delikventa září Jan Jankovský. Vyšetřovatel Vladimíra Javorského také nebyl vůbec špatný. Náhledy do boxerského klubu byly zcela nadbytečné. Pravda, vyskytovala se tam Leona Skleničková s vilným pohledem, ta se pak nestyděla ukázat prsní výbavu, ale docela dost tyhle odbočky tříštily děj. Síla filmu postupně brala za své. Milan Ondrík v hlavní roli začal vlivem své urputnosti působit víc nesympaticky než sympaticky. A z filmu se začala vytrácet zajímavost. A kdo má rád filosofické prvky, také si přijde na své. Určitě se nejedná o marný psychologický pokus či sondu do rozervané duše jednoho záchranáře. Snímek má své silné sekvence, umí zatlačit diváka do kouta a dokáže navodit nervozitu. Životnost těchto předností je ale limitovaná, takže to v praxi znamená, že se to z filmu začne vytrácet a závěr nepřijde s nikterak silným vyústěním. Podobně natočených počinů je pomálu a tak je dobré tohle životní drama divácky absolvovat. 6/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa opýtate niekoľkých ľudí na to, čo je Tieňohra zač, každý vám môže povedať niečo iné. Krimi o vyšetrovaní vraždy, väzeňská dráma, sociálna dráma, boxerský film, možno gangsterka. Bebjak tento mix nakrútil ako bratia Dardennovci a celkom slušne to zvládol. Bohužiaľ scenár je divný, postava získa poriadny cieľ a namiesto logických krokov začne robiť blbosti. Vzhľadom na snahu o autenticitu pôsobia divne aj časové súvislosti. Za aký čas od spáchania zločinu sa môžete reálne dostať do väzby? ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Vo výsledku ma Bebjak nesklamal."Stínohra" síce sľubovala asi trošku niečo iné a možno aj z anotácie divák očakával niečo iné, ale nemôžem to označiť za zlyhanie alebo sklamanie. Myslím si, že sú dokopy 2 veci, ktoré aspoň trošku skritizujem. V prvom rade Bebjak v niektorých scénkach dáva zbytočne veľkú dávku hudby a okrem toho je ešte aj celkom nahlas. A nemyslím si, že ju tie scénky úplne potrebovali. Mala byť viac v pozadí. Druhá vec je, že po určitom bode som začal mať pocit, že film vyslovene spomalil a začínal sa už len vliecť. A to bola celkom škoda. Myslím si, že do bodu, kedy sa objaví telo v kontajneri ma to veľmi držalo. Potom to malo sem-tam scénku, ktorá ma dostala. Ako napríklad scénka počas raňajok a debata medzi Janom a Michalom počas nich. Ale rovnako sú tam potom aj stupídne a patetické scénky, ktoré sme vôbec nepotrebovali. Úvod je super, záverečných pár minút rovnako. Milan Ondrík je vynikajúci a veril som mu každú momentku. Rovnako chválim Hynka Čermáka. A to priateľstvo medzi našimi hrdinami fungovalo skvele. Plus aj taký ten vnútorný konflikt a výčitky svedomia sú dobre zachytené. Myslím si ale, že mohlo to byť ešte o niečo silnejšie. A najmä to nemuselo v strede tak tápať. Hodnotenie: B- ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava nezapře slovenské "l" :-) Ty dva příběhy prolínající se do sebe nefungují spolu! Mstitel zabité ženy a kamarádova zmrzačení, to je velké sousto jak pro Milana Ondríka, tak pro scénáristku. Ne že by nelíbilo, ale nebylo to tak dobré jak mohlo. Ani závěrečná scéna se svlečenou Leonou to na zadek neposadí. Jan Jankovský je jako fetka dokonalý, tyhle skutečné typy bych mlel prasatům, protože to je koule na noze společnosti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bebjak umí točit jako málokdo u nás a dokáže vytvořit atmosférické scény a napínavé momenty, jako nikdo v rámci českého rybníčku a směle se tak může měřit nejen s evropskou kinematografií. Problém je v tomto případě ve scénáři a v podivně vystavěném příběhu, který začne jako klasický film o pomstě, ale brzy se začne točit v kruhu a zabývat se věcmi, které dobře nastartovaný příběh brzdí, aby nakonec úplně vyzněl do prázdna. Škoda. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tema osudovosti s dvojici poslednich spravnych chlapu.Hystericke sceny a nastavovane manyry jako manzelovo zhrouceni, vzpominky, unos v tunelu...Postava Vladimira Javorskeho (vysetrovatel)  je unavena, smutna a poctiva. Vse je zasazeno do osuntele periferie maleho mesta. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Áááá, podívej se na Pražáka! Napadlo mi ako prvé pri transformácii Ondríka z čistého slovenčinára na odrazu česky hovoriaceho záchranára, lebo inak by mu v stovežatej predsa nerozumeli! Každopádne artikuláciu Ondrík zlepšil, asi bol u rovnakého logopéda ako Andrej Danko, no a jeho geniálny civilný prejav ostal našťastie zachovaný, takže herecky je stále jednou z najlepších možností, čo náš kraj ponúka. Pochmúrny začiatok dáva šancu na dobrý film, no od určitého bodu film akoby začal stagnovať a zdal sa až preukrutne dlhý, no nápaditý záver mi zdvihol náladu, lebo toto bolo fakt premyslené. ()

Reklama

Reklama