Kamera:
Bill PopeHudba:
Don DavisHrají:
Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Belinda McClory, Robert Taylor (více)VOD (4)
Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)
Recenze (2 205)
"Jedničku" beru jako průkopnické sci-fi se skvělými nápady bratrů Wachowskich - jak co se týče příběhu, tak zpracování. Nelze filmu upřít, že je vizuálně opravdu na výši a originalitu, což se už o zbylých dílech říct nedá. Sice to není jeden z nejlepších filmů všech dob, ale v rámci roku natočení určitě, má své obdivovatele a já jsem taky spokojená. ()
Opusť pohodlí svého bytu, chceš-li poznat realitu, následuj králíka bílého, zažiješ něco milého: uvidíš akci, která tě ohromí, uslyšíš věty, které tvou víru podlomí a zjistíš, co každý Deža ví - totiž, co je to déjà vu. 95% Zajímavé komentáře: kiddo, berg.12, Honzzaq, numi, sinp, Aiax, Mr. Lobo, d-fens, Lubakus ()
Tak konečně mám za sebou celou trilogii. První díl je jednoznačně nejpřímočařejší a nejkomornější a obstojí jak samostatně, tak i jako úvod celé ságy. Úžasný nápad, geniálně formálně provedené a s filosofickou hloubkou (Rád bych si někde přečetl filosofickou reflexi Matrixovského universa, mohlo by to být zajímavé počtení. V těch filmech se řeší snad všechno, od noetických otázek o možnostech a způsobech lidského poznání, přes vytvoření vlastního ontologického systému, po problémy kauzality a otázku volby). Každopádně první Matrix je zlomový a hrozně důležitý film, kterému přiznávám velký význam. A kdybych měl fetiš na ty "pěkné" oblečky, co postavy ve filmu nosí, byl by možná i mojí srdcovkou. ()
Výborný film, který spojuje skvěle natočené akční scény se zajímavým a originálním příběhem, plným víceznačných symbolů. Nechal jsem se unášet akčními momenty (i když pravda, že některé kung-fu gesta mi přišly směšné) a zároveň jsem zde nepostrádal emoce a některé dialogové scény byly vynikající (scéna s vědmou nemá chybu). Když jsem šel z kina, chvíli jsem se paranoidně rozhlížel kolem sebe :o)). Doufám, že další díly nebudou jenom trikovou exhibicí, ale budou mít i něco víc, stejně jako "jednička". ()
Říct, že je to nejlepší film všech dob je blbost, přece jsme ještě neviděli všechny filmy... což ovšem neznamená, že to není bomba! Jistě, o nějaké hloubce obsahu můžeme polemizovat, a že by Matrix v divákovi vyvolával nějaké emoce...no nevím. Matrix byl co do vizuálních efektů a celkového stylingu film do té doby nevídaný. Alespoň ne v takové míře. Matrix diváka obklopí a zválcuje, a nelze o něm říci, že by to byla bezduchá podívaná, která je jen o efektech. Přišel Matrix Reloaded a svého staršího bratříčka co do vizuální stránky překonal, ale dojmu jaký první Matrix vyvolal už neměl šanci dosáhnout. A o tom přece filmy jsou - o dojmech. A ty přetrvávají. Dokonce bych řekl, že jednička měla lepší atmosféru a bylo v ní víc nezapomenutelných záběrů. Možná proto byl Matrix moje první DVD. Nebo spíš...první až druhé spolu s Devil's Advocate;) ()
- Vozidlo používané vo filme je čierny Lincoln Continental z roku 1965. (WalterIK7)
- Počiatočná akčná scéna si vyžiadala 6 mesiacov tréningu a 4 dni na natočenie. (Zdroj: ČSFD)
- Vrtuľník bol plnohodnotný ľahký maketový model, točiaci sa efekt doplnili až v post produkcii. (Zdroj: ČSFD)