Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neo je, poté co se mu podařilo zastavit několik chobotniček pouze silou vůle, v hlubokém bezvědomí a odpočívá na lodi vedle dalšího záhadného pacienta, který jako jediný přežil nepovedený protiútok zionských lodí. Kapitán lodi muže podezírá ze zrady a nemůže se dočkat, až se probudí, aby ho mohl vyslechnout. Morpheus a Trinity si dělají starost o Nea. Jeho stav totiž mnohem více než bezvědomí připomíná stav člověka připojeného k Matrixu, přestože zjevně připojený není. Nedbají pochybovačných názorů kapitána a vydávají se do Matrixu, aby si nechali poradit od Vědmy, co se Neovi stalo. Ta jim prozradí, že chobotničky nevyřadil z boje náhodou. Jako vyvolený má obrovské schopnosti, které zatím dokáže plně ovládat, navíc není nijak omezen hranicemi mezi jednotlivými světy. Díky střetu s chobotničkami se nedopatřením dostal do pasti mezi skutečností a Matrixem. Posádka lodi mezitím objeví Niobe a její nepojízdnou loď, kterou uvede znovu do chodu. Velitel zionských obranných sil Lock o tom nemá žádné zprávy a považuje všechny tři lodě, které zůstali mimo Zion za ztracené... (TV Nova)

(více)

Recenze (958)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mě má celá matrixovská trilogie sestupnou tendenci. Jednička je špičková podívaná a k Reloaded jsem měla spoustu výhrad, přesto se mi však líbil. Revolutions mě v mnoha směrech naštval. Už tu sice nejsou tak okatě předhazovány rádoby filozofické úvahy. Ty tu nahradily patetické kecy, z kterých opravdu vře krev. Celý film na mě oproti předchozím dílům působil velice odtažitě a určité scény, u kterých bych čekala, že mě smetou, mě naopak nechaly zcela chladnou. Kromě efektního souboje Nea a Smithe jsem nenašla jedinou scénu, která by mě do příběhu vtáhla. Je tu příliš zbytečných dialogů a akce plná triků, která příliš nenadchne a rozhodně není "přelomová". Naštěstí jsem od filmu mnoho nečekala, hlavně ne nějaké rozuzlení, které by dalo všem dosavadním událostem hluboký smysl, takže vyložené zklamání se u mě nedostavilo. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Zase jsem si počkal až na DVD a i tak na mě bylo Revolutions zpočátku moc rychlé :). "Matrix II" je klasicky rozpůlený film, jehož samostatné díly podle mého jeden bez druhého nelze hodnotit a jsem rád, že jsem nepřidělil hodnocení Reloaded..... U Revolutions jsem po skončení taky úplně nevěděl "co s tím" a tak jsem to vyřešil ! :) Udělal jsem si Matrixový večer a pustil jsem oba díly za sebou bez rozdělení. Tohle řešení bych doporučil všem a myslím si, že až teprve tak vynikne tenhle "film" jako jedno z nejlepších a myšlenkově nejpropracovanějších Sci-fi, co se kdy objevily v distribuci....Pokud bych přece jen musel hodnotit, tak první část "pět" a druhá "čtyři". Honička na dálnici to ale celkově dostane na "pět". To se vážně jen tak nevidí :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hmatatelnejší a zmysluplnejší dej, menej pseudo-filozofovania i samoúčelných akcií pre efekt nez v The Matrix Reloaded. Som spokojný. Prvú hodinu prezývate, no následná “vojna strojov” je úžasná. Byť ešte emócií vo finálnom digitálnom súboji Nea so Smithom, bola by trojka o triedu lepšie než dvojka. Záver filmu je adekvátny pseudo-hĺbke, ktorú celá sága predstierala. Kdo si myslel že je za tým všetkým niečo veľké, budú sklamaní. Nevyhnutelne sklamaní. ***1/2 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že já opravdu nejsem ten správný divák pro tento film, přestože jednička se mi dost líbila. Přiznávám též, že to neni problém ani bratrů Wachowských a nikoho z dalších tvůrců ale jen a jen můj. Za triky můžu dát s klidným svědomím 2*, ale vypůjčím-li si Limův přiměr o hledání klíčů v louži, tak já jsem moc líná (a zřejmě ani ne dost inteligentní) na hledání klíčů v hromadě hnoje. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně ohromný divácký zážitek, který rozechvěl moje tělo na dlouhé hodiny (skutečnost, i když to zní divně). Wachowští pokračují přesně tam, kde skončili v Reloaded, a potvrzují jak skvěle měli celou trilogii naplánovanou (v duchu dialektiky - to samo o sobě vyvrací řeči o sračkovosti). Revolutions má navíc mnohem větší šanci uspět u lidí, kteří se u Reloaded nebavili, protože vše směřuje přímočaře k závěrečnému zúčtování, příběh už není tak komplikovaný (i díky tomu, že úloha vedlejších postav byla minimalizována). Boj se stroji je úchvatný, sice jsem si ani jednou neřekl "Dobrý triky", ale to pouze proto, že mi to připadalo jako realita a ne jako počítačem vytvořené záběry. Nemá cenu se dál rozepisovat. Tohle je prostě a jednoduše nádhera. O takovémhle filmu jsem vždycky snil. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl trilogie Matrix už nelze brát jako samostatně fungující film, ale jako přímé pokračování useknutého Reloaded. Wachowští se nezdržují zbytečným vysvětlováním, ale hází diváka do příběhu po hlavě a nechávají jej, ať se v hektické situaci na plátně i mezi postavami zorientuje sám. Ty mu to neulehčují, mluví v obvyklých hádankách a dvojsmyslech, zkáza se blíží a hlavní postava se ocitá někde mimo oba dosud známé světy... Obával jsem se, že tvůrci zabřednou do tenat zbytečného vysvětlování a prohlubování naznačených odboček a možností, ale naštěstí hned ze začátku eliminovali všechny komplikace a nechali závěrečnou část své trilogie řítit se kupředu jako rozjetý vlak v kolejích anime a videoher, kde lidé v bojových robotech bojují proti statisícům sentinelů a souboj hrdinů probíhá na nebi, mezi zdmi mrakodrapů i v obrovských přívalech vody, aniž by je nějak zdržovaly fyzikální zákony. Wachowští obracejí naruby mýtus superhrdiny, stejně jako se neobtěžují tím, aby diváka oblažovali nějakým ultrašťastným koncem... Snažím se příliš neupadávat do euforických stavů, ale Matrix Revolutions mi splnil sen fanouška science fiction a dosud se z toho zážitku vzpamatovávám. Trilogie Matrix pro mě bude jednou z nejgeniálnějších filmových ság, co jsem kdy viděl, možná geniálnější než Hvězdné války. Jen se bojím, že pro běžného diváka bude Revolutions velmi těžko stravitelný film... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Hele, Larry, byl za mnou Joel Silver." - Jo? A co chtěl ten starej lišák?" - "Ale, říkal, že má pro nás třista melounů, jestli bychom si prej nechtěli střihnout další dva díly." - "No super člověče. Tak něco sesumírujem. Nápadů máme mraky, nakopeme to na jednu hromadu, ono se z toho něco vyvrbí." - "Dobrý, takže tady bude tohle, sem zase dáme tohle, sem kopnem tu dlouhou dialogovou scénu, je to sice samá slovní vata, ale nevadí, voni to přežijou a hlavně to má deset minut a člověče, destiminutovka k desetiminutovce a jsou z toho čtyři hodiny, dva celý filmy!!" - "Jo, jo, máš recht. A sem bychom mohli šoupnout nějakou sekvenci laděnou do anime, Japonci na tohle uslyší a jsou druhej největší filmovej trh na světě, tím nic nezkazíme." - "Jo a taky nějakou love-story." - "Hele, Andy a taky hrdinský momenty by nebyly marný a ......" ....A DOST IRONIE!!!! Teď budu mluvit smrtelně vážně, budu tak vážný, jako jsou hrdinové Matrixu. Tak vážní a vznešení, že div samou vznešeností, slovy Amadea ze stejnomenného filmu, neserou mramor.....Jednou z možností, jak uchopit Matrix, je hledat a pídit se po smyslu. Hledat klíč k pravdě. Jenže je to něco podobného, jako kdyby mi spadl klíč, tentokrát od baráku, do kaluže. Já ten klíč najít musím, protože bych se nedostal do bytu, ale po pravdě řečeno, hrabat se v kaluži není příliš "interesantní" zábava. Stejně tak prohrabávat se kupou slovního balastu a trpět při vážně míněných patetických dialozích, které postrádají aspoň špetičku nadhledu. Já bych tak hrozně rád hledal a nacházel, ale Wachovští mi to díky formě svého vyprávění nedovolí. A přitom MATRIX REVOLUTIONS mohl být velkým filmem. Scéna ze stanice metra, z "mezičlánku", byla vtipná a parádní. Stejně tak samotný konec, nebojím se říci, byl ÚCHVATNÝ!!! Ale to mezi tím - strašné!! Patetické bojové scény jak vystřižené ze sovětského filmu Osvobození. Wachovští dokázali, že jsem si vzpomněl na svá dětská léta, kdy jsem zadarmo v rámci FFP chodil na sračkovité sovětské válečné filmy, plné patosu toho nejhrubšího zrna. "Kolik ti je, chlapče?" - "Osmnáct." - "Kdyby jsi řekl šestnáct, tomu bych věřil." - Tak dobře, šestnáct." - "Jsi příliš mladý na to, být vojákem." - "Vždyť je to jedno, kolik mi je, stroje mně stejně zabijou."....Toto nebyla ukázka ze sovětského JURKA, SYN VELITELE, ale z Matrixu. Americký "Jurka" chtěl bojovat a nakonec dokázal velkou věc. Ne, opravdu některé vzorce se ani po padesáti letech nemění a nezáleží ani na zemi původu...."Dokázal jsi to." - "Ne. my jsme to dokázali!"....Mimo tyhle excesy není Matrix hloupý film.. I když některé jeho výklady jsou úsměvné. Např. změna podoby Vědmy se u zastánců Matrixu vysvětluje jako Merovingianův trest, ale skutečnost je mnohem prozaičtější. Představitelka Vědmy ,Gloria Foster, během natáčení zemřela a tak si Wachovští pomohli takovouto ubohou kličkou. Proti myšlence Matrixu nic nemám, ale ta forma, přátelé, ta forma........ ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

První třetinu filmu si člověk připadá jako kdyby naskočil na rozjetý vlak a neseděl v něm; jako by se jen vezl na audiovizuální vlně a poslouchal klasicky hádankovité a chvílemi už poněkud prudící dialogy, ale víceméně nijak vnitřně nerezonoval s příběhem. ___ Autoři nemilosrdně počítají s tím, že se chytáte a vcítíte, což u někoho přijde po třetině filmu (můj případ), u někoho v polovině a u někoho vůbec. Reloaded ještě mohl fungovat jako samostatný film s volně rozprostřenými hádankami, ale Revolutions už ne. _____ Wachowští přišli "jenom" s toužebně očekávaným, nesmírně čistým, perfektně a překvapivě logickým doťuknutím. Ekonomie vyprávění eliminuje zbytečné dohady a směřuje k jedinému cíli. Všechny linie se postupně propojují a nakonec do sebe dokonale zapadnou. ______ Řešení je chytré (ve smyslu dobře zkonstruované) i moudré, a bez nadsázky můžu říct, že má filozofickou hloubku a přináší také potřebnou katarzi. Nekoná se tedy žádný kýčovitý "superhepáč", protože příběh o balanci protichůdných sil se ani nemůže převážit jenom na jednu stranu. _______ Co se týče akce, přestřelka ve stavu beztíže je hodně cool (možná i prostorově lépe zkomponovaná než přestřelka v jedničce), bitva o Zion, v níž desítky lidmi řízených bojových robotů střílí tisíce chobotniček, je dlouhatánská, bombastická, kupodivu i krvavá a špinavá (u matrixovské akce novum) a většinou vás ani nenapadne, že jde takřka o 100% počítačové generované obrazy. Souboj se Smithem je už vyloženě sekvence z jiného světa a zajímá mě, kolik lidí, kteří nikdy neviděli žádnou anime, ji stráví. Pokud znáte aspoň Akiru, budete v sedmém nebi. ______ Abych to shrnul: čtyř a půl hodinový kolos Reloaded/Revolutions považuju za to nejlepší, co se letos urodilo v Hollywoodu a trilogii Matrix řadím k těm vůbec nejlepším sci-fi, jaké kdy byly natočeny. _____ A propos - postava bezúčelného, ale z lásky vzniklého programu holčičky Sati, která umí tvořit krásné věci, je pro mě geniální personifikací ducha celého díla. Evoluce ducha dosahuje vrcholu, když začne myslet a tvořit z estetických pohnutek. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vývoj jednotlivých postav je vytěsněn až kamsi na okraj, stejně tak akční scény "komorního" charakteru, na kterých stála vizuální kouzla prvních dvou dílů. Místo toho se na diváka valí apokalyptická bitevní scenérie rozměrů ne menších než kolosálních. Nefunguje to úplně tak jak má, je to jen jakási dojezdovka, ale příběh se má uzavřít, jak ví každý slušný vypravěč. Je to především zásluhou Dona Davise, Juno Reactor a armády grafiků a animátorů nebo jak se jim dneska říká, že vám ty dějově slabší momenty nepřijdou tak hrozné. Ale 130 minut je mnoho, zbytečně mnoho, a to se může realizační tým třeba stavět na hlavu. Forma pohltila obsah a zachránila tak pro třetí díl matrixovské ságy třiapůlkové hodnocení. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve díky fundovaným rozborům druhých a doplnění svých znalostí filozofie (zejména východní) jsem si uvědomil, o jak promyšlené zakončení trilogie jde. K vlastní škodě je zároveň nejméně "user-friendly". 90% Zajímavé komentáře: Douglas, Tetsuo, tron, Legas, Tomislav, MilesTeg, kolikasp, HawkeyP ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

KURVA, VÍC TRIKŮ TO CHCE!!! V průběhu běsnění nad touto "trilogií" jsem chtěl mnohokrát napsat, že těm, kdo ji tak vehementně vyznávají, docela závidím. Teď si tím nejsem tak docela jist, ale co bezpečně vím, je, že zákony logiky nám dovolují natoči trilogii v rozmezí deseti let a ještě třeba na přeskáčku. Triky. Jsou úžasné a jak už jsem psal při Reloaded, sterilní a tak dokonalé, že ve mě nevyvolaly žádnou odezvu. Žádná identifikace, žádná katarze. Já třeba věřím tomu, že někteří jdou v hledání skrytých významů ještě dále - jakou značku cigaret kouří Vědma? Nosí Persephona podprsenku? Trpí agenz Smith schizofrenií, anebo je ho opravdu mnoho? Jsou jiní režiséři, jenž dokáží spojit nadpřirozeno, nepřirozeno anebo sci-fi s příběhy o lidech, kteří jsou emoční, z masa a kostí a stejné pocity v divácích rovněž vyvolávají - to jsem si u závěrečného východu slunce (který byl mimochodem nejlepší z filmu) slíbil - že budu vyhledávat filmy, kde bude sice méně akce a efektů, ale více uvěřitelna. Aneb NA TYHLE BLBOSTI NEMÁM ČAS, jak by řekla Trinity :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, kam to dějově došlo a k čemu sága celkově vyústila, ale nelíbí se mi plno momentů na cestě k tomu. Jen v prvním díle Wachovské dokázaly dodat full package, tedy skvostný obsah i formu. U pokračování vždy něco více nebo méně hapruje, byť řada složek je skvostná. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Třetí díl je přetrikován, a naprosto odchýlen od původní myšlenky, během filmu jsem měl pocit zmaru nad tím jak taky dokáže končit vynikajíc nápad. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tady už se jedná převážně o záplavu triků a efektních akčních scén, nicméně nějaký náznak původní dějové linie se ještě stále dá vysledovat. Konec možná přinese některým fandům mírné rozčarování, ale já jsem byl poměrně příjemně překvapen a vlastně i relativně spokojen. :) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $139,313,948Tržby Celosvetovo $427,343,298║ Veľká škoda, boj o Sion nebol tým čo by človeka naplnilo, príbeh tiež klopíta, aspoň že záverečný súboj koľko toľko vynahradí. /videl v kine: 75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostříhat Reloaded a slepit to s tím nejlepším z Revolutions a ejhle, to by byl film! Přesto po nevyrovnaném a rozteklém mezičlánku je Revolutions svižnou podívanou, která těží z užvaněnosti Reloaded (už není třeba cokoli hlubokomyslně rozebírat) a z vizuálního mistrovství, kterým Matrix proslul. Hezky se na to dívá a závěr je vážně strhujcí, stejně jako vyznění celého příběhu. Plus skvělý soundtrack. Tahle trilogie se mi nesmírně líbí tím, že není pouze "jedničkou", "dvojkou" atd., ale je skutečně koncepčním dílem, které jako celek vytváří obrovský potenciální vesmír, který lze dále zalidňovat. Navíc umožňuje zapojit mozek a vytvářet si vlastní intertextuální "matrix" s klasiky světové filozofie a literatury. Možná to svádí k přehnaným konstruktům, ale zaplaťpánbůh za to, že "masový" příběh vůbec klade tak vysoké nároky na diváka... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pokračování odvážného pokračování geniálního filmu. Dlouhá cesta je u konce a vše lze nejlépe s odstupem pár shlédnutí nebo let hodnotit. Svým způsobem je jistě Revolutions nejslabším dílem trilogie, hlavně kvůli své slabší první půlce, ale to je vynahrazeno v závěru, který bych řekl překračuje nejméně o pár světelných let většinu akčních/sci-fi filmů. Megalomanský závěr, kterému nechybí snad nic (podle někoho možná trochu přebývá délka). Stylovost celé trilogie vybroušena do posledního záhybu Neových brýlí a choreografie akce úplně z jiné planety ( i když Club Hell mohl být trochu lepší... vzhledem k fyzikálním zákonům:)). Pro mnohé diváky tohle bude velká stopka, protože právě závěr je opravdu jak pro koho. Mě osobně však i po letech dokáže zmrazit před obrazovkou (raději bych projektor tak 50x50m :-))) a nepustit do prvních náznaků titulků. Slabé 4* jsou hlavně kvůli "modrému poli" a celkovým 67%, protože závěr trilogie si aspoň to červené pole zaslouží. Jinak jediná výtka k trilogii, kterou ani styl ani akce ani postavy nedokáží utlumit, je, že Wachowski natočili tolik mnohavrstvý příběh a tak komplikovaný svět, že ho nedokázali "dostatečně" vysvětlit o představit divákovi pouze z filmového plátna, ale pro bližší a možná i úplné pochopení je nutné hledat dále ve zdrojích jako jsou hry, internet, knihy a další.... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andy Wachowski, Larry Wachowski .. ... bohužel! Kdybych tušil, že tato pseudo trilogie dopadne takhle, tak jsem si nejspíš vzal pilulku MODROU! Tentokrát mě moc neberou ani triky a už vůbec ne dialogy.. Ach jo! Producent a autoři si totiž vzali pilulku ZELENOU s obligátním symbolem $. PS: a s tou "Trilogii" je to vlastně taky kec, zejména to, že to tak zamýšlely od začátku a navíc Rel & Rev jsou pro mě vlastně jen jeden (sice dlouhý ale jeden) film. Prostě nás „one Matrix“ fanoušky neuspokojili, ale to bude asi těmi vedlejšími účinky zelené pilulky... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Je hodně lame zjistit až v roce 2010, jak vlastně skončil Matrix? :-) No, neříkám, že jsem to úplně pochopil, ale bože... ta bitva je snová! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Všechno co má začátek, má i konec. Budoucnost světů je v rukou Nea nebo agenta Smitha. Válka dnes určitě skončí. Je účelem každého života smrt? Tenhle Matrix je jinej. Bitva o Zion, to je záplava digitálních triků a řežba jako v hvězdné pěchotě. Jenže já mám Matrix rád kvůli jiným věcem. Souboje, světlo, barvy, hudba, to vše jsem si mohl užít až při závěrečném souboji o nadvládu. Neo, ať jsi kdekoliv, DĚKUJEM! ()

Související novinky

Wachowští se vrací k Matrixu?

Wachowští se vrací k Matrixu?

04.03.2014

Studio 20th Century Fox se brzy vrhne do natáčení třech pokračování Avatara a u Disneyho chystají první ze tří nových epizod Star Wars. Velké sci-fi filmy jsou zkrátka v kurzu a pozadu nechtějí… (více)

Reklama

Reklama