Reklama

Reklama

Úžasný Mauric

  • Velká Británie The Amazing Maurice (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Mauric je kocour ulice. Všemi mastmi mazaný, pořádně prohnaný a jako každá správná kočka myslí především na sebe. Jednoho dne ovšem zničehonic zjistí, že začíná mít lidské myšlenky a dokonce že opravdicky mluví. A není sám! Krysy z místního klanu jsou na tom stejně, začaly mluvit, být inteligentní a zajímat se o vzdělání. Prý sežraly něco ze skládky u magické univerzity.. 
Mauric a krysy vytvoří podivuhodné přátelství a do party přiberou ještě lidského kluka, který je chytrý sice jen přiměřeně, ale zato umí hrát na píšťalu. Společně pak chodí od města k městu, vyrobí tam krysí pohromu, kluk se dá najmout jako krysař a všichni nakonec shrábnou odměnu. Teď ovšem dorazili do města, kde něco nehraje. Zavání to tu spiknutím nejen na zemi, ale i pod ní. V podzemí se totiž ukrývá pořádně děsivé a zlověstné tajemství. Osvědčený trik se zvrtne a namísto hromady zlaťáků čeká úžasnou partičku Maurice, krys a kluka velké, zábavné a řádně nebezpečné dobrodružství. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (37)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, postavy i animácia, zabaví deti aj sprevádzajúcich dospelých. Viem, že zem nie je plochá a možno tá Zeměplocha nebola dokonalá vo fantázii niektorých fanúšikov Pratchetta, ale divák-dieťa sa určite zabaví. Možno však nie úplne nejmenší, lebo sa tu často tvorí aj atmosféra strachu. Takže od sedem rokov s výhradami. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Parafráze na Krysaře v kombinaci s povědomými příběhy o zvířatech zmutovaných díky nebezpečnému odpadu (tentokrát z Neviditelné univerzity) a o komunitě mířící za pochybnou vidinou zaslíbené země zní trochu nepůvodně a přeplácaně, ale ve filmu se to nijak netluče a docela to zapadá do rámce vypravěčky poučené čtením příběhů a jejich motivy a pravidly. Posvátná kniha inteligentních hlodavců je sice pohádková knížka, ale jak říká krysí prorok, není důležité, co je to za knihu, ale co si z ní vezmete… Vynikající duel krysy se psem a působivé finále s docela strašidelnou entitou. Suma sumárum celkem vtipné i napínavé a jako možné první setkání dětského diváka s Pratchettovou Zeměplochou uspokojivě zvládnuté. Všímaví uvidí Velkou A'Tuin i mistra samotného. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace Zeměplochy, povětšinou věrná, tak to má být. Mauric na první pohled vypadá z hlediska animace poměrně lacině, ale výsledek je velmi, velmi pěkný a vizuálně zajímavý a úplně klidně bych si dokázal takhle představit i další zeměplošské adaptace. To kouzlo předlohy se tvůrcům podařilo poměrně dobře zachovat, potěší pár odkazů pro znalejší a pozornější fanoušky a film bez problémů zaujme jak děti (nové fanoušstvo?), tak i dospělé (staré fanoušstvo). Zábavné, odpočinkové, s úctou k předloze, Pratchett by byl velmi pravděpodobně s výsledkem opravdu spokojený. Náramně sympatická záležitost s ještě sympatičtějším originálním hlasovým obsazením. 75 %. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V súčasnej konkurencii animovaných rozprávok je to skôr priemer. Či už podľa spracovania príbehu, alebo samotnej animácie. Princíp scenáru bol síce fajn, ale na môj vkus to bolo občas príliš temné a nevkusné (ale to sa asi od Pratchetta dalo čakať). Tie potkany sa mi celkom pozdávali, ale samotná animácia Maurica bola dosť nesympatická - na prvý pohľad pôsobí skôr ako negatívna "postava". Bolo tu zopár dobrých hlášok a scén, ale ako celok to rozhodne nedosahuje kvality ostatných súčasných animákov. 3* ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Storka o inteligentních krysách, které se pod vedením mazané kočky spolčily s amatérským krysařem, aby si vydělaly peníze na cestu do neexistujícího ráje, je akorát další ukázkou toho, jak těžké je adaptovat Terryho Prachetta. Především proto, že je to vlastně jen doširoka rozvinutá absurdní anekdota (s náznakem pokusu o filosofický přesah). Snaha udělat z ní animovanou pohádku pro děti pak selhává už v tom základním - v pochopitelnosti příběhu. A když se připočte ještě nablblé rozhodnutí tvůrců každou chvíli prolamovat čtvrtou stěnu a vysvětlovat literární haluze, a hodně, ale fakt hodně divný záporák, je výsledkem dílko, u kterého většinu času dumáte, komu je vlastně určené. Asi jen literárně orientovaným teenagerům a fanatickým milovníkům prachettovského humoru. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (4)

  • Zatímco ve filmu probíhá potyčka mezi Mauricem, hlodavci a Krysím králem, je možné v pozadí scény vidět podstavec s bustou Terryho Pratchetta, autora knižní předlohy. (tlesk)
  • Postava Smrtě, který se ve filmu objeví, byla Pratchettovým nejoblíbenějším charakterem, o čemž svědčí fakt, že se byť i na chvíli mihl v každé knize ze Zeměplochy. (tlesk)
  • Film vytvorili počas pandémie animačné štúdiá v Sheffielde a Hamburgu, pričom všetci animátori pracovali na diaľku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama