Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Zajímavosti (13)

  • Ačkoli Carey Mulligan bylo v době natáčení filmu 34 let, skutečné Edith Pretty bylo 56 let, když v roce 1939 začaly výkopové práce v Sutton Hoo. (Piercee)
  • Rory Lomax (Johnny Flynn) je fiktivní postava. Skutečnými fotografy vykopávek byli Mercie Lack a Barbara Wagstaff. (Will_X)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy, kterou napsal John Preston. Kniha byla vydána v roce 2007. (SONY_)
  • Natáčet se začalo v říjnu 2019 v Shacklefordu, Surrey a částečně i v blízkosti Sutton Hoo v Suffolku, kde skutečný Basil Brown (Ralph Fiennes) učinil svůj objev. (J.F.B.)
  • Většinu předmětů objevených v lokalitě Sutton Hoo dnes nalezneme v Britském muzeu, kam je Edith Pretty (Carey Mulligan) ještě v roce 1939 věnovala jako dar celému národu. (J.F.B.)
  • Peggy Preston (Lily James) byla součástí týmu profesionálních archeologů vedených Charlesem Phillipsem z university v Cambridge, který převzal po Brownovi vedení vykopávek. Mezi další členy této skupiny patřil například odborník na prehistorii jeho rodného Walesu W. F. Grimes (Arsher Ali), dále archeolog Osbert Guy Stanhope Crawford nebo Peggyin manžel Stuart Piggot. Právě oni otevřeli pohřební komoru, kde nalezli množství pozoruhodných anglosaských artefaktů (z nichž je asi nejproslulejší bohatě zdobená helma), nikoli však tělo. Kdo zde byl původně pohřben se stále nepodařilo s jistotou určit, ale jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů je král Rædwald, vládce království Východní Anglie cca v letech 599–624, popřípadě jeho syn Eorpwald. (J.F.B.)
  • Film zpracovává události kolem vykopávek raně středověkého pohřebiště Sutton Hoo v anglickém Suffolku, kde v květnu roku 1939 objevil na pozemcích Edith Pretty (Carey Mulligan) archeolog-samouk Basil Brown (Ralph Fiennes) s pomocí zahradníka Johna Jacobse (Joe Hurst) a hajného Williama Spoonera unikátní příklad tzv. pohřbu v lodi ze 7. století. Dřevo 27 metrů dlouhé a 4,4 metru široké lodi se sice z velké části nedochovalo, avšak její tvar zůstal dokonale obtisknut do písku. (J.F.B.)
  • Do role Edith Pretty byla původně obsazena Nicole Kidman, ale nakonec musela kvůli pracovní vytíženosti odmítnout, a role tak připadla Carey Mulligan. (J.F.B.)
  • Už v roku 2013 existovala predbežná dohoda, že herečka Cate Blanchett vo filme stvárni postavu Edith Pretty. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama