Reklama

Reklama

Úžasný Mauric

  • Velká Británie The Amazing Maurice (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Mauric je kocour ulice. Všemi mastmi mazaný, pořádně prohnaný a jako každá správná kočka myslí především na sebe. Jednoho dne ovšem zničehonic zjistí, že začíná mít lidské myšlenky a dokonce že opravdicky mluví. A není sám! Krysy z místního klanu jsou na tom stejně, začaly mluvit, být inteligentní a zajímat se o vzdělání. Prý sežraly něco ze skládky u magické univerzity.. 
Mauric a krysy vytvoří podivuhodné přátelství a do party přiberou ještě lidského kluka, který je chytrý sice jen přiměřeně, ale zato umí hrát na píšťalu. Společně pak chodí od města k městu, vyrobí tam krysí pohromu, kluk se dá najmout jako krysař a všichni nakonec shrábnou odměnu. Teď ovšem dorazili do města, kde něco nehraje. Zavání to tu spiknutím nejen na zemi, ale i pod ní. V podzemí se totiž ukrývá pořádně děsivé a zlověstné tajemství. Osvědčený trik se zvrtne a namísto hromady zlaťáků čeká úžasnou partičku Maurice, krys a kluka velké, zábavné a řádně nebezpečné dobrodružství. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (37)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No, kdybych byl film neviděl, tak bych si byl býval pomyslel, že tohle bude animovaná pěti hvězda jak vyšitá. Kocour Mauric v hlavní roli, Terry Pratchett v rámci předlohy a německé středověké maloměstské prostředí jako bonus. Všechno super. Pak si to ale pustíte a tak nějak si hovíte, odpočíváte a ne a ne se do příběhu zažrat. Je to fajn odpočinková záležitost, která by mohla těšit i děcka. Ale zároveň na ní není nic vysloveně zvláštního. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Terryho Pratchetta jsem nečetl, ale fragmenty mi přijdou velmi zábavné. Mauric je pro děti a dětem se líbil. Možná to jsou 4 slabší hvězdy, ale je to odpočinkový a vtipný film. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Svět Zeměplochy by si na stříbrném plátně rozhodně šanci zasloužil, z pochopitelných důvodů ovšem dochází k debatám, zda je vlastně adaptování románů Terryho Pratchetta možné za důstojných podmínek. Animovaný Úžasný Mauric dokazuje, že to jde, nevyhnutelně ovšem s kompromisy. Výsledkem je tak důstojná adaptace, která satirické základy i vyspělejší Pratchettův přístup k vyprávění úplně nepostrádá, s kompromisy ovšem přichází i jisté vyprchávání kouzla původní knihy. Kdyby si měl ovšem člověk hrát na médium, sám Pratchett by nejspíš oko přimhouřil a byl spokojený.... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, postavy i animácia, zabaví deti aj sprevádzajúcich dospelých. Viem, že zem nie je plochá a možno tá Zeměplocha nebola dokonalá vo fantázii niektorých fanúšikov Pratchetta, ale divák-dieťa sa určite zabaví. Možno však nie úplne nejmenší, lebo sa tu často tvorí aj atmosféra strachu. Takže od sedem rokov s výhradami. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na film se mohou divat i dospeli. Je tu osobity humor vcetne zabavnych detailu. Text ma vice vrstev a stoji si vyse nad jednoduchou animaci. Vyraz se vice promenuje jen u Maurice. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Předlohou k Úžasnému Mauricovi a vlastně i Pratchettovou tvorbou jsem zcela netknutý, takže pokud se film vzdálil od jeho poetiky, je mi to veskrze šumák. Samotný příběh je v podstatě variací na pohádku o Krysaři, nicméně film povznáší z vod průměrnosti nevšední styl vyprávění, který ale nebude všem divákům po chuti - mně však tento vypravěčský postup sedl (ať už šlo o příběh o panu Hopsálkovi, boření příběhových klišé, či reflexi diváka skrze postavy). Navíc bylo fajn vidět animák vzniklý mimo velká studia, který nebyl vyloženě hloupý/infantilní a vizuálně odfláklý. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V súčasnej konkurencii animovaných rozprávok je to skôr priemer. Či už podľa spracovania príbehu, alebo samotnej animácie. Princíp scenáru bol síce fajn, ale na môj vkus to bolo občas príliš temné a nevkusné (ale to sa asi od Pratchetta dalo čakať). Tie potkany sa mi celkom pozdávali, ale samotná animácia Maurica bola dosť nesympatická - na prvý pohľad pôsobí skôr ako negatívna "postava". Bolo tu zopár dobrých hlášok a scén, ale ako celok to rozhodne nedosahuje kvality ostatných súčasných animákov. 3* ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace Zeměplochy, povětšinou věrná, tak to má být. Mauric na první pohled vypadá z hlediska animace poměrně lacině, ale výsledek je velmi, velmi pěkný a vizuálně zajímavý a úplně klidně bych si dokázal takhle představit i další zeměplošské adaptace. To kouzlo předlohy se tvůrcům podařilo poměrně dobře zachovat, potěší pár odkazů pro znalejší a pozornější fanoušky a film bez problémů zaujme jak děti (nové fanoušstvo?), tak i dospělé (staré fanoušstvo). Zábavné, odpočinkové, s úctou k předloze, Pratchett by byl velmi pravděpodobně s výsledkem opravdu spokojený. Náramně sympatická záležitost s ještě sympatičtějším originálním hlasovým obsazením. 75 %. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce Krysař z Hameln v upgradeované verzi nevím co bylo dřív a je mě to šumák.  Mluvící kocour (mluví jelikož sežral mluvící krysu) a mluvící krysy (mluví jelikož žraly odpadky na místě kde měly čarodějové skládku) chodí po místech a děsí lidi. Kocour tam vždy zazpívá o krysách vyinkasuje lidi přijde tam krysař zazpívá na flétnu a krysy odejdou takhle to funguje až dojdou na místo kde nejsou žádné krysy  , ale za to tam mizí jídlo. Tam jsou dva krysaři a jakási megakrysa co taky umí mluvit (jak nevíme) co je spojená z více krys  co jdou po nich tak se spojí s jednou ženskou/vyprávěčkou a jdou za jiným krysařem z kouzelnou flétnou jich zastavit. Bohužel je to nudné nemá to čím překvapit  chvílema to vypadá jak myšmaš více pohádek z čehož si zde dělají i srandu a závěr se neskutečně táhne navíc vykrádá posledního Harryho Pottera (nevím co bylo dříve  je mě to jedno) . 2 hvězdy za tu vyprávěčku (jediná postava s nějakým progresem)  a za zhruba 3 vtipy jeden je hned na začátku s močící krysou a další dva si už nevzpomenu. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravé a ducha knih to ctí podle mě víc než dostatečně. Já tam tu Terryho imaginaci cítil a bavil se. Animace mi taky sedla a nebýt to trochu zjednodušení knihy a očesání děje tak bych dal i hvězdu navíc. Ale chápu, že být to dospělejší tak to není pro každého. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Mám vášeň pro kočky a pro Pratchetta, ale upoutávka působila plonkově, přesto jsem tomu dal šanci… a po deseti minutách rezignoval. Je to knížka pro děti a film pro děti. Můj styl jsou spíš Škatuláci nebo ParaNorman. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Dcérke sa to páčilo, ja som to až tak nevnímal. Keď to zrovnám, aj keď je to samozrejme úplne iná liga, s novým Super Mariom, tak to je doslova "nebe a dudy", myslím teraz toho Super Maria. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Storka o inteligentních krysách, které se pod vedením mazané kočky spolčily s amatérským krysařem, aby si vydělaly peníze na cestu do neexistujícího ráje, je akorát další ukázkou toho, jak těžké je adaptovat Terryho Prachetta. Především proto, že je to vlastně jen doširoka rozvinutá absurdní anekdota (s náznakem pokusu o filosofický přesah). Snaha udělat z ní animovanou pohádku pro děti pak selhává už v tom základním - v pochopitelnosti příběhu. A když se připočte ještě nablblé rozhodnutí tvůrců každou chvíli prolamovat čtvrtou stěnu a vysvětlovat literární haluze, a hodně, ale fakt hodně divný záporák, je výsledkem dílko, u kterého většinu času dumáte, komu je vlastně určené. Asi jen literárně orientovaným teenagerům a fanatickým milovníkům prachettovského humoru. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Povedená pratchettovka s nižším rozpočtem, což nijak nevadí, výborným obsazením a fungujícím humorem, která by měla potěšit i spisovatelovy dospělé fanoušky. Film dobře pracuje s vysvětlováním zákonitostí vyprávění, takže by mohl být pro mladší děti v tomhle i naučný, a jedním z prvních kroků k pochopení jak příběhy fungují, proč je číst a mít rád. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Parafráze na Krysaře v kombinaci s povědomými příběhy o zvířatech zmutovaných díky nebezpečnému odpadu (tentokrát z Neviditelné univerzity) a o komunitě mířící za pochybnou vidinou zaslíbené země zní trochu nepůvodně a přeplácaně, ale ve filmu se to nijak netluče a docela to zapadá do rámce vypravěčky poučené čtením příběhů a jejich motivy a pravidly. Posvátná kniha inteligentních hlodavců je sice pohádková knížka, ale jak říká krysí prorok, není důležité, co je to za knihu, ale co si z ní vezmete… Vynikající duel krysy se psem a působivé finále s docela strašidelnou entitou. Suma sumárum celkem vtipné i napínavé a jako možné první setkání dětského diváka s Pratchettovou Zeměplochou uspokojivě zvládnuté. Všímaví uvidí Velkou A'Tuin i mistra samotného. ()

Hadati 

všechny recenze uživatele

Úžasný Mauric byl i jako knižní předloha určen pro děti, animovaná adaptace je pak ještě více směrována k menším dětem. Přesto je (pro děti) i tak dost strašidelný. Příběh filmu je poskládán jinak, než knižní předloha, ale hlavní podstata a myšlenka předlohy byly dodrženy. Pro zjednodušení byly vynechány některé postavy. Animace i hudba skvělá. Pro fanoušky Zeměplochy se pak ve filmu ukrývá spousta odkazů, kterých si všimnou jen oni. Sice neholduji českému dabingu, ale v českých kinech se film v originále nepromítá. Dabing se mi ale líbil, hlasy sedí dobře k jednotlivým postavám. Podrobnější recenze na Discworld.cz. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Predloha tejto animovanej komédie sa mi celkom páčila. Titulný oranžový kocúr cestuje od mesta k mestu a sľubuje, že pomôže obyvateľom odstrániť ich večné problémy s potkanmi. Zhromaždia všetky peniaze, ktoré môžu, zaplatia mu a z ničoho nič sa objaví mladý chlapec, ktorý v štýle Hamelina vyženie všetky hlodavce z mesta. Krátko nato však zistíme, že ide o podvod. "Maurice" sa spolčil so svojím tímom potkanov a s dudákom a peniaze majú slúžiť na to, aby všetci mohli cestovať do magickej krajiny, ktorá sa spomína v ich posvätnom texte (komiks!). Keď dorazia do mesta, kde im hrozí oveľa väčšie nebezpečenstvo, "Maurice" musí zvýšiť svoju hru a nájsť skutočného "krysařa" a jeho píšťalu, ak chce zachrániť všetkých svojich bratov pred záhubou! Je to jednoduchý príbeh s niekoľkými zábavnými postavami - páčili sa mi "Nebezpečné fazule" a "Sardinky" a dej príjemne plynie len deväťdesiat minút. Iste, je to odvodený hybrid príbehov a rozprávanie mi po chvíli prišlo naozaj dosť otravné, ale ako pôvabný rodinný dobrodružný film, ktorý ilustruje hodnoty tímovej práce, lojality a zároveň je prešpikovaný zábavnými dialógmi a scenármi, sa mi celkom páčil. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dobre rozchodený animák, ktorý niekde v polovici trochu stráca na tempe. Ale krysy, ktoré od Ratatouille neboli tak sympatické, a Maurice sú dobre zachytené. Trochu viac lepších dialógov a pokojne by to mohlo byť vyššie hodnotenie. Keď si vezmeme do úvahy to, že za akých okolností tento animák vznikol (vďaka za info užívateľovi Arenal83), tak potom za výsledok nie je potrebné hanbiť sa. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Tento animák jsem shodou okolností viděla 2x krátce po sobě, jednou v originálním znění a podruhé s českým dabingem. V originálním znění dominuje kocour v podání geniálního Hugha Laurieho, v české verzi už to tak slavné není (ale oceňuji snahu Martina Stránského se alespoň trošilinku přiblížit nedostižnému originálu). Knižní předlohu neznám, nikdy jsem knihy T. Pratchetta nečetla, takže nemůžu porovnávat, zda to odpovídalo předloze či nikoli. Film se mi jako celek líbil, byl místy hodně zábavný, nicméně byly tam určité prvky, které moje sledování narušovaly nebo lépe řečeno, mě otravovaly. Tímto rušivým prvkem byl příběh králíčka Hopsálka (dle mého názoru úplně zbytečný, v ději nepodstatný) a také skutečnost, že ženská hrdinka byla zároveň i vypravěčkou příběhu (místy může být poněkud matoucí, zvlášť pro menší děti). Hodně jsem váhala mezi 3 a 4 hvězdičkami, nakonec jenom díky hlasovému výkonu hlavní postavy dávám vyšší hodnocení. ()

Reklama

Reklama