Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neo je, poté co se mu podařilo zastavit několik chobotniček pouze silou vůle, v hlubokém bezvědomí a odpočívá na lodi vedle dalšího záhadného pacienta, který jako jediný přežil nepovedený protiútok zionských lodí. Kapitán lodi muže podezírá ze zrady a nemůže se dočkat, až se probudí, aby ho mohl vyslechnout. Morpheus a Trinity si dělají starost o Nea. Jeho stav totiž mnohem více než bezvědomí připomíná stav člověka připojeného k Matrixu, přestože zjevně připojený není. Nedbají pochybovačných názorů kapitána a vydávají se do Matrixu, aby si nechali poradit od Vědmy, co se Neovi stalo. Ta jim prozradí, že chobotničky nevyřadil z boje náhodou. Jako vyvolený má obrovské schopnosti, které zatím dokáže plně ovládat, navíc není nijak omezen hranicemi mezi jednotlivými světy. Díky střetu s chobotničkami se nedopatřením dostal do pasti mezi skutečností a Matrixem. Posádka lodi mezitím objeví Niobe a její nepojízdnou loď, kterou uvede znovu do chodu. Velitel zionských obranných sil Lock o tom nemá žádné zprávy a považuje všechny tři lodě, které zůstali mimo Zion za ztracené... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (958)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Proč tak nízké hodnocení? Jednoduché -- a musel jsem se přemáhat, aby to nebylo o hvězdičku méně. Pokud autoři vytvoří svět s jistými pravidly, musí svět podle těch pravidel fungovat (a do toho patří i to, že Neo může pravidla porušovat). Změnit pravidla uprostřed hry je podvod. -- Pokud se na začátku něco kategoricky tvrdí (the truth: as long as the Matrix exists, humans can never be free), tak nelze tuto maximu rozmělnit. -- (První) Matrix se mi hodně líbil a znám ho skoro nazpaměť (i když i tam byla nesmyslná pseudofilosofie, třeba že prý savec žije v rovnováze s přírodou a nespotřebuje všechny zdroje -- nikoli, jakýkoli život expanzivně spotřebuje všechny zdroje ve své nice a POTOM žije v rovnováze s přírodou, protože už nemůže expandovat). -- Matrix Revolutions je šarlatánská břečka a nedovede to zvrátit líbivá vizuální stránka. A docela se mi líbilo i tohle shrnutí: http://www.youtube.com/watch?v=_XEa-3eeedI&NR ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

K vyjádření nějaké hluboké myšlenky (boj dobra a zla, smysl života etc.) používalo lidstvo po celá staletí rozličných vyjadřovacích prostředků. To, co předkládají bří Wachowští v MATRIX REVOLUTIONS, osobně beru jako vyjádření hlubokých myšlenek za pomocí symbolů a kódů 21. století. Prostě: postmoderní doba užívá k vysvětlení své vlastní kódy. Náměty jako otázka uznání práv dalším bytostem, téma lásky, smíru, rovnováhy/hledání rovnováhy/nerovnováhy, smyslu života, boje dobra a zla etc. zůstávají po celé generace neměnné; mění se pouze "kulisy", "kostýmy" a onen vyjadřovací kód. Bří Wachowští stáli před nelehkým úkolem, a to celý "matrixovský fenomén" (celou tu plejádu námětů, myšlenek a úvah) vhodným způsobem spojit dohromady a uzavřít. Spojit tak, aby z toho nevzešel nějaký "nepovedený slepenec", ale mozaika, v níž každý kousek má svůj smysl a své místo. V tomto ohledu se MATRIX REVOLUTIONS vyvedl na výbornou! Matrix od nynějška tvoří uzavřený a pevný celek, který je ve svém žánru jedinečným a revolučním počinem. Nepopírám, že film obsahuje i některá slabá místa. Obsahuje, ale pochopte mě: moje mamka je skvělá kuchařka, dělá skvělé koláče. Někdy se jí však stane, že se kraj nějakého toho koláče trochu a lehce připálí, ale pořád je to pro mě skvělá kuchařka a já ty její koláče miluji. Podobně i bří Wachowští "upekli" znamenitý koláč, který sice nemusí každému chutnat či má pár těch "připálených okrajů", ale jejich "koláč" patří k mým oblíbeným a vždy se do něj rád zakousnu, a to bez obav, že se tímto "koláčem" jednou přejím. Shrnuto a podtrženo: Je to silné, je to hluboké... je to výborné ukončení "matrixovského fenoménu". Poznámka: Bří Wachowští se i tentokrát (a snad možná více než v dílech předchozích) nechávají - vedle řady jiných vlivů (comicsová kultura etc.) - inspirovat židovsko-křesťanskou symbolikou. Celý závěr filmu se nese přímo v tomto duchu. A nedá mi to nenapsat ještě toto: "deštivou" scénu ve finále MATRIX REVOLUTIONS považuji za jedno z přelomových, zásadních a především našich (tj.postmoderních) vyjádření odvěkého a neustálého boje dobra a zla. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

"Hele, Larry, byl za mnou Joel Silver." - Jo? A co chtěl ten starej lišák?" - "Ale, říkal, že má pro nás třista melounů, jestli bychom si prej nechtěli střihnout další dva díly." - "No super člověče. Tak něco sesumírujem. Nápadů máme mraky, nakopeme to na jednu hromadu, ono se z toho něco vyvrbí." - "Dobrý, takže tady bude tohle, sem zase dáme tohle, sem kopnem tu dlouhou dialogovou scénu, je to sice samá slovní vata, ale nevadí, voni to přežijou a hlavně to má deset minut a člověče, destiminutovka k desetiminutovce a jsou z toho čtyři hodiny, dva celý filmy!!" - "Jo, jo, máš recht. A sem bychom mohli šoupnout nějakou sekvenci laděnou do anime, Japonci na tohle uslyší a jsou druhej největší filmovej trh na světě, tím nic nezkazíme." - "Jo a taky nějakou love-story." - "Hele, Andy a taky hrdinský momenty by nebyly marný a ......" ....A DOST IRONIE!!!! Teď budu mluvit smrtelně vážně, budu tak vážný, jako jsou hrdinové Matrixu. Tak vážní a vznešení, že div samou vznešeností, slovy Amadea ze stejnomenného filmu, neserou mramor.....Jednou z možností, jak uchopit Matrix, je hledat a pídit se po smyslu. Hledat klíč k pravdě. Jenže je to něco podobného, jako kdyby mi spadl klíč, tentokrát od baráku, do kaluže. Já ten klíč najít musím, protože bych se nedostal do bytu, ale po pravdě řečeno, hrabat se v kaluži není příliš "interesantní" zábava. Stejně tak prohrabávat se kupou slovního balastu a trpět při vážně míněných patetických dialozích, které postrádají aspoň špetičku nadhledu. Já bych tak hrozně rád hledal a nacházel, ale Wachovští mi to díky formě svého vyprávění nedovolí. A přitom MATRIX REVOLUTIONS mohl být velkým filmem. Scéna ze stanice metra, z "mezičlánku", byla vtipná a parádní. Stejně tak samotný konec, nebojím se říci, byl ÚCHVATNÝ!!! Ale to mezi tím - strašné!! Patetické bojové scény jak vystřižené ze sovětského filmu Osvobození. Wachovští dokázali, že jsem si vzpomněl na svá dětská léta, kdy jsem zadarmo v rámci FFP chodil na sračkovité sovětské válečné filmy, plné patosu toho nejhrubšího zrna. "Kolik ti je, chlapče?" - "Osmnáct." - "Kdyby jsi řekl šestnáct, tomu bych věřil." - Tak dobře, šestnáct." - "Jsi příliš mladý na to, být vojákem." - "Vždyť je to jedno, kolik mi je, stroje mně stejně zabijou."....Toto nebyla ukázka ze sovětského JURKA, SYN VELITELE, ale z Matrixu. Americký "Jurka" chtěl bojovat a nakonec dokázal velkou věc. Ne, opravdu některé vzorce se ani po padesáti letech nemění a nezáleží ani na zemi původu...."Dokázal jsi to." - "Ne. my jsme to dokázali!"....Mimo tyhle excesy není Matrix hloupý film.. I když některé jeho výklady jsou úsměvné. Např. změna podoby Vědmy se u zastánců Matrixu vysvětluje jako Merovingianův trest, ale skutečnost je mnohem prozaičtější. Představitelka Vědmy ,Gloria Foster, během natáčení zemřela a tak si Wachovští pomohli takovouto ubohou kličkou. Proti myšlence Matrixu nic nemám, ale ta forma, přátelé, ta forma........ ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mě má celá matrixovská trilogie sestupnou tendenci. Jednička je špičková podívaná a k Reloaded jsem měla spoustu výhrad, přesto se mi však líbil. Revolutions mě v mnoha směrech naštval. Už tu sice nejsou tak okatě předhazovány rádoby filozofické úvahy. Ty tu nahradily patetické kecy, z kterých opravdu vře krev. Celý film na mě oproti předchozím dílům působil velice odtažitě a určité scény, u kterých bych čekala, že mě smetou, mě naopak nechaly zcela chladnou. Kromě efektního souboje Nea a Smithe jsem nenašla jedinou scénu, která by mě do příběhu vtáhla. Je tu příliš zbytečných dialogů a akce plná triků, která příliš nenadchne a rozhodně není "přelomová". Naštěstí jsem od filmu mnoho nečekala, hlavně ne nějaké rozuzlení, které by dalo všem dosavadním událostem hluboký smysl, takže vyložené zklamání se u mě nedostavilo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hmatatelnejší a zmysluplnejší dej, menej pseudo-filozofovania i samoúčelných akcií pre efekt nez v The Matrix Reloaded. Som spokojný. Prvú hodinu prezývate, no následná “vojna strojov” je úžasná. Byť ešte emócií vo finálnom digitálnom súboji Nea so Smithom, bola by trojka o triedu lepšie než dvojka. Záver filmu je adekvátny pseudo-hĺbke, ktorú celá sága predstierala. Kdo si myslel že je za tým všetkým niečo veľké, budú sklamaní. Nevyhnutelne sklamaní. ***1/2 ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 139,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 427,3 mil. (NIRO)

Související novinky

Wachowští se vrací k Matrixu?

Wachowští se vrací k Matrixu?

04.03.2014

Studio 20th Century Fox se brzy vrhne do natáčení třech pokračování Avatara a u Disneyho chystají první ze tří nových epizod Star Wars. Velké sci-fi filmy jsou zkrátka v kurzu a pozadu nechtějí… (více)

Reklama

Reklama