Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé pokračování trilogie Matrix nás opět zavede do temného světa budoucnosti ovládaného stroji. Lidstvo stále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může osvobodit jen Vyvolený. Nea s Morpheem a Trinity čeká boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Zion i s jeho pomocnými jednotkami. Neo ve svých temných nočních můrách vidí, že Trinitiným osudem je smrt. Dokáže se znovu vzepřít osudu a svou mocí zastavit nekonečné útoky strojů? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 019)

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Co bylo v prvním díle dokonalou filmovou stylizací, tady trochu skřípe. Spousta filozofických dialogů příběh vůbec neposouvá, a celý příběh je zbytečně překomplikovaný. Akční scény jsou sice do jedné vynikající, ale působí trochu samoúčelně, v jedničce lépe vyplývaly ze situace. Ale abych zase moc nekritizovala, musím říct, že film se mi líbil, příběh byl slušně vystavěný, vizuálně výborný a herci se snažili. Rozhodně stojí za to na něj jít, je to důstojné pokračování, jen to holt už není jednička. ()

kaygen.it 

všechny recenze uživatele

Ten film je opravdu vydařený, je překvapivě promyšlený a dialogy jsou vynalézavé a chytré (zejména ten s Architektem). Ovšem to vše se týká matrixovské části filmu. Část odehrávající se v Zionu je podstatně patetičtější, nudnější a dle mého hodně zbytečná. Přesto dávám pět hvězdiček, protože když jsem odcházel z kina, po dlouhé době jsem zažil ten pocit - teď jsem viděl něco úžasného... ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Ano, stále je to Matrix. Ale tak jiný. Kde je ona tajemná atmosféra z prvního dílu? Nikde, zmizela a místo ní jsme dostali tohle. Dlouhou dobu nudný film (zpočátku), který se poté rozjede do poměrně slušného akčního spektáklu (a ke konci zase začne nudit - Architekta jsem chvílemi opravdu nepochopil). Bohužel jen poměrně slušného. Povedené akční scény (honička na dálnici a moje oblíbená "bitka v Chateau") jsou pak jediné co u tohoto filmu zbyde a to je podle mě opravdu málo, některé scény mají navíc totálně trapné části (zřejmě nejtrapnější je pak supermanský přílet Nea ve scéně na dálnici - totální podpásovka). ()

shimpy(CZ) 

všechny recenze uživatele

Reloaded na mě působí jako bezchybná akční podívaná plná počítačových efektů, ale jinak co se týče příběhu, tak děj se nijak výrazně nepohne kupředu, spousta dialogů vyzní naprázdno, některé postavy jsou naprosto zbytečné. Ale 4 dávám právě pro to, že i přes tyhle všechny nedostatky se film tváří jako důstojné pokračování jedničky. A daří se mu to. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Pána prstenů, i tady se mi zdá prostřední díl nepatrně slabší. Možná je to prostě tím, že to není to slavný a překvapivý začátek, jako u Matrixu, ani velký konec, jako u Matrix Revolution. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Dvojka síce postráda onu filozofickú genialitu Jednotky, ale stále je prudko štýlová a veľmi pozerateľná. A nedá mi nespomenúť killer soundtrack, ktorého som obrovským fanúšikom. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Držím se názoru, že to mělo prvním dílem skončit. Ale tento film je, jakobyste po konci prvního dupli ještě na plyn. Efekty, hudba, akční scény. Paráda! Řezba v tom baráku u M. Bellucci neměla chybu! Už na mě moc přemyšlenkováno, ale pořád se mi to moc líbilo! ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Matrix Reloaded (i jeho pokračování) již od prvopočátku trpěl jedním obrovským handicapem: i kdyby se tvůrci rozkrájeli, oproti prvnímu Matrixu chybí moment překvapení, kterým první díl doslova vyrazil dech a posadil diváka na zadek svou originalitou, choreografií i designem scén podpořeným geniálním soundtrackem, což byl prvek ve své době nevídaný, průkopnický a nesčetněkrát napodobovaný v jiných filmech. Přiznám se, že již tehdy jsem věděl, že Matrix je typ filmu, který má zůstat jen jeden, že jakékoliv pokračování může mít za následek devalvaci hodnoty původního matrixovského poselství. I proto jsem dlouhá léta odmítal pokračování shlédnout a v tomto názoru mě podporovaly i trailery a názory, nyní po devíti letech mi to přecejen nedalo a kouknul jsem na to... Inu, co říci: původní originalita je ta tam - podle očekávání, naopak Wachowští se příliš nechali unést (možná i tlaku producentů) a natočili film na efekt, ta původní matrixovská atmosféra je upozaděna, soundtrack už není tak povedený, příběh a poselství jsou taktéž roztříštěny v explozi efektů, které jsou opět vizuálně povedené, ale nikterak průlomové jako tomu bylo v prvním díle. Prostě Matrix je jen jeden, avšak ruka trhu si žádala další vydělané dolárky, hold i filmový průmysl si na sebe potřebuje vydělat. ()

Dyas 

všechny recenze uživatele

Musel jsem změnit svůj první koment k tomuto dílu. Moc jsem mu křivdil a nebyl jsem s prvním komentářem spokojený. Je to velmi dobré pokračování mnohem lepší jedničky, v kterém můžeme najít výborné akční scény a to především úžasně zpracovaný souboj Nea s desítkami klonů agenta Smithe. Příběhová linie opět vynikne a muzika je skvělá. Jen jsem překvapený, že to dalo jen v kinech 742 mega. Škoda toho jak třetí díl utržil o 300 mega méně, protože mi přišel lepší. No co, Keanu Reeves si i tak přišel na velký prachy :) ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Patrím kľuďom čo majú za to že pokračovanie Matrixu nemalo nikdy vzniknúť. Tvorcovia sa môžu dušovať že to bolo celé od začiatku plánované ako trilógia, ale ja im to nežeriem pretože na finále prvého dielu je takmer nemožné nejak zmysluplne nadviazať a tak je treba vymyslieť hromadu podozrivých barličiek ktoré by ten vratký kolos podopierali aby sa nezrútil hneď po úvodných titulkoch. Takže z Nea je digitálny superman čo sa vie dobre biť, zastavovať letiace guľky a dokonca lietať, ale aj tak je mu to vlastne na prd lebo scenáristi samozrejme nevedia čo s tým. Hneď však treba povedať že rozšíriť Matrixovské univerzum tak aby to nebola blbosť je doslova Herkulovská úloha. Techno párty v podzemnej jaskyni je pekná hovadina, ale omnoho horšie je to keď na scénu vpláva mnou nenávidená veštica ktorá keď otvorí papuľu, tak sa z nej ( okrem cigaretového smradu ) začnú sypať mraky ťažko nezmyselných filozofických chujovín po ktorých som mal akurát črevné problémy. A to sa k tomu neskôr ešte pridá jej kamoš zvaný Architekt a ten úbohého diváka zadupe do zeme priam obludným prejavom ktorý nedáva zmysel ani odpredu ani odzadu ani nijako inak. Najlepšou postavou je tak Agent Smith ktorý síce taktiež prednesie pár zbytočných existenciálnych postrehov, ale je to ultimátny psychoš a má môj rešpekt. Dej sa snaží byť strašne kurevsky hlbokomyselný, ale v konečnom dôsledku vlastne paroduje sám seba a pripomína scénky z Monty Pythona. Čo sa týka akcie, súboj s nekonečnými zástupmi agentov Smithov je po niekoľkých pozretiach úplne hnusný a hnusne umelohmotný, peklo na dialnici je však stále rovnako bombastické a zostalo tak zrejme jediným dôvodom na pozretie tohoto filmu. Takže o čom je vlastne druhý Matrix? V skratke asi o tom že tu hromada exotov v latexových outfitoch drví obecenstvo viac či menej nezrozumiteľými monológmi a keď im dôjdu metafory tak si začnú rozbíjať držky v záplave wire-fu a počítačových efektov. Kinematografický omyl ktorý však vzhľadom na nesmierny komerčný potenciál bohužiaľ jednoducho musel vzniknúť. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Vynikající akční sci-fi nářez, který do logické struktury prvního dílu vnáší první trhliny. Pokud to ale přejdete (jako já), pak se série The Matrix možná stane i vaší srdeční záležitostí... ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to potřetí a konečně vím, že jsem pochopil vše podstatné. Konečně chápu nejlepší filmové sci-fi univerzum všech dob :) A řeknu vám, je to skvělý pocit :) Je to jiné, než první Matrix. První matrix musel hlavně vysvětlit základní principy (a jak to udělal, panečku). Reloaded jde víc do hloubky. Odkrývá "mytologii", skutečné úlohy postav a hlavně ve velkých dávkách připomíná, že jde pořád pouze o počítačový program, systém pro ovládání lidí. Díky tomu je tu také víc prostoru pro trikové orgie. A do toho ještě malé nitky dalších souvisejících postav a minulých příběhů. Jsem velmi spokojen a teď si jdu dát Revolutions :) ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie aké nemalo a ani nechcelo vzniknúť, veď sám Neo povedal, že nám nepovie ako to celé dopadne. Čo z toho, keď systém rozhodol inak, čím sa tvorcovia postavili pred ťažkú otázku, či sa zaň postaviť alebo nie. A rozhodli tak, že to s odbojom predsa len spoločne dobojujú. A síce sa Reloaded čo do kvality a bombastickosti na svojho predchodcu nechytá, po čase uznávam, že mohlo byť aj horšie. Predstavte si druhý diel s hollywoodskymi pravidlami bez Wachovských a dostanete popkorn s rovnakými postavami a ignoráciou ústrednej myšlienky. Takto ide o mainstream, aký síce postráda odvahu, nový nápad a vyrovnanejšie tempo, zato si pozorný divák môže všimnúť ospravedlnenie tvorcov, ktorí sa v rámci možností a dohľadu snažili ctiť pravidlá originálu, čím je "dvojka“ iba iná, nie cudzia. Rozdelený dej ale považujem za chybu. ()

Doom351 

všechny recenze uživatele

Ehm, cože ?! Neo si poradí se stovkou agentů ?! Hups spoiler ? Vím že Matrix je hlavně o akci což u druhého dílu platí dvojnásob, ale opravdu se Wachowski vykašlali na jejich u prvního Matrixu tak skvěle vypadající techniku ? Lana, kulisy, občas to plátno ... Čeho jsem si vyloženě nemohl nevšimnout byly právě CGI efekty. Těch nám tvůrci naservírovali skoro stejně jako samotné akce. Bohužel jsem při sledování nabil dojmu, "pokud to nejde hezky postaru a krásně, budou za tím peníze". Což asi těžko bude pravda, vzhledem k tunám skvělých hodnocení zde. Ale abych se nezabýval jen technickou stránkou kterou jsem se jenom tak "by the way" ani zabývat nechtěl (nakonec to dopadlo zcela opačně). Příběh. navazuje úžasně, stroje se připravují zničit Zion, Neo odkrývá pravou podstatu šesté verze Matrixu. Wachowski tak pokračují v rozšiřujícím se universu počítačového programu, který zahrnuje vědomí několika miliard lidí. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu ty dvojhvězdičková hodnocení a pod.Je fakt, že po jedničce každý čekal něco jiného. Já jsem prostě čekal na to , co nám naservírují Wachowští, a to bylo něco (ta honička je prostě boží). Pro mě spolu s Pánem Prstenů nejlepší trilogie všech dob. Viděno v kině 99% ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Kolosální zklamání. ________ Jemné záblesky béčkovosti a klišé z prvního dílu se v sequelu rozšiřují na celou délku filmu. Celý film je tvořen jen z těchto dvou „prvků“. ________ Taneční scéna s prostřihy na soulož Nea a Trinity patří k nejbizarnějším montážím, co jsem kdy v hollywoodském filmu viděl - takové béčko a soft-péčko dohromady. Tohle měli nechat natočit jiné machry. _________ CGI ve skupinové fight scéně (Neo vs. naklonovaný Smith) je naprosto neimersivní. Chvílemi jsem si nebyl jistý, jestli sleduji film, nebo cutscénu z video-hry. Zážitek nula. _______ Nová postava Frenchmana ve své první scéně ovlivňuje zákuskem kód vagíny nějaký ženský. Opravdu to většině zde hodnotících přijde jako adekvátní scéna? Byla absolutně nepodstatná pro příběh a co je hlavní - byla zcela zbytečná. Jinak ale velmi filozofická - jak kdyby tu scénu napsal Antonín Dolák... _______ Neovo finální dvěřní rozhodnutí bylo nelogické/iracionální. Kdoby čekal, že Neo bude tak Bluepill, když si přece vzal červenou pilulku... ______  Ve všech ohledech, ve kterých byl první Matrix chytrý, je naopak druhý Matrix úplně stupidní až imbecilní. Krásně se na tomto i následujícím filmu projevila nenažranost tvůrců vyždímat ze značky „Matrix“ maximum škemráků, a to i za cenu degradace původní filozofie. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"You." "Yes, me. Me, me, me." "Me too."     Začiatok druhého pokračovania Matrixu (konkrétne pasáž odohrávajúca sa v Sione) mi pripadá ako nejaký zlý vtip. Morpheus ako kazateľ s hrozne patetickým príhovorom, jeho trápne pôsobiaci oponent (veliteľ Lock), akási smiešna, masová techno party a k tomu všetkému ešte tá sexuálna scéna, ktorá tou svojou umelosťou pôsobí až komicky. Našťastie sa potom dej presunie do Matrixu a začne to byť naozaj zaujímavé. Tvorcovia totižto hýria nápaditosťou vo vývoji deja a jeho rôznych odbočkách (zaujímavé nápady s programami, ktoré sa vymkli spod kontroly, či s dverami ako prechodmi medzi vzdialenými priestormi) a súčasne je celé to predstavenie vizuálne veľmi pôsobivé (väčšmi ako v prvej časti). Viac ma tu bavili aj tie štýlové súboje, predovšetkým ohromne pôsobivý súboj Nea so Smithmi, ale aj ten na zámku, s dvojičkami, či tá veľkolepá akcia na diaľnici (aj keď tej je trochu priveľa). Veľmi atmosferická je celá scéna stretnutia s Francúzom, pričom tie štýlové postavy dvojičiek proste nemajú chybu. Hudba ma opäť príliš nepotešila, ale nad tým dokážem privrieť oči. Hoci som sa v priebehu filmu občas zmietal medzi nadšením a miernym znechutením, nakoniec u mňa jasne prevládli pozitívne pocity.     "Choice is an illusion created between those with power and those without." ()

listr 

všechny recenze uživatele

Spíše **** a půl. Když jsem v 99 viděl první Matrix strašně sem si přál pokračování, to že se můj sen uskuteční jsem tehdy ani netušil. Matrix podle mne patří mezi těch pár filmů, které si pokračování zaslouží, i kdyby bylo mnohem horší než první film. Matrix Reloaded je dobrý film. Možná bude i výborný, ale to možná až po uvedení trojky. Já doufám, že aš příjde do kin trojka tak celé tohle dílko dostane nějakou opravdu nezapomenutelnou podobu a celé to bude fungovat. Jako samostatný celek si MR nestojí špatně, ale je až moc ukecaný. To je dobře o všech těch kecech se totiž musí hodně uvažovat, ale na druhou stranu je to strašná nuda. Taky přibylo hodně vedlejších postav a ňekteré z nich bych nemilosrdně vymazal ze systému- doufám, že Monica Bellucci bude mít ještě více důležitější roli než se zdá. Ta tolik tajená pointa mne ani moc nepřekvapila, spíše jen donutila přemíšlet- naštěstí, že si budu muset lámat hlavu jen do listopadu:) ()

willis 

všechny recenze uživatele

1. Jakékoliv pokračování Matrixu je scénáristicky neopodstatněné, protože první díl byl logicky ukončený. 2. První půlhodina v Sionu je tak hrozná a trapná, že jsem měl chuť vypnout dvdčko. 3.Film mi potvrdil, že bratři Wachovští nejsou žádní scénarističtí géniové. I přes tyhle výtky jsem se v druhé polovině slušně bavil a akční scény (ty s živýme herci) jsou skvělé. Bohužel při některých scénách jsou až příliš vidět dodělávky pc animací. A za něco tak strašnýho jako počítačový souboj Neo x 100 Smithů, by se animátoří měli stydět, to bije do očí jako prase. ()

Související novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (více)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (více)

Reklama

Reklama