Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé pokračování trilogie Matrix nás opět zavede do temného světa budoucnosti ovládaného stroji. Lidstvo stále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může osvobodit jen Vyvolený. Nea s Morpheem a Trinity čeká boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Zion i s jeho pomocnými jednotkami. Neo ve svých temných nočních můrách vidí, že Trinitiným osudem je smrt. Dokáže se znovu vzepřít osudu a svou mocí zastavit nekonečné útoky strojů? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 017)

kingik 

všechny recenze uživatele

Matrixu jsem nikdy nepřišel a nepřijdu na chuť. Nechytám se v jeho světě, neorientuji se v jeho příběhu a při těch všech negativech mně tvůrci nepřichystali akční vichřici. Jedna scéna je opravdu zdařilá a jedná se o tu s Dvojčaty, co rozsévají smrtící virus a najednou se naklonují na desítky. Proč taková oslnivá scéna je tady jen jedna a víc nic?! A jestli ta dvojčata sehráli v příběhu nějakou jinou roli, než jen tu negativní, tak to stejně nevím, protože děj jsem nepochopil. Chci vidět toho, kdo odvypráví příběh tak, aby jej pochopil i trouba z Nemanic.To podle mě nejde. Nikdo pořádně neví, co tímto dílem bratři Wachowští chtěli říct, ale je to Matrix. Co je Matrix? Vizuál povedený, příběh nedokážu vstřebat. Nevím, o co šlo, ale vím, že to nebylo napínavé, záživné a nijak extra dynamické. S takovým talentem se divím, že bratři Wachowští marní čas takovými pitominami. Kdyby udělali něco dívatelného, určitě bych chválil. Mají na to, ale tímhle filmem si mě nezískali. 40% ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Ta spousta vzletně duchaplných a duchaplně vzletných monologů, minimálně v dabované verzi dost papírově šustivých, mi opravdu lezla na nervy. Některé akční scény byly IMHO tak dvakrát delší, než by nutně být musely... Podívaná je to pěkná, ale klidně mohla bejt o hodinku kratší. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Už ani nevím, pokolikáté tenhle komentář přepisuju, ale nedá se nic dělat. Reloaded je komplikovanější, než se na první pohled zdálo. Původní Matrix mám za jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Prvně jsem měl dojem, že Reloaded je pouze cool pokračování, ale posléze jsem pochopil, že jde o trochu odlišný matrixovský vesmír. Pokud vám nevadí dialogy utopené v hádankách, rádi bádáte nad různými spojitostmi a hledáte skryté významy, budete v sedmém neby. Od toho se odráží i mé hodnocení. Mám Reloaded za téměř vynikající film, ovšem nesmím srovnávat s původním značně přímočarým a doslovným Matrixem. Svým způsobem Wachowski brothers pěkně podvedli řadového diváka, protože ačkoli Reloaded nabízí dostatek "wow" scén, tak přeci jen není určen k jednorázové konzumaci. Reloaded je svázán pevným poutem s Revolutions, se kterým tvoří jeden pevný celek, i když je každý film svým feelingem i formou někde jinde. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Wachowští to asi (vy)mysleli dobře, ale já tenhle film doteď moc nepobírám. Snaha "zkomplikovat" a prohloubit myšlenky a celé univerzum prvního dílu je sice chvályhodná, nicméně výsledný produkt na mě působí dojmem jedné velké samoúčelnosti. To bych byl ochoten akceptovat u akčních scén - ostatně spousta akčních momentů a vychytávek v jedničce je svým způsobem taky pouze pro efekt, ovšem tam to nikomu nevadí, jelikož je to v podstatě vždy brilantně zakomponováno do děje. Bohužel tady to duo režisérů občas vysloveně přehání - především souboj Nea s desítkami Smithů je šíleně přepálený, těžce zbytečný a trikově nepovedený (viz Reevesův zřetelně počítačový obličej) úlet. Na druhou stranu, dálniční honička patří k nejlepším scénám celé trilogie. Sice také trpí jistou zdlouhavostí a mírně přetaženou megalomanií, ale to jí nic neubírá na strhujícím tempu (značný podíl na něm má neskutečně nadupaný hudební doprovod, konkrétně skladba MONA LISA OVERDRIVE), nápaditosti, napětí a několika malých vrcholech (ta sekvence je v rámci možností až překvapivě rozmanitá ve svém průběhu). Co už ale jen tak neskousnu je, že samoúčelný je zde i děj a dialogy. Zatímco v první časti byl vývoj příběhu naprosto logický, srozumitelný a i s dobře stanoveným počtem postav, v RELOADED jako kdyby tvůrci chvílemi nevěděli kudy kam a tak raději diváky zahlcují haldou nových vedlejších postav (nejedna z nich je nedůležitá a začleněná do prostředí a kostýmů ála Star Trek) a (pseudo)filozofických diskuzí, které často vyzní do prázdna (v předchůdci pro pochopení fungování virtuálního světa dokonale stačilo pronést prostou metaforu "Lžíce tu není"). První MATRIX považuji za dokonale vymyšlenou a hlavně ztvárněnou vizi, která sice možná není tak originální, jak se tváří, ale každopádně výtečně funguje a drží pohromadě ve všech možných ohledech. Jeho dvě pokračování taktéž obsahují mnoho dobrého, ale jejich konečná podoba už zkrátka není natolik konzistentní, inspirující a výživná... 70 % ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Matrix Reloaded mám rád jako atrakci. Nabídl mi neskutečné audio-vizuální orgie, originální akci, skvělou choreografii a taky nějaké ty v jiných filmech dosud neviděné věci. Prostě radost pohledět. Zato Matrix Reloaded braný jako filmové dílo mě po dobu jeho sledování dokázal několikrát rozčílit. První Matrix byl prakticky uzavřeným novátorským dílem s výraznou dějovou linkou a hlavně cílem. Kdežto z jeho pokračování je cítit čistý kalkul, který směřuje odnikud nikam, je prázdnou stále se nafukující bublinou, na kterou jsou nabalovány nové a nové věci a myšlenky, ale ke konci ta bublina praskne, všechny ty věci se rozletí do dáli a nezbude nic. Nechci tím říct, že filozofická rovina zde není vůbec zajímavá, naopak se zde najde několik vskutku zajímavých myšlenek, ty jsou jen často podány tak křečovitě a nejistě, až jsem někdy jen nevěřícně kroutil hlavou místo toho, abych se zamyslel nad tím, co tím chtěl vlastně básník říct. Bratři Wachowští jistě přelouskali spousty filozofických děl a chtějí se nám prostřednictvím Matrixu pochlubit, jací to jsou chytří hoši, ale často při čechrání svých pavích pér zapomínají na samotného diváka. Najdou se prostě chvíle, kdy Wachowští - filmaři ustupují do ústraní a na jejich místo nastupují Wachowští - ochotničtí filozofové. Spousta dialogů tak vyzní naprázdno a drasticky zpomalují výsledné tempo filmu. Abych ale jen nekritizoval, občas se tvůrcům zadaří a zahltí nás zajímavými úvahami a symbolismy, Matrix Reloaded rozhodně není hloupý film. I když se to tak možná nezdá, ve výsledku jsem vlastně docela spokojen. Dostal jsem další možnost navštívit fascinující svět Matrixu, ze všech těch vizuálních fines mi přecházel zrak, několikrát jsem byl ohromen, několikrát jsem se zamyslel, ale v porovnání s prvním dílem vypadá Matrix Reloaded značně nedomrle a pokud pominu všechen vizuál a akci, nenabízí vlastně nic moc nového. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce slabé. Svět Matrixu už znám, takže mě nemůžou překvapit. Souboje proti přesile mě nikdy nebraly, protože nejsou realistické. A pointa s věštbou/zkázou lidstva/Sionu ke mě nedoputovala. # Bonus: Monica Bellucci # [viděno: TV, 5.1] # zajímavé zjištění - mám teď naposloucháno dost filmů se sluchátky a pustit si něco z repro (~8k) je nebe a dudy, detaily a dynamika je fuč # příběh 6 | hudba 7 | humor 0 | akce 6 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Vystačila bych si s jedničkou samou o sobě, která je výborná, inovativní a má navíc krom ačních scén onu přidanou "duchovní" hodnotu. Pokračování je sice stále dobré, ale rozvíjí příběh jiným směrem a bohužel tím i mění celé vyznění prvního dílu. Najednou to působí jako něco docela jiného, navíc jaksi tuctovějšího... A to je podle mě škoda. Od Matrixu se určitě po uvedení jedničky dalo očekávat více než jen akční pokračování, které navíc zabíjí původní myšlenku toho, že když člověk věří (neboli slovy Morfea "ví"), může dokázat cokoliv. Dvojka se sice stále snaží o jakýsi hlubší rozměr, ale spíš to působí jako balast, který postrádá smysl. A co víc, než aby naději a víru (po vzoru prvního dílu) dávala, tak ji naopak bere. No, ještě jsem neviděla poslední díl trilogie, takže jsem zvědavá, co z toho vyleze. ~(3,8)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Snad nespojleruju, když prozradím tohle: Neo jde za Vědmou, potká Serapha a ten mu říká "Promiňte." Neo: "Za co?" Seraph: "Za tohle." Následují dvě minuty drsné rvačky, načež Seraph ztuhne a prohlásí: "Musel jsem s tebou bojovat, abych poznal, že jsi Vyvolený. Jen při boji poznáš, co je člověk zač." Už tahle malá ukázka stačí, aby každý poznal, že Reloaded se kvalitám Matrixu moc nepřibližují. Další příklad je třeba Persephone Moniky Belluci a ta scéna, kdy se chce cucat s Neem. Mě osobně vadilo i to, jak po sobě Trinity s N. pořád lezli. Agent Smith se sice pan Herec, ale z hlediska děje tam vůbec nemusel být, stejně jako tolik jiných věcích. Škoda, Wachovští si to pěkně po***li. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film, či skôr druhá tretina jedného filmu sa rozhodol ísť svojou vlastnou cestou, ide v ústretí viac tým, ktorí jednotku chápali skôr logicky ako emocionálne a na záver pripraví pomerne šokujúcu pointu. Nesúhlasím s tým, že sa jedná o ždímanie prachov, skôr naopak, film vyžaduje maximálnu pozornosť a opakované vzhliadnutia, čo nie je určite komerčný ťah. Prečo teda všetci nato chodili, keď je to také priemerné..... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Idiotské kecy byly vystřídány méně idiotskou akcí. Jednoznačně se mi tento díl líbil více než ten první, protože jsem přesvědčen o tom, že akce a efekty jsou to na čem Matrix postavil ,,úspěch". Přestože akce na dálnici se mi líbila velmi, tak dokud se v Matrixu budou vyskytovat ty rádoby filosofické sračky, tak ode mne neuvidí jedinou hvězdičku. Kreténská jména všech postav jen podtrhují tento nesmysl světového formátu. Ať se na mě Wachowski brothers nezlobí, ale tento nápad se mohl zrodit jen v hlavě naprostého IDIOTA! Lidi co se děje? To jste snad vysadili předepsanou dávku léků? Pan doktor to s vámi myslí dobře! ODPAD ! ! ! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Propad asi o milión pater dolů. Film běží více zpomaleně než normálně, atmosféra veškerá žádná. Souboje jsou zcela o ničem, když si Neo dá ruce za záda a zbije dvě stě Smithů jenom pomocí chlupů v nose; kde jsou ty časy, kdy měl problémy se Smithem jedním a souboje měly šťávu.Akorát souboj Morphea s agentem na střeše náklaďáku měl mou pozornost. Pět minut dlouhá, do filmu zcela se nehodící soulož Nea s Trinity (vůbec celý ten jejich románek je pro mne výsměchem původnímu filmu), asi pět minut záběrů na polonahá, v rytmech techna se svíjející snědá těla (co to má co společného s Matrixem, prosím?), spousta na nervy jdoucích, nicneříkajících debilních keců (obzvláště s Vědmou, tím úchylným Pseudofrancouzem a tím týpkem ve Zdroji). Nijak mne "netankoval" ani Klíčník, ani ti árijští dredaři, ani Sentinely, ani dvě stě miliónů Smithů (úplně se tak "naředila" jeho přitažlivost z jedničky), ani Neo á la Superman, ani šokující odhalení pravé "funkce" Vyvoleného. A už vůbec ne směšný happyend, kdy pro změnu Neo oživuje Trinity... Při sledování Reloaded mi to až tak strašné nepřišlo, když to však vidím všechno takhle hezky vypsané, zůstanu na 20% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Z hlediska akce ještě je to lepší než 1. Létající Neo je srandovní. Kvůli dálniční scéně si museli v Austrálii postavit vlastní dálnici. Keanu Reeves a Laurence Fishburne jsou opět úžasní.Podíváme se tu i do Sionu. Jediné město lidí, které je u zemského jádra a stále se brání před stroji. Super je souboj Nea a klonovaných Smithů za pomoci železné tyče. Nejvíc se mi líbily bílé dvojčata s dredy. Klíčník je dost dobrý a Architekt taky. A objeví se tu i neodolatelná Monica Bellucci. :) Dozvíme se toho i spoustu o původu Matrixu, jeho programů a strojů. Končí to dost otevřeně a vše se uzavírá 3. dílem, který už podle mě tak povedený není. Pořád je to ale kus dobré práce. "Kde je Neo? Zase si hraje na Supermana." :D ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

"+ Proč jdete tak hrozně pomalu? - Dobře to vypadá!" Myslím si, že tahle hláška z jednoho kresleného seriálu plně vystihuje tento film. Všechno na efekt. Tucet zpomalovaček, výbuchů, kung-fu a dalších cool záležitostí. Příběhově se film dost podobá druhému dílu Pirátů z Karibiku. A stejně jako v Pirátech, je i zde prostřední část dějově nejslabší. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Prvnímu Matrixu se nic nevyrovná, ale jedno se tomuhle filmu upřít nedá - je tam nejlepší akce, jaká vůbec šla... (ač zabírá podstatnou část filmu a v podstatě je náhražkou za smysluplný děj) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Podařené pokračování našlápnuté od začátku do konce. Akce střídá akci a trikové efekty dosahují maxima. Parádní podívaná. ()

Dalda 

všechny recenze uživatele

Pokračování prvního dílu na mě působilo dost jinak. Už to nebylo to napětí a útěk o život jako v jedničce. Neo všechny agenty hravě odplácne, a vypadají tak jako obyčejné figurky, které mu nijak nemohou ublížit. Když už diváka nudí příliš, tak odletí jako superman. Bohužel. Jinak si film přinesl vesměs vše z prvního dílu a trochu zlepšil nějaké ty efekty. Celkově mi chyběla nějaká větší inovativnost. Přišlo mi, že se film snažil děj došoupat k něčemu velkolepějšímu, tak snad to uvidíme v Revolutions. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Více triků, více bojových scén, více řečí o Matrixu, více akční....méně originální a méně skvělé hudby....ale stále zábavné! 75% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak by som nevidel pôvodný Matrix, bolo by toto pokračovanie za tri hviezdičky. Nedokážem to pochopiť, rovnaká režisérska dvojica, rovnakí herci, zdanlivé pokračovanie deja a výsledok takmer na zaplakanie. Tam, kde bol v Matrixe nápad, prekvapenie, tam je v tomto reloade recyklácia, akcia a nuda. Škoda, nemalo sa to stať, aj keď vidina ďalších dolárikov je pre tvorcov taká zvodná, že prestávajú byť sebakritickí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Neo se potuluje po Matrixu a po Sionu, aby nám tvůrci mohli ukázat plný ranec děsně cool a in záběrů a efektů... bohužel při druhém shlédnutí, které nemá podporu velkého plátna, vyplouvá na povrch řada nedostatků, což by se u dobrého filmu nestalo... například přetaženost většiny scén... taneček v Sionu, souboj se Smithy i scéna na dálnici jsou stráááášně dlouhé a nudné, bez švihu i gradace... ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Perfektní pokračování skvělé jedničky. Bratři, ehm, sourozenci, W jdou ještě dál, nové postavy jsou úžasné, nejvíc mě překvapily dvojčata. Jestli nejlepší okamžik prvního dílu byla přestřelka v budově při záchraně Morfea, ve druhém díle je to honička na dálnici. Film je důstojným pokračováním a klidně může jedničce šlapat na paty, je v tom vše, co očekáváte, výborná práce. ()

Související novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (více)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (více)

Reklama

Reklama