Reklama

Reklama

Awake: Probuzený

(festivalový název)
  • Japonsko Awake
Trailer

Obsahy(1)

Před světem uzavřený chlapec Eiiči nemá příliš kamarádů. Ve snaze začlenit se do kolektivu začne navštěvovat školní kroužek šógi. Tyto „japonské šachy“ však nejsou jen zábavou. Učí děti strategii, respektu k soupeři, ale i uznání vlastní prohry. Mezi studenty Eiiči po čase objevuje i svého úhlavního rivala, rovněž studenta, Riku. Po mnoha výhrách Riku aspiruje na dráhu nejsilnějšího hráče ve své kategorii a Eiiči, neschopný ho po mnoho let porazit, hru šógi vzdává a začíná žít jako obyčejný student. Vášeň pro hru se mu vrátí v okamžiku, kdy se naskytne možnost vytvořit počítačový program, který by jednou mohl porazit i profesionálního hráče. A tím by neměl být nikdo jiný než Riku. Film Awake: Probuzený ukazuje napínavý duel dvou odlišných charakterů. Souboj geniálního hráče šógi s mužem, který se sice nestal profesionálem, ale objevil nový smysl svého života v programování. V těchto světech pak prohra neznamená konec, ale motivuje k lepším výkonům. Pokud opravdu věříte tomu, co milujete, jednoho dne najdete tu správnou cestu, jak svého cíle dosáhnout. Snímek tak nutně směřuje k naprosto unikátnímu duelu ve hře šógi, který sledují všichni hráči v Japonsku. Od amatérů až po nejlepší profesionály. Co se stane v okamžiku, kdy bude jeden z nich poražen? Co by to znamenalo pro profesionální hráče šógi a co pro vývoj počítačových programů? (Eiga-sai)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

Gienah 

všechny recenze uživatele

Film ako taký bol v pohode, avšak zbytočne dlhý. Momentov, na ktorých chcel režisér poukázať na významné postavenie aké hra šógi v Japonsku má bolo zbytočne veľa a mnoho záberov bolo prázdnych. Videné počas festivalu Eigasai 2024 v Lucerne. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Film byl inspirován skutečným utkáním počítačového programu Awake s mladým profesionálním hráčem. (Eiga-sai)
  • „Japonské šachy“ šógi se v současné podobě hrají již více než 400 let, ale jejich historie sahá mnohem dál. Hrají je pro zábavu skutečně všichni od školáků po seniory. V Japonsku šógi představují svébytný fenomén, který jen těžko lze u nás k čemukoli připodobnit. Pravidla jsou podobná šachům, ale množství tahů a kombinací je násobně vyšší. Popularitu této hry, zvláště mezi mladými hráči a hráčkami, zásadně podpořil i úspěch Fudžiho Sóty, který získal jedno z nejprestižnějších ocenění pro hráče „Meidžin“ ještě před dovršením 20 let. (Eiga-sai)

Reklama

Reklama