Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Recenze (219)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezký, lyricky vyprávěný film, ve kterém někdo odhodlaný realizuje největší archeologický objev, někdo nenaplněný nachází životní lásku a někdo pro někoho nesmírně důležitý.... Za tónů klavíru, pocitů úzkosti ze začínající války a nenucených západů slunce a existenciálních myšlenek spojených s uměním a jeho věčností. Všichni herci TOP a místy pro ozvláštnění atypický střih, kteří nemůže říct že by se nelíbil, ani ani obráceně. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kery Chuligán je řádně jetá a mimořádně neestetická vykopávka, ovšem i tak jí penzionovaný kopáč Ralf neváhá pořádně prozkoumat hrboly, a dokonce jí i rozrýt nějakou tu brázdu na pozadí. Druhé světové. Ryje natolik urputně a hluboko, že nakonec paní Chuligánové narazí na kýl. Ranně středověké bárky. V zádech má však satanžel i svou, ještě jetější bábu, která mu včas zatrhne to rejdění. V hlíně. A je z toho takové ničím neurážející, starovelkobritsky šarmantní a vcelku odsejpající melodrama, které se dá přežít i bez toho, aniž byste po něm hned přibrali třicet kilo, nakoupili kočky a začali vášnivě číst tklivé a stylisticky obskurní příběhy Rytmu života o ubohých otylých důchodkyních, které náhle opustil manžel jen qůli tomu, že jim smrdělo z huby, byly nesnesitelně senilní, panovačné, myly se jednou měsíčně a v jednom kuse držkovaly. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle je výborná. Nechybí vzrušení z postupného odhalování velkého nálezu, předválečná atmosféra je tu hmatatelná a stačí k tomu jen pár záběrů na opevňující se Londýn a zlověstné přelety letadel. Nástupem Lily James se to ale pozvolna rozbředné do laciného melodramatu s nějakým tím filozofováním o životě a smrti a pro hodnotný filmový zážitek zbyde jenom pěkná kamera a jímavá hudba. Prostě chtěl režisér toho říct hodně, i s velkým přesahem, ale naložil si na bedra příliš a ve druhé půli to neukočíroval. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krásné drama o tom, jak skupina amatérských i profesionálních archeologů vykopávala v předvečer druhé světové války pohřební mohyly v Suffolku. Pro mě velmi atraktivní téma a přijde mi svěží, že se ten film dějově věnuje nejvíc právě tomuhle motivu a nezačíná žádné jiné velké záplatky (vyloženě jsem se bál, že začne hrát prim nějaká romantická linka). Tohle je zkrátka film o umírání, o tom, co bylo, a o tom, co po nás zůstane. Krásná kamera a výtečně se povedlo vykreslit atmosféru nadcházejícího válečného konfliktu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná by mě to bavilo, kdybych byl Indiana Jones, ale takhle mě to nudilo, ostatně jako většina anglických filmů, kde mají starší oblečení ehm kostýmy. Ženský tam furt bulej, chlapi kecaj, všichni se hrabou v hlíně. Jediný za co dávám ty dvě hvězdy za dějovou linii kolem Edith Pretty, ale i tak si myslím, že ten film až moc nadhodnocuji. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film o archeológii, konkrétne o nájdení anglosaskej pohrebnej lode a pokladu v mohyle Sutton Hoo. Skvelý Ralph Fiennes ako Basil Brown, výborná Carey Mulligan, výborná atmosféra, zlovestné ozveny blížiacej sa druhej svetovej. V druhej polovici to síce rozriedia trochu zbytočné vzťahové melodrámy, ale aj tak kvalitka a povinnosť pre všetkých milovníkov histórie, o archeológoch ani nehovoriac. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám podobné příběhy děsně rád. Historie, archeologie, podle pravdy. Nějak bych podobnému filmu neměl problém napálit klidně pětihvězdu. Navíc, když na první pohled vidím, že hlavní role tu ztvárnili Ralph Fiennes a Carey Mulligan. Jen škoda, že ve druhé polovině film začal být těžce o ničem. Jako kdybyste koukali na záběry pěkné anglické krajiny a přitom se nedělo vůbec nic. Rádoby poetika bez poetiky. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Carey Mulligan a Ralph Fiennes září v komorním dramatu o archeologickém nálezu, který přepsal anglickou historii. Vykopávky jsou ale mnohem víc o vztahu dvou hrdinů, kteří pomáhají jeden druhému zaplnit prázdno v jejich životech a o historii, jejíž součástí je každý z nás. Ať už chceme, nebo ne. Simon Stone natočil skoro až lyrické drama ve stylu Terrence Malicka, které spíš než na děj sází na atmosféru a velmi pomalé tempo. O to víc zamrzí, že se ve druhé půlce začne věnovat poměrně banálním a poměrně zbytečným příběhům vedlejších postav. Přesto jde o hodně povedené drama, které ale od diváků vyžaduje trochu té trpělivosti. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Krásný lyrický film o archeologii...respektive o pozadí známého archeologického objevu v Sutton Hoo...empatický britský snímek...taková ta filmová člověčinka... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivé, ale tak přirozeně a nevtíravě. Ano, hrají tam takové ty trademarkové klavíry, ale nikdy jsem neměl pocit, že by mě film vydíral. Naopak výtvarná stránka je vkusná a podporující dění na plátně. Dialogy mimo obraz, kdy jen sledujeme to mezitím, vše jen podtrhují. Fakt jsem nečekal, jak až moc romantické to bude. Velmi mi to sedlo i díky super hercům. Dokonce i ten chlapeček byl fakt fajn. Jako myslel jsem, že se mi to bude líbit, ale ne až tak. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„OD PRVNÍHO OTISKU LIDSKÉ RUKY NA STĚNĚ JESKYNĚ JSME SOUČÁSTÍ NĚČEHO, CO STÁLE TRVÁ…“ /// Malý a lehce dojemný dobrodružství z jednoho pole… Nikam to nechvátá a furt to má vo čem vyprávět. Brzy jste postavám tak blízko, jak jen to jde a protože tady jde právě o tohle (a taky trochu o kopání do hlíny) je ten film pro moji citlivou duši strašně fajn. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsal John Preston, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti(Navíc se zajímám o archeologii) 3.) Thx za titule „Miroslav Pošta“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film, kterému jsem propadl už jen za to, jak krásně vypadá. Přenádherná anglická krajina, pohledy do netušené dáli, nevlídné plískanice nebo naopak jasné noci a teskný západ slunce. Každý z pohledů si mě bezpečně kradl a ve spojení s příběhem plným tužeb, stesku i naděje jsem se v závěru tváří v tvář téhle pohádce založené z větší části na skutečnosti zmohl jen na pár slz. Všichni máme rádi snímky, od kterých čekáme hodně a ony tu pomyslnou laťku ještě o pořádný kus přeskočí. Tenhle je jeden z nich. Vážně mi bylo jako kdybych kopal, dřel, doufal a miloval s nimi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Není to naleziště, kvůli kterému by se balil kartáček, zubní pasta a deset stop dlouhý bič a na mapě se přes Atlantik rýsovala červená čára až do Ipswiche v Suffolku. Stone na to jde přes ryzí britský spirit, nonšalantně přechází mezi postavami a v melancholickém duchu spolu s nimi oživuje minulost, aby se lépe vyznali v tom, co teprve přijde. Dvě věci jsou precizní. Eleyho kamera, když v exteriérech dávkuje záběry, na kterých obloha zaujímá čtyři pětiny obrazu a samozřejmě Fiennes se svým „there are some things we just canˈt succeed at no matter how hard we try“.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Téma snímku mě příliš nezajímalo a nejprve jsem si film nechal proplout pod radarem a vrátil se k němu až po výborných ohlasech, což přece jen u Netflixu není tak běžné (většinou má štěstí jen s hotovými filmy, které nakoupil na festivalech). A musím vznést takový apel na nerozhodné diváky jako já, že pokud nehledají čistě drahý blockbuster na nudné sobotní zasněžené odpoledne, rozhodně byste měli dát Vykopávkám šanci. Ač nijak extra nevyhledávám Ralpha Fiennese, zde je skutečně srdcem celého projektu a dobře se zejména s jeho postavou ztotožňuje. Největší poklona samozřejmě směřuje k režisérovi Simonu Stonovi, který z potenciálně nudného historického dramatu dle skutečné události udělal svěží, zábavný a skvěle odsýpající film, který člověku zvedne náladu a dokáže v něm vyvolat nějaké ty tížené emoce...80% a to jen kvůli pomalejšímu začátku. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Jemným odkrývaním vrstiev zeminy k lepšiemu poznaniu vlastnej minulosti i povahe a vzťahom súčasnosti. Nezabúdajúc na podstatu, nepreklopiace sa do extra melodramatickej linky. Vyvážene stojace na vode. Čiže kolísavé. Ako koráb z dubových kmeňov. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Naštěstí to není jen o tom, že by se Ralph Fiennes dvě hodiny hrabal v hlíně a se štětečkem odkrýval poklady vykopaného pohřbu v anglosaské lodi. Máme totiž rok 1939, Evropa se děsí toho, co ten chlapík s drobným knírkem pod nosem plánuje a životem zkoušená majitelka rozlehlých pozemků povolává amatérského archeologa, nadšence a samouka, aby zjistil, co se na pod nimi ukrývá. Objev je to značný, což samozřejmě vyvolá zájem archeologů z několika muzeí. Pak ale příběh dvou (krapet ztracených) lidí jen tak plyne, nic moc vzrušivého se nestane a jejich vášeň pro historii ještě jaro nedělá. A jelikož je jejich vztah spíš profesionální, a pak přátelský, naznali pantátové z Netflixu, že by bylo fajn přihodit nějakou tu romantickou linku. Tudíž se na scéně objevuje Lily „Popelka“ James, která má choutky, ale její manžel jaksi ne. Stejně jako další odbočky to moc nefunguje, respektive to diváka nijak neodrovná. Což naopak nelze říct o vizuální stránce. Kamera z anglického venkova je totiž velmi pěkná, spolu s hudbou (začínající Stefan Gregory) divákovi nabízí místy až strhující atmosféru. A Carey Mulligan mi v posledních letech sedí čím dál víc. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak přesně kvůli takovým filmům se tak rád dívám na filmy. Obsah zaujme, ale moc toho neřekne, režisér je neznámý, nicméně vybral si zajímavé téma a sehnal skvělé obsazení, takže... Co to vlastně bude? A nakonec je to tak krásný příběh, v němž se kope doslova i metaforicky, který baví i chytá za srdce, ze kterého se něco dozvíte a při závěrečných titulcích máte ten pocit, že jste viděli něco, co rádi uvidíte znovu. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Absolútna dokonalosť, skvelé zachytenie atmosféry miesta a doby. Stručné, ale hlboké úvahy o plynutí času a o mieste človeka na Zemi. Kam sa plavila táto loď? Ku hviezdam, či smerom nadol ku koreňom Yggdrasilu? Mám silné tušenie, že v mojom osobnom rebríčku v roku 2021 už Vykopávky nič neprekoná. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné a mimoriadne citlivé. Trochu som nepochopil prečo to v druhej polovici uhne do vzťahovej drámy venovanej vedľajším postavám, no aj tak vo výsledkú výborný počin. Hlavne po audiovizuálnej stránke (inšpirácia Malickom sa nezaprie). 8/10 ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

(VIDĚNO 17.2.) "We die and we decay. We don't live on." "I'm not sure I agree. From the first human handprint on a cave wall, we're part of something continuous. So, we don't really die." ________ Britské drama 'Vykopávky' je typickou melodramatickou filiálkou, která skrze specifickou poetiku a decentní řemeslné zpracování utváří fascinující lyrické podobenství a plnohodnotný archeologický snímek, kde není nouze o oživlé mumie, valící se balvany, a samozřejmě komorní pasáže s vařením zeleninových vývarů. Z hlediska narace je tento nový příspěvek do evropské filmotéky streamovacího gigantu Netflix melancholickým pásmem s velmi fluentní gradací, kterou scénáristka Moiry Buffini zkomponovala se sofistikovanou něhou, a s jejíž pomocí zároveň adaptuje beletrizované prameny sepsané na základě skutečných události, které zaznamenal spisovatel John Preston.... V příběhu, jak je již dle samotného názvu vidno, primárně figurují archeologové bádající po významných artefaktech anglosasů ukrytých uvnitř mohyl v okrese Sutton Hoo - v podstatě Indiana Jones naruby. Přestože se děj laicky řečeno točí okolo maníků, kteří doslova hledaj cetky v zemi, režisér Simon Stone dokázal okolo tohoto zprvu monotematického námětu bilaterálně vystavět centrální i sekundární dějové (ačkoliv přímočaré a lehce zkratkovité) linky a epizody, a následně je determinovat formou tří dějových aktů - jejichž konflikt má sice nulový arbitr či mnohdy nevyřčené abstrakce, přesto Stone a Buffini dokáží svou konzistentní filmovou řečí diváka bezprecedentně upoutat jednotlivými osudy postav - jichž se ujaly taková herecká esa britské filmové scény jako sympaťák Ralph Fiennes, Carey Mulligan, anebo moje crush Lily James - a autenticky je zakomponovat do frustrujících tenzí předválečné éry.... Byť 'Vykopávky' mohou být v jednotlivých kvalitativních nuancích lehce hyperbolické, jsou v konkluzi bez sebemenších pochyb nesmírně vizuálně půvabným, esteticky opojným a poeticky půvabným dílkem v kterém vévodí nevšední expresivní kamera Mikea Eleyho a subverzivní hudební doprovod Stefana Gregoryho. Snímek zároveň v neposlední řadě slouží jako symbolická alegorie o pomíjivosti lidského života - takže o obskurní vykopávku se rozhodně nejedná, poněvadž u mnoha cinefilů se bezpochyby vyhrabe do žebříčku nejlepších filmů tohoto roku.... // VERDIKT: 8,2 špachtlí z 10 // ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama